Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 6 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Klaar met de healthy hypes? Hier is #nutribollocks

Supplementen met klei, water met extra zuurstof of speciale detoxthee. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je wordt er wel een stuk gezonder van. Ben je ook helemaal klaar met de healthy hypes? Je bent niet de enige. Ian Marber is voedingsdeskundige en The Food Doctor en doopt de raarste hypes om tot het wekelijks terugkerende #nutribollocks.

Een beetje gezond

Ooit aten we gewoon aardappels, groenten en vlees, tussen de middag een klef bammetje met kaas en werd de dag na het eten gerust afgesloten met een glas wijn of een flesje bier. Tegenwoordig is dat allemaal uit den boze en draait het om clean eating. We horen uit allerlei hoeken wat goed voor ons zou zijn, waar we ouder, gezonder en gelukkiger van worden als het om eten gaat.

En natuurlijk is er niets mis met onbewerkte producten eten, een niet al te vaste klant van de snackbar te zijn en je snoepbuien enigszins te beperken. Maar helemaal clean eten is voor weinigen weggelegd. Gelukkig hoeft dat niet van elke voedingsexpert, zoals van The Food Doctor. Met veel plezier food shamed hij bedrijven die producten aanbieden die je helemaal niet zoveel gezonder en mooier maken als ze claimen.

Neppe voedselfeitjes

Marber zit inmiddels 20 jaar in de voedselindustrie en adviseert op dit moment merken op het gebied van innovatie én eerlijke doch interessante gezondheidsvoordelen. Met plezier lezen we zijn wekelijkse hashtag waar hij ‘voedselfeitjes’ tegenspreekt. De meest vreemde producten komen voorbij en Marbers volgers mogen rare producten nomineren. Volgens Marber zijn ze allemaal onzinnig.

Niet zomaar een diëtist

,,De consument moet zoveel regels volgen en wordt zovaak misleidt, ik wilde dat op een lichtvoetige manier aan het licht brengen”, vertelt hij aan Metro UK. ,,Ik bekijk alle nominaties om zeker te weten dat het eerlijk is en ik blokkeer de namen van personen meestal. Ik wil er niet iets persoonlijks van maken.” Hoewel: ,,Dr Oz en Gwyneth Paltrow zijn zovaak genomineerd dat dat lastig begint te worden.”

De industrie is veranderd sinds sociale media, zegt Marber. ,,We zitten op het niveau dat mensen die de wetenschap en psychologie van eten echt snappen niet meer serieus worden genomen. De mensen die enthousiast zijn maar onervaren en niet bevoegd zijn, wordt daarentegen juist gevolgd. Dat je een keer gevlogen hebt maakt je geen piloot, net als dat wanneer je gegeten hebt, je niet ineens een diëtist bent."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.