IngelisedeVries
IngelisedeVries Fit & gezond 5 apr 2018 / 15:59 uur

Je kunt slapen zonder het door te hebben

Voor de slechte slapers onder ons is het een welbekend probleem: met enige regelmaat heb je het gevoel dat je een nacht lang niet geslapen hebt. Toch beticht je liefje je ervan dat je flink hebt lopen snurken. Dat blijkt niet zo gek te zijn: je schijnt namelijk te kunnen slapen zonder dat je het doorhebt.

Meer slaap dan je denkt

Urenlang lig je te draaien en te woelen, in de hoop dat je in slaap valt. Toch lijkt het alsof je elke minuut op de wekker ziet verspringen. Maar insomniacs blijken toch meer slaap te krijgen dan ze soms denken. Een nieuw onderzoek heeft namelijk onderzoek gedaan naar ‘slaapmisperceptie’. In makkelijke woorden: je hersenen houden je voor de gek wat betreft je slaapgedrag.

In het onderzoek werden 32 mensen met insomnia en 30 mensen zonder slaapproblemen geanalyseerd. Er werd gezocht naar een link tussen bewustzijn en slaappatronen. Met de klassieke slaaponderzoekmethode, het zogenoemde polysomnografisch onderzoek, keken wetenschappers naar de hersengolven van elk proefpersoon. Op de hersenscans kon worden afgelezen welke activiteiten het brein vertoonde.

Ervaring versus scan

De volgende ochtend moesten de proefpersonen over hun slaapervaringen vertellen. De hersenscan en de ervaringen lieten een discrepantie zien. Wanneer de insomniacs aangaven wakker te zijn, liet de scan zien ze sliepen. Toch viel er wel iets op: de activiteit in het gedeelte van de hersenen dat wordt geassocieerd met bewustzijn, nam toe tijdens de droomloze fase van de slaap. Dat suggereert volgens onderzoekers dat insomniacs dit ook als ze diep slapen. Daarom lijkt het voor deze mensen alsof ze niet hebben geslapen.

Hoe los je het op?

Gelukkig hebben de onderzoekers ook een potentiële oplossing: mindful slapen. ,,Het proces dat ervoor zorgt dat je bewustzijn tijdens slaap verkleind, kan verzwakt zijn”, legt hoofdonderzoeker Daniel Kay, professor Psychologie aan de Brigham Young University. ,,Mindfulness kan een strategie zijn om dit proces te veranderen. Het kan een patiënt helpen het proces dat ervoor zorgt dat je niet slaapt mogelijk verhinderen.” Hard bewijs dat het werkt is er nog niet, maar voor de echte insomniacs is het ‘t proberen waard.

Reageer op artikel:
Je kunt slapen zonder het door te hebben
Sluiten