Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Gezondheid 20 dec 2017

Doorbraak in behandeling lymfeklierkanker

Patiënten met lymfeklierkanker die nu uitbehandeld zijn, hebben in de nabije toekomst wellicht toch een kans op genezing. Er is namelijk een nieuwe manier gevonden om lymfeklierkanker te behandelen, meldt de NOS. Daardoor hebben ze tot 50 procent meer kans om te overleven.

Bij die behandeling worden witte bloedcellen genetisch zo veranderd dat ze de lymfeklierkankercellen kunnen herkennen en vernietigen. De witte bloedcellen worden naar de Verenigde Staten gestuurd, daar gemanipuleerd en dan weer teruggestuurd. Daarna plaatst de dokter ze weer terug in het lichaam.

Na de behandeling is bij iets meer dan de helft van de patiënten geen tumor meer te ontdekken. Bij 30 procent is het aantal nog slechts zeer minimaal. In de VS is de behandeling succesvol toegepast bij ongeveer 100 mensen, in Nederland bij vier patiënten. De behandeling mag voorlopig alleen nog in wetenschappelijk verband toegepast worden.

Doorbraak

Hematologen spreken van een enorme doorbraak in de behandeling van kanker. Volgens hermatoloog Tom van Meerten van het UMC in Groningen is het goed mogelijk dat in de toekomst ook andere soorten kanker, zoals lymfatische leukemie, dikke darmkanker en hoofd-/halskanker, behandeld kunnen worden met deze nieuwe methode.

De nieuwe behandelingsmethode is overigens niet zonder risico’s. Eventuele bijwerkingen zijn hoge koorts en sufheid. De behandelaars moeten daarom ook disciplines als Neurologie en de Intensive Care betrekken bij de behandeling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Doorbraak in behandeling lymfeklierkanker
Sluiten