Rosan de Vos
Rosan de Vos Fit & gezond 13 apr 2018 / 09:59 uur

Nachtbrakers lopen groter risico om vroeg te sterven

Slaap je liever een paar uurtjes langer uit dan dat je eerder naar bed gaat? Echte nachtbrakers hebben meer kans op diabetes, psychische problemen en een vroege dood, blijkt uit nieuw onderzoek van the Northwestern University in Chicago universiteit van het Britse Surrey.

Avondtype?

„De misvatting van de ‘interne klok’ en de ‘externe wereld’ kan op den duur problemen opleveren”, aldus hoofdonderzoeker Kristen Knutson tegenover CNN. Dat dit nachtritme leidt tot diabetes en psychische problemen, bleek al uit eerder onderzoek. Dat ook je levensverwachting lager is, is een nieuw resultaat.

Er deden aan het onderzoek (dat enkele jaren duurde) bijna een half miljoen mensen tussen de 38 en 73 jaar mee. Na de follow-up periode van 6,5 jaar, waren er ongeveer 10.000 mensen gestorven. Tijdens een grote controle werd er gekeken naar leeftijd, geslacht, BMI, rookstatus en slaapduur. De onderzoekers ontdekten dat de personen die zich identificeerden als een ‘absoluut avondtype’, tien procent hoger risico hadden om te overlijden dan de personen die zich identificeerden als een ochtendtype.

Leef gezond

Dus ben je een nachtbraker? Realiseer je dan dat je waakzaam moet zijn. Knutson: „Goed eten, sporten en voldoende slaap krijgen is ontzettend belangrijk, vooral voor nachtbrakers."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nachtbrakers lopen groter risico om vroeg te sterven
Sluiten