Metro en ANP
Metro en ANP Sport 13 feb 2018 / 08:01 uur

Eerste dopingzondaar Pyeongchang gepakt

De Japanse shorttracker Kei Saito is gepakt op doping. Het is het eerste dopinggeval op de Winterspelen van Pyeongchang.

Reserve

De 21-jarige Saito testte bij een controle buiten de wedstrijden om positief op acetalozamide, een zogeheten maskeringsmiddel. De Japanner heeft een voorlopige schorsing gekregen en besloot zelf het olympisch dorp te verlaten.

De shorttracker kwam nog niet in actie op de Winterspelen van Pyeongchang. Saito was als reserve voor de estafetteploeg meegegaan naar Zuid-Korea. Volgens de Japanse bond leverde hij vorige week een positieve plas in, enkele uren nadat hij was aangekomen in het olympisch dorp.

Onschuld

,,Ik ben geschokt, want ik heb nooit geprobeerd doping te gebruiken”, meldde de slechts 1,61 meter lange shorttracker in een verklaring. ,,Daarom heb ik ook nooit een middel hoeven te gebruiken om iets te maskeren. Ook heb ik nooit een medicijn gebruikt om gewicht te verliezen. Ik wil mijn onschuld bewijzen, maar ik wil ook mijn team niet tot last zijn. Daarom heb ik deze beslissing geaccepteerd.”

Saito verliet direct het olympisch dorp. De antidopingcommissie van het internationaal sporttribunaal CAS behandelt de zaak. Een uitspraak komt pas na de Spelen. De Japanse relayploeg gaat zich later op dinsdag zonder Saito proberen te kwalificeren voor de olympische finale.

Niet eerder werd een Japanse atleet op doping betrapt tijdens de Winterspelen. Japan gaat prat op schone sporters. Het land organiseert over ruim twee jaar de volgende Zomerspelen, in Tokio.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste dopingzondaar Pyeongchang gepakt
Sluiten