Nina den Bouw
Nina den Bouw Duurzaamheid 21 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Het wipseizoen is weer geopend: ‘Stilstaan en nadenken voor je een tegel in je tuin legt’

Tegelwippen: zoveel mogelijk tegels eruit, zoveel mogelijk groen erin. Dat is in het kort de doelstelling van het NK Tegelwippen. Aan de derde editie van de vergroeningswedstrijd, die vandaag is begonnen en tot 31 oktober duurt, doen 115 gemeenten mee. Achter de ludieke teksten van het initiatief ‘Het wipseizoen is weer geopend’ gaan serieuze overwegingen over klimaatverandering en verlies aan soortenrijkdom schuil. Metro sprak met de organisatie over deze ‘wedstrijd’.

„Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel”, schrijft de organisatie. „Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatadaptief en bio-divers.” Daarnaast zorgt een groenere leefomgeving voor een positief effect op de mentale gezondheid. Zo schreven wij onlangs al dat alleen al kijken naar een plant stress vermindert.

Waarom is tegelwippen belangrijk?

Het NK Tegelwippen is bedoeld als stimulans voor gemeenten én bewoners om te vergroenen. Volgens de organisatie liggen in voor- en achtertuinen „de kansen voor het oprapen”. Wie meedoet, kan op de website van het kampioenschap zijn gewipte tegels opgeven. Vorig jaar kwam het totaal uit op ruim 1,5 miljoen. In Den Haag gingen de meeste tegels eruit, in het Brabantse Rucphen verdwenen per inwoner de meeste tegels om plaats te maken voor begroeiing.

Maar waarom is dat tegelwippen eigenlijk belangrijk? De organisatie verwijst onder meer naar het meest recente rapport van VK-klimaatpanel IPCC. De wetenschappers die daaraan meewerkten, waarschuwden indringend voor de enorme gevolgen van de opwarming van de aarde. „Door mensen veroorzaakte klimaatverandering leidt tot gevaarlijke, wijdverbreide verstoringen in de natuur en raakt de levens van miljarden mensen”, vatte het IPCC samen.

Uit binnenlands onderzoek van Natuur & Milieu bleek dat meer dan de helft van de wijken in de grootste gemeenten nog behoorlijk versteend is. Dat wil zeggen: ze tellen minder dan 75 vierkante meter groen per woning.

Groene inspiratie voor iedereen

„Het is een leuke manier om mensen aan het denken te zetten over vergroening van de omgeving”, zegt Eva Braaksma, mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen tegen Metro. Ze willen Nederlanders actief aanzetten om de tuinen te tegelwippen en groen te plaatsen. „Wij willen dat de aarde langer blijft bestaan, ook voor latere generaties. Het stilstaan en nadenken voordat je een tegel neerlegt in de achtertuin, is een sterk begin.”

Tijdens het NK Tegelwippen zijn er veel verschillende mensen actief en is er veel samenwerking tussen gemeentes en lokale scholen. Zo wordt er bij de jonge kinderen ook weer bewustzijn gecreëerd over een groene leefomgeving en het klimaat.

De organisatie hoopt dit jaar het aantal gewipte tegels te verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. In 2021 zijn er tijdens het NK 1,5 miljoen tegels gewipt in Nederland.

Die tegels leggen in de achtertuin, blijft volgens Braaksma „een Nederlands dingetje”. In België is er vorig jaar echter wel een soortgelijke actie geweest en in Duitsland zijn ze erover aan het praten.

Een net aangelegde geveltuin tijdens het NK Tegelwippen.

Op verschillende plekken is het tegelwippen gestart

Door het hele land zijn mensen aan het wippen. Zo is er in Assen een geveltuin aangelegd door kinderen van een lokale basisschool:

In Delft werd er in de tussentijd ook nog een kip geknuffeld na het startschot:

Ook is er in IJsselstein al een begin gemaakt én kan je jouw gewipte tegels inleveren bij de Intratuin. Dan krijg je er een plantje voor terug:

Wie per duizend inwoners de meeste tegels verruilt voor groen, wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeentes met het hoogste aantal weggehaalde tegels gaat er vandoor met de Gouden Tegel. Voor bewoners die de meeste tegels hebben verwijderd en er iets groens terug voor in de plaats hebben gezet, is er ook nog de ‘Publiekswipper’.

46.549 Nederlanders ruimen jouw en mijn rommel op tijdens Nederland Schoon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.