Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Gezondheid 21 feb 2018

‘Zware drinkers hebben veel meer kans op dementie’

Bijna iedereen kan een biertje of wijntje op zijn tijd waarderen, maar zorg er wel voor dat je niet te vaak en te veel drinkt. Dan maak je het risico dat je dement wordt namelijk veel groter.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van wetenschappers in Parijs. Zij onderzochten de hersenen van 32 miljoen mensen. Een miljoen van deze mensen had dementie. Men vond daarbij een sterk verband tussen alcoholgebruik en de eerste symptomen van dementie.

Drie keer zoveel kans

Het brein van veertig procent van de patiënten met dementie die jonger waren dan 65 jaar, vertoonde volgens de onderzoekers tekenen van alcoholschade. De kans op dementie zou drie keer groter zijn als je een zware drinker bent.

Om in die categorie te vallen, moet je overigens echt flink doordrinken. Als man moet je hiervoor per dag 7,5 glazen alcohol achterover slaan. Vrouwen in deze categorie drinken elke dag vijf eenheden alcohol.

Overigens zijn er ook genoeg onderzoeken die aantonen dat alcohol positieve effecten op je heeft. Zo zou een glaasje alcohol je volgens Oostenrijkse wetenschappers creatiever maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Zware drinkers hebben veel meer kans op dementie’
Sluiten