Redactie Metro
Redactie Metro Duurzaamheid 12 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Studenten dienen klacht in tegen ‘misleidende’ reclame Shell

Studenten hebben bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen Shell. Milieuorganisaties reageren uitgelaten, het ‘lijdend voorwerp’ maakt zich weinig zorgen.

Volgens de rechtenstudenten van de Vrije Universiteit Amsterdam is het misleidend dat Shell belooft de CO2-uitstoot van klanten te compenseren. Die claim zou het olie- en gasbedrijf nooit waar kunnen maken.

Reclamecampagne Shell

In de reclamecampagne wordt beweerd dat de CO2-uitstoot van de kilometers die de klant rijdt, met het betalen van een extra eurocent per liter brandstof wordt gecompenseerd. „De CO2-compensatie die Shell aanbiedt, schiet op veel punten te kort en is bovendien onzeker”, zegt student Lisa van Langen.

Een van de beloftes van Shell is om bossen in Peru te beschermen tegen kap. „Wij tonen aan dat dit bos ook in de jaren voordat Shell dat bos beschermde niet werd gekapt”, aldus Van Langen. „Bovendien nemen de bossen, door klimaateffecten, steeds minder CO2 op en zou het bos kunnen afbranden.”

Greenpeace

Reclame Fossielvrij en Greenpeace Nederland steunen de aanklacht van de studenten en pleiten voor een totaalverbod op fossiele reclame. „Trots”, schrijft Greenpeace op Twitter. „Zojuist hebben negen rechtenstudenten van de VU samen met ons en FVReclame een klacht ingediend tegen misleidende reclames van Shell. Als de klacht van de studenten gegrond blijkt, wordt Shell gevraagd om te stoppen met hun reclames.”

Ook Reclame Fossielvrij reageert uitgelaten. „Rechtenstudenten maken gehakt van Shell-reclame CO2-compensatie. Vandaag dienden ze een 95 pagina’s tellende klacht in. ‘Shell wil klimaatschade die 100 procent vaststaat, compenseren met maatregel waarvan nog maar de vraag is of en hoe lang die werkt’.”

De gemeente Amsterdam maakte in december al bekend te gaan onderzoeken of het dat soort reclames kan weren uit de publieke ruimte.”

Reactie op CO2-neutraal rijden

Shell, die op de eerste plek staat als ‘favoriete werkgever’, laat weten dat de Reclame Code Commissie al eerder heeft geconcludeerd dat de uitingen van het bedrijf over CO2-neutraal rijden niet misleidend zijn. Volgens Shell rijden veruit de meeste mensen in Nederland nog niet in een elektrische auto en wordt hen met de compensatie de keuze geboden CO2-neutraal te rijden. Met de extra eurocent per liter brandstof „kopen we CO2-credits uit natuurprojecten die worden gecontroleerd door onafhankelijke, gecertificeerde partijen”, laat een woordvoerder weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.