Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

‘De lucht wordt ‘s nachts steeds lichter’

Lichtvervuiling neemt toe en door het gebruik van lampen wordt de nachtelijke hemel steeds helderder. Een internationale groep wetenschappers heeft vijf jaar lang satellietbeelden van de aarde bestudeerd. Ze zagen dat de hoeveelheid licht elk jaar met 2 procent stijgt.

Wereldwijd neemt het gebruik van licht toe, vooral in gebieden in Zuid-Amerika, Azië en Afrika waar het eerst vrij donker was, wordt er nu steeds meer licht gebruikt. Het effect van lichtgebruik is juist op deze plekken terug te zien. „Licht groeit het snelst in plaatsen waar niet veel licht was," zegt de Duitse onderzoeksleider Christopher Kyba.

Volgens de onderzoekers heeft de omschakeling naar LED-lampen minder effect dan verwacht. Zulke lampen besparen weliswaar elektriciteit, dus geld, maar dat geld wordt vervolgens gebruikt om meer lampen te plaatsen, concluderen ze.

Lichtvervuiling is een vrij recent fenomeen. We gebruiken de laatste jaren op allerlei plekken verlichting en dit veroorzaakt ecologische schade. Nachtverlichting, zoals verlichting van snelwegen en straten, gebouwen, objecten enassimilatieverlichting in de glastuinbouw, kan het biologische dag- en nachtritme van mensen en dieren verstoren. Ook planten worden beïnvloed in hun groeiwijze.

Slecht voor je gezondheid?

Lichtvervuiling heeft ook invloed op de gezondheid van de mens. Zo zijn er bepaalde fysiologische processen die gedurende de dag plaatsvinden en bepaalde die juist ‘s nachts plaatsvinden. Deze processen kunnen worden verstoord door lichtvervuiling. In verschillende onderzoeken zijn er relaties gelegd tussen lichtvervuiling en ziektes, obesitas, slaapstoornissen en stress.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.