Metro
Metro Fit & gezond 23 nov 2017 / 10:20 uur

Eten als je eigenlijk moet slapen? Niet doen

Kan het kwaad om laat op de avond nog een stuk chocolade of een zakje chips te eten? Dat kan het zeker volgens Joëlle Oosterman. Zij promoveert donderdag op een onderzoek naar ons eetritme.

Dat je eerder aan komt van het ’s nachts eten van suikerrijk of vet voedsel, komt door onze biologische klok. Zoals over het algemeen wordt aangenomen, zit het ‘m ook in het evenwicht in wat je binnenkrijgt en wat je verbrandt. Maar het maakt dus ook uit wanneer je iets eet, vertelt Oosterman aan RTL Nieuws.

Het moment is van belang

Oosterman baseert haar bevindingen op een onderzoek met ratten. Ze vergeleek de gezondheid van ratten die suiker en vet aten in hun rustperiode met ratten die dit deden in hun actieve periode. Ze zag dat de eerste groep beestjes zwaarder werd en dat vooral het effect op hun lever groot was.

Wat we kunnen leren van het onderzoek, is dus dat het wel degelijk uitmaakt op welk moment je wat eet. Voor mensen die veel ’s nachts werken, kan het dus lastiger zijn om op gewicht te blijven. Zeker omdat het midden in de nacht moeilijker is om snel aan gezond eten te komen: je trekt gemakkelijker een chocoladereep uit de automaat of een kroket uit de muur.

Oosterman stipt tevens aan dat onderzocht is dat de lengte van de periode waarin je niets eet, meespeelt bij het op peil houden van je gewicht. „Als je de zogeheten vastenperiode, dus de tijd waarin je niet eet, kunt uitbreiden tot twaalf uur, dan val je vanzelf af.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Eten als je eigenlijk moet slapen? Niet doen
Sluiten