Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Fit & gezond 13 feb 2018

Vaak een koude neus? Je werkt te hard

Natuurlijk is het ijskoud buiten en zal je neus daardoor tijdens het fietsen bevroren aanvoelen, maar heb je ook binnen tijdens je werk of studie weleens last van een koude neus? Dan werk of denk je misschien te hard.

Wetenschappers van de Universiteit in Nottingham hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar, jawel, de temperatuur van neuzen. Aan het onderzoek deden veertien vrijwilligers mee. Zij werden gemonitord met een warmtecamera, terwijl ze verschillende taken uitvoerden.

Meer moeite

Uit de informatie die de camera’s registreerden konden de onderzoekers opmaken dat een vrijwilliger die meer moeite had met de taak een koudere neus kreeg. Dat is eigenlijk vrij logisch te verklaren, schrijven de studiebollen. Hoe moeilijker een taak is, hoe harder je daar over na moet denken. Om na te denken hebben je hersenen bloed nodig.

Denk je dus hard na? Dan hebben je hersenen heel veel bloed nodig en blijft er simpelweg minder over voor je neus. Het bloed houdt je lichaamsdelen ook warm, dus minder bloed in je neus betekent een koudere neus. Heb jij stiekem al aan je neus gevoeld en is hij koud? Maak je dan niet meteen zorgen. Een beetje uitdaging is goed voor je, maar heb je heel vaak een koude neus? Dan wordt het tijd om daar meer aandacht aan te besteden.

Handig

Wij mensen worden namelijk uitgedaagd door een ingewikkelde taak, maar vaak onder teveel spanning staan is slecht voor je. Dit onderzoek werd overigens niet uitgevoerd om het hele kantoor aan zijn of haar neus te laten voelen, maar kan bijvoorbeeld piloten helpen. Zij hebben (samen met nog een aantal beroepsgroepen) een stressvolle baan en warmtecamera’s in de cockpit zouden kunnen helpen vroegtijdig overspanning te registreren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vaak een koude neus? Je werkt te hard
Sluiten