Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Fit & gezond 18 nov 2017 / 08:53 uur

‘Binnen enkele jaren urinetest voor vroege kanker’

Binnen enkele jaren komt er een urinetest waarmee medici vijftien verschillende soorten kanker in een zeer vroeg stadium kunnen ontdekken. Dat zegt de bekende oncoloog Bob Pinedo in gesprek met De Telegraaf.

Pinedo ontwikkelt de test momenteel in samenwerking met het VU Medisch Centrum en de Universiteit Twente. Uiteindelijk moet het nieuwe urineonderzoek binnen enkele minuten uitwijzen of een persoon lijdt aan een beginnende vorm van kanker.

Preventie

Pinedo ziet de test als een zeer welkome vernieuwing.  „Preventie is hard nodig, daarmee kunnen we vele extra levens redden. Er zullen minder mensen zijn met uitzaaiingen als we alleen de primaire tumoren behandelen. Misschien hoeven we op termijn niet eens meer te opereren, dankzij specifieke bestralingsmethoden”, zo vertelt hij.

Volgens de kankerspecialist ligt de focus nog te vaak op het in leven houden van de patiënten in plaats van het compleet weghalen van de ziekte. Pinedo: „Als artsen moeten we ophouden om kanker uitsluitend chronisch te willen maken. Chronische kanker mag nooit het hoogste doel zijn, we moeten streven naar genezing.”

Als deze opsporingsmethode eenmaal is ingevoerd, zal kanker sneller ontdekt worden en minder schade aanrichten in het lichaam. Daarnaast is de techniek op lange termijn goedkoper: patiënten kunnen eerder worden behandeld dan nu.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Binnen enkele jaren urinetest voor vroege kanker’
Sluiten