Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Geld & Carrière 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Het minimumloon gaat per 1 juli omhoog: dit is hoeveel

Het minimumloon wordt vanaf juli verder opgeschroefd. Als je ouder bent dan 21, fulltime werkt en het minimumloon verdient, krijg je er zo’n 36,37 euro extra per maand bij. Dat is een nettoverhoging van 2 procent. Bruto gaat het minimumloon er iets meer dan 3 procent op vooruit.

Dat becijferde HR-dienstverlener Visma Raet. Joke van der Velpen, manager wet en regelgeving, zegt in het Algemeen Dagblad dat er geen rekening is gehouden met de pensioenen. Hierdoor kan het precieze bedrag per persoon afwijken.

Dit wordt het nieuwe minimumloon vanaf juli

Het minimumloon komt voor mensen van 21 jaar en ouder op 1995 euro per maand uit. Voor werkenden jonger dan 21 jaar gelden andere minimumuurlonen. Ook deze lonen stijgen per 1 juli 2023. Voor een 20-jarige wordt dit 1596 euro, voor een 19-jarige  1197 euro, voor een 18-jarige 997,50 euro, voor een 17-jarige 788,05 euro en voor een 16-jarige 688,30 euro.

Nieuwe aanpassing in 2024: een minimum uurloon

Op 1 januari 2024 komt er een opnieuw een aanpassing aan. Nederland gaat dan namelijk over op een minimum uurloon. Dat is eerlijker, omdat het aantal uren waaruit een fulltime baan bestaat kan verschillen. Er zijn werkweken van 36, 38 en 40 uur. De werknemer heeft daar zelf geen invloed op. Hierdoor vangt iemand met een contract voor 40 uur hetzelfde loon als iemand die 36 uur werkt. Met het minimum uurloon krijg je betaald voor elk uur dat je werkt.

Op basis van het minimumloon dat vanaf 1 juli geldt berekende Visma Raet dat iemand die 38 uur werkt er in 2024 bruto zo’n 110 euro per maand bij krijgt. Bij een werkweek van 40 uur ligt het bruto minimummaandloon dan zo’n 222 euro hoger.

Op 1 januari 2023 ging het minimumloon ook al fors vooruit. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis werd het minimumloon – bovenop de gebruikelijke halfjaarlijkse aanpassing – verhoogd met 8,05 procent. In totaal kwam dat neer op een verhoging van 10,15 procent.

Schrikbarend hoog aantal mensen heeft long covid: ‘Stuk voor stuk schrijnende verhalen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.