Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 17 nov 2017

Vijf vragen over groente en fruit voor kinderen

Naar aanleiding van een onderzoek van statistiekbureau CBS is naar buiten gekomen dat slechts vier op de tien jonge kinderen voldoende groente en fruit eten. Metro dook in deze materie en zocht uit hoe het precies zit met dit groente en fruitverhaal. Hieronder vijf vragen over het eten van (te weinig) groenten en fruit en wat we hier aan kunnen doen:

1 Wat is het advies?

Volwassenen krijgen van het voedingscentrum het advies minstens 250 gram groente en twee stuks fruit per dag te eten. Voor kinderen is dit advies iets naar beneden bijgesteld, en is het afhankelijk van de leeftijdscategorie waarin zij zich bevinden. Kort een overzicht:

Peuters moeten volgens de richtlijn minstens 150 gram fruit en 50 tot 100 gram groenten per dag eten. Voor kinderen van vier tot negen jaar geldt een minimale hoeveelheid van 150 gram fruit en 100 tot 150 gram groenten per dag. Tot slot zouden kinderen van negen tot twaalf jaar dagelijks 200 gram fruit, 150 tot 200 gram groenten binnen moeten krijgen.

Uit het onderzoek bleek echter dat kinderen (tussen de 7 en 13 jaar) gemiddeld tussen de 60 en 70 gram groente per dag innemen. Kinderen zitten dus ruim onder de aanbevolen norm.

2 Is het haalbaar?

Jonge kinderen moeten dus gemiddeld 50 tot 200 gram groenten eten, wat neerkomt op 1 tot 4 opscheplepels per dag. Wat fruit betreft komt dat neer op tussen de 150 tot aan 200 gram per dag, dit staat gelijk aan 1 tot 2 stuks fruit per dag.

Over het algemeen is het eten van groenten en fruit onder jonge kinderen niet populair, maar moeilijk hoeft het niet te zijn. Het voedingscentrum geeft een aantal tips waardoor je je groente-en-fruit inname kan verhogen.

Voeg bijvoorbeeld een beetje groenten en fruit toe aan iedere maaltijd. Denk aan stukjes appel en banaan door je yoghurt. Reepjes paprika op je broodje hummus, of plakjes komkommer op je broodje kaas.

Vijf vragen over groente en fruit voor kinderen. / ANP
Eet vaker een appel. / ANP

Wat ook zou kunnen helpen is om per dag een vast moment in te plannen waarop je je fruit eet. Bijvoorbeeld door altijd ’s middags als je trek krijgt een banaan te eten. Daarnaast vind je tegenwoordig in de supermarkt snackzakjes met fruit, die je gemakkelijk kunt graaien tijdens de les, of op je werk.

Twee eetlepels

Daarnaast kun je groenten in een gerecht proberen te smokkelen door bijvoorbeeld gepureerde groenten te gebruiken voor een zelfgemaakte soep of pastasaus.

Het lijkt dus alleszins haalbaar. Neem als extraatje in plaats van een liga, een stuk fruit mee, breng je ontbijt en lunch op smaak met een beetje groente en fruit, en je hebt tijdens het avondeten aan ongeveer twee eetlepels groenten genoeg.

3 Waar is het advies op gebaseerd?

De veelgehoorde term: Voeding is de brandstof voor je lichaam, is gebaseerd op het gegeven dat je lichaam – net als een auto – stoffen nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Hoeveel voedingsstoffen genoeg zijn voor jouw lichaam, hangt af van je leeftijd, geslacht, lengte en gewicht.

Wel wordt hierbij uitgegaan van de gemiddelde Nederlander. Iemand die bijvoorbeeld vaak aan sport doet zal meer energie nodig hebben, en daarom vaker moeten eten. In tegenstelling tot iemand die minder beweegt.

4 Zijn er alternatieven?

In principe is het eten van groente en fruit niet te vervangen door andere etenswaren. Je kunt wel naast het eten van groenten en fruit, je dagelijkse hoeveelheid aanvullen met multivitaminepillen of voedingssupplementen. Zou je groenten en fruit helemaal uit je dieet schrappen, dan krijg je ook andere belangrijke voedingstoffen niet binnen, die niet in de tabletten of pillen zitten. Hierbij kun je denken aan vezels en bioactieve stoffen.

In tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, tellen groentesapjes niet mee voor je dagelijkse portie groente. Het sap bevat namelijk onvoldoende vezels, vitamine C, foliumzuur (B11) en andere (bioactieve) stoffen, dan van nature in groenten aanwezig zijn.

5 Hoe kan het dat deze richtlijn vaak niet wordt gehaald?

Hoeveel groenten en fruit kinderen is grotendeels afhankelijk van de ouders. Uit het onderzoek van het CBS bleek tevens dat kinderen van hoogopgeleide ouders gezonder eten dan hun leeftijdsgenoten met minder hoogopgeleide ouders. Het zijn dan ook voornamelijk kinderen van ouders met een lage sociaaleconomische status waarbij vaak een probleem met te lage groente en fruitinname wordt vastgesteld.

Geen belang

Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Het kan zijn dat deze mensen minder kennis hebben over gezonde voeding of zich niet bewust zijn van het belang hiervan. Ouders weten vaak wel dat groenten en fruit gezond zijn, maar niet waarom ze nodig zijn. Wat daarnaast ook kan meespelen is het geringe belang wat ouders hechten aan het eten van groente fruit, deze gedachtegang kunnen kinderen gemakkelijk overnemen.

Naast de invloed die ouders hebben op het eetgedrag van hun kinderen, spelen ook hun leeftijdsgenootjes een grote rol. Het is misschien minder stoer om een appel te eten als tussendoortje, in plaats van een zakje chips, of een reep chocolade.

Smaakpapillen

Tot slot kan het liggen aan het feit dat jonge kinderen veel meer smaakpapillen hebben dan volwassenen. Zij ervaren de smaak van groenten daarom veel sterker, waardoor iets al snel erg bitter kan zijn. Wat hierbij kan helpen is het combineren van bittere groenten met zoete groeten. Bijvoorbeeld spruitjes met wortels. Het is tevens belangrijk om kinderen goed de tijd te geven aan een bepaalde smaak te wennen. Een kind is namelijk pas na 10 tot 15 keer gewend aan de smaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vijf vragen over groente en fruit voor kinderen
Sluiten