Metro
Metro Fit & gezond 11 apr 2018 / 09:59 uur

Met je melkflessen onder de zonnebank? Pas op!

Het lekkere weer komt eraan, dus grote kans dat jij al naar de zonnebank bent geweest om alvast wat aan die melkflessen te doen. Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt namelijk dat bijna één op de vijf mensen wel eens een zonnebankje pakt. Dit is echter veel te veel, daarom stapt de KWF Kankerbestrijding naar de Minister van Volksgezondheid.

Steeds meer jonge mensen huidkanker

Het is namelijk een feit: steeds meer jonge mensen krijgen huidkanker. Er moeten maatregelen komen, vindt het KWF. Zo zouden er verplicht waarschuwingsberichten over de zonnebanken moeten komen en zou er geen positieve reclame meer mogen worden gemaakt. KWF wil de zonnebanken niet verbieden, maar mensen moeten extra gewaarschuwd worden voor de gezondheidsrisico’s. Teksten als: ‘Verantwoord zonnen, kan hier!’, vinden ze dan ook niet meer kunnen.

„Er zijn studies die laten zien dat als je op jonge leeftijd naar de zonnebank gaat, je 75 procent meer kans hebt op een melanoom”, zegt Annebeth Flinkterman van het Diakonessenziekenhuis in Utrecht tegenover de NOS. Een melanoom is een ‘donkere vlek’ die kan uitzaaien in je lichaam, deze is levensgevaarlijk.

De ‘echte zon’

Volgens de zonnebankenbranche is het gezonder om een paar keer per jaar onder de zonnebank te gaan dan regelmatig op vakantie naar een Zuid-Frankrijk. Ze vinden de kritiek dan ook onterecht. „Reisbureaus en vliegvelden mogen wel gewoon reclame maken, zoals: ‘We bring you to the sun!’", aldus Huib van Heest, bestuurslid van de Nederlandse branchevereniging van zonnestudio’s.

Toch blijft zonnebanken onverantwoord, vindt Flinterman. En wil je toch onder de zonnebank omdat je vitamine D tekort komt? „De enige manier is met kleren aan en een muts op je hoofd."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met je melkflessen onder de zonnebank? Pas op!
Sluiten