Constance van Amstel
Constance van Amstel Gezondheid 16 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Geen paniek. Deze vega(n) recepten maak je zo

Ding-dong. De bel. He, je beste vriendin/broer/dochter/buurman voor deur, gezellig!

‘Eet je mee?’

‘Ja, lekker, maar ik ben wel vegetariër/veganist.’

(stilte)

TOTALE PANIEK (of althans, een beetje)

Herkenbaar? Lees dan snel verder.

Of je nu zelf vegetariër of veganist bent of vrienden (of kinderen) hebt die het zijn, je kent de blinde paniek als er opeens zonder vlees gekookt dient te worden. De vleeseter ervaart het als er opeens een ‘vega(n)’ komt eten, en de ‘vega(n)’ herkent de blik van totale ontreddering in de ogen van de vleeseter als hij ergens een vorkje mee wil prikken.

Maar zo moeilijk is het allemaal niet, dat vlees-, vis,- en/of zuivelloos koken. Het is zelfs vrij eenvoudig. Mits je een paar gerechten kent. Daarom voor eenieder die ervaring heeft met de eerder genoemde reddeloosheid in de keuken of deze juist wil voorkomen: 3 niet-te-mislukken-recepten zonder vlees/zuivel/ei etc die je zo in elkaar flanst.

De Curry

Nodig: Rijst, een flinke zak voorgesneden groente of bijvoorbeeld een broccoli, paprika en courgette, een zakje currypasta (let op de heetheid), een pakje kokosmelk, optioneel een bakje voorgesneden (gemarineerde) tofu en cashewnoten.

Maken: Je begint met het volgens de verpakking koken van de rijst. Daarna bak je de groente (en de tofu) even in een beetje olie. Daar roer je na een paar minuten de currypasta doorheen en voeg je ook de kokosmelk aan toe. Breng aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur nog 15 minuten stoven. Schep de rijst en de curry op een bord, strooi er wat cashewnoten overheen, en klaar is vegetarische Vera.

De Wrap

Nodig: Pak tortilla wraps, een zak voorgesneden Mexicaanse groente, blikje zwarte bonen/blikje mais, sla, chilisaus, optioneel een bakje voorgesneden (gemarineerde) tofu, en voor de niet-vegans crème fraîche en geraspte kaas

Maken: Bak de groente in een beetje olie en voeg daar de bonen, de mais en evenueel de tofu aan toe. Doe de tortilla een paar tellen in de magnetron. Leg wat sla in de tortilla en schep er een paar scheppen groente overheen. Giet er wat chilisaus en eventueel ook crème fraîche en geraspte kaas overheen en rol op. Eet smakelijk.

De Soep

Nodig: Pak selderijstengels, blik kikkererwten (400 gr), blik linzen (400 gr), blik tomatenblokjes, kaneel, groentebouillonblokjes, optioneel koriander en crème fraîche voor de niet-vegans.

Maken: Snij vier selderijstengels in kleine plakjes en bak die met een beetje olie en flink wat kaneel op de bodem van een grote (soep)pan. Voeg daar de schoongespoelde erwten, schoongespoelde linzen en tomatenblokjes aan toe en roer om. Giet er een liter kokend water bij, gooi er twee groentebouillonblokjes in en laat 20 minuten zachtjes koken onder af en toe roeren. Maal het geheel fijn met de staafmixer en schep in een kom. Doe er een kloddertje crème fraîche en koriander op en klaar ben je. Lekker met stokbrood met humus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.