Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Gezondheid 17 nov 2017

Zweedse studie: Hondeneigenaren leven langer

Het hebben van een hond kan je levensduur mogelijk verlengen. Dat concluderen Zweedse onderzoekers nadat zij onderzoek hadden gedaan naar het verband tussen de gezondheid van het hart en het hebben van een hond.

De studie is uitgevoerd tussen 2001 en 2012 en de onderzoekers bestudeerden een groep van meer dan 3,4 miljoen personen tussen de 40 en 80 jaar oud die geen verleden van hart- en vaatziekten hadden. Daaruit bleek dat mensen die een hond hebben minder kans hebben op hart- en vaatziekten en meer hebben om langer te leven.

Alleenstaanden

Vooral onder alleenstaanden, een groep die bovengemiddeld veel risico loopt op hart- en vaatziekten, was het verschil bijzonder groot. Volgens de onderzoekers hebben alleenstaanden met een hond 33 procent minder kans om te overlijden en 11 procent minder kans om te lijden aan hart- en vaatziekten dan de alleenwonenden die geen hond nemen.

Een verklaring voor de resultaten kan zijn dat een hond een soort van vervanging kan zijn voor een belangrijk familielid. Ook zijn hondeneigenaren vaak fitter.

De onderzoekers waarschuwen echter dat er ook bepaalde factoren het onderzoek kunnen hebben beïnvloed die niets met het hebben van een hond te maken hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zweedse studie: Hondeneigenaren leven langer
Sluiten