Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Gezondheid 13 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Warm bad net zo effectief als sporten

Ben je liever lui dan moe, maar moet er nu toch wel écht wat aan die zomerkilo’s gedaan worden? Snappen we heel goed. Gelukkig is er goed nieuws: je kunt je sportschoenen lekker onder het stof laten staan, want een warm bad is net zo effectief als sporten.

Meer Metro? Download de Metro-app

Voordelen

We wisten al langer dat een warm bad niet ongezond is, maar wat de precieze voordelen zijn, is nog niet helemaal bekend. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar passief verwarmen, het tegenovergestelde van al zwetend warm worden. Dat het goed is voor je gezondheid blijkt uit een nieuw onderzoek van Loughborough University.

In dat onderzoek onderzochten de wetenschappers wat een warm bad met je bloedsuiker doet, een belangrijk onderdeel om te meten als je de fitheid van je stofwisseling meet. Ook keken ze naar de hoeveelheid energie die werd gebruikt, de hoeveelheid calorieën die zijn verbrand. Veertien mannen deden mee aan dit eerste onderzoek. Ze moesten een uur lang weken in een heet bad van 40 graden of een uur fietsen. De activiteiten zorgen er beide voor dat de lichaamstemperatuur met een graad stijgt in een uur.

Dus dát is het geheim van Rihanna

Calorieën verbranden

Daarna werd opgemeten hoeveel calorieën verbrand waren in elke sessie. Ook werd de bloedsuikerspiegel gemeten. Door te fietsen werden er meer calorieën verbrand dan in een warm bad. Maar het warme bad is wel net zo effectief als een half uur flink wandelen: de mannen hadden 140 calorieën verbrand. De bloedsuikerspiegels reageerden wel hetzelfde, tot er werd gegeten. Na een warm bad was de piek in de bloedsuikerspiegel 10 procent lager vergeleken met wanneer er was gesport.

Ook keken de onderzoekers naar de kans op een ontstekingsreactie die op een sportsessie volgt. Sporten zorgt voor een betere weerstand en dat is belangrijk, zo worden we beschermd tegen ontstekingen en ziektes. Een chronische ontsteking wordt in verband gebracht met een verminderde weerstand, waardoor je sneller ziek wordt. De reactie die na het badderen volgde, leek ontzettend op die na het sporten. De onderzoekers denken dat passief verwarmen bij kan dragen aan een betere weerstand, waardoor ziektes als diabetes 2 minder voor kunnen komen.

Niks mis mee

Passief verwarmen is een onontgonnen veld in de wetenschap, schrijft de universiteit. Toch zijn de resultaten wel interessant, weten ze. In Finland werd in 2015 een onderzoek gepubliceerd over sauna’s. Volgens dat onderzoek kan de kans op een hartaanval of beroerte bij mannen worden verkleind bij regelmatig saunabezoek. Er wordt gedacht dat het zorgt voor een verbetering in het cardiovasculair systeem, ofwel je hart en bloedvaten. De Universiteit van Oregon kwam een jaar later met dezelfde conclusie, gebaseerd op een onderzoek met warme badderaars.

Hoewel er dus nog een hoop onderzoek moet worden gedaan naar de precieze effecten, kan het geen kwaad om regelmatig je bad te vullen met heet water en lekker een uurtje te weken.

Wat is er nou beter dan in bad met champagne?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.