Rosan de Vos
Rosan de Vos Fit & gezond 17 jan 2018 / 13:00 uur

Stress? Ruik dan aan het zweetshirt van je partner

Heb je de afgelopen dagen flink last van wat stress? Vergeet de yogaschool, laat de theetjes staan en sla die ademhalingsoefeningen over. Het recept voor een zorgeloos bestaan: ruiken aan het bezwete T-shirt van je partner.

De kleren van je geliefde even onder de neus stoppen, levert namelijk een opvallend gezondheidsvoordeel op. Dat blijkt uit psychologisch onderzoek, gepubliceerd in the Journal of Personality and Social Psychology

Stresstest

Voor het onderzoek moesten 96 vrouwen een stresstest doen, nadat ze hadden geroken aan drie verschillende soorten T-shirts: één ongedragen, een gedragen shirt door hun partner en een gedragen shirt door een vreemde. Wat bleek? De vrouwen die snuffelden aan het T-shirt van hun partner, voelden zich minder gestrest.

Dit terwijl het stresslevel bij het ruiken aan het T-shirt van een vreemde juist toenam. „Wij zijn als mensen voorgeprogrammeerd om op onze hoede te zijn voor gevaar, waardoor een geur van een onbekende dit effect teweeg kan brengen”, aldus hoofdonderzoekster Hofer.

Dus wordt het je allemaal een beetje te veel? Duik dan snel even die wasmand in.

Stress? Ruik dan aan het zweetshirt van je partner
Foto: Giphy
Reageer op artikel:
Stress? Ruik dan aan het zweetshirt van je partner
Sluiten