Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 28 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Kwart hoogopgeleiden zoekt andere baan vanwege leidinggevende

Een baas die je werk met haviksogen in de gaten houdt, een leidinggevende die je ambities niet serieus neemt of met wie je gewoon niet klikt. De relatie met je baas of leidinggevende is een belangrijk onderdeel van je werkgeluk. Van de hoogopgeleiden die actief op zoek zijn naar ander werk, doet 27 procent dat dan ook omdat ze het niet goed kunnen vinden met hun leidinggevende of het management.

Dat blijkt vandaag uit het Intermediair Imago Onderzoek van 2020. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 4.883 Nederlanders. Vooral mannen zoeken een andere baan vanwege hun leidinggevende. Dit is namelijk is bij mannen 50 procent vaker het geval dan bij vrouwen.

Redenen om van baan te wisselen en te blijven

„Goed contact met een leidinggevende is crucialer geworden en bepaalt mede de mate waarin mensen van baan willen wisselen”, zegt Sharita Boon, Commercieel Directeur bij DPG Recruitment. „Vanzelfsprekender in deze tijd, want juist wanneer we veel vanuit huis werken is het belangrijk dat het contact met leidinggevenden goed (genoeg) is om het werkplezier te behouden.”

Toch is dit niet de meest voorkomende reden om van baan te wisselen. Onvoldoende doorgroeimogelijkheden (41 procent) en de inhoud van het werk (40 procent) zijn de belangrijkste redenen voor een overstap. Van de hoogopgeleiden die op dit moment ander werk zoekt, doet de helft dit omdat hun werk niet leuk of uitdagend genoeg is.

Voor het eerst sinds een paar jaar is de inhoud van het werk weer de belangrijkste factor om níet van werkgever te wisselen (60 procent). Ook prettige collega’s, de mogelijkheid voor een goede werk-privé balans, een goed inkomen en een vast contract zijn voor de ondervraagden belangrijke factoren om een werkgever juist wel trouw te blijven.

Favoriete werkgevers van 2020

Onderdeel van het imago-onderzoek is ook ieder jaar de Top 100 Favoriete Werkgevers onder hoogopgeleiden. Shell is dit jaar benoemd tot Favoriete Werkgever van 2020. Voorgaande jaren heeft Shell altijd in de top vier gestaan, maar staat nu sinds 2016 weer op de eerste plaats. De snelste stijger in de lijst met favoriete werkgevers is met maar liefst 83 plaatsen het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De top 5 wordt na Shell afgemaakt door KLM, Google, Philips en de NS. Er zitten verschillen in de top 5 van mannen en vrouwen. Zo is Shell niet te vinden in de top 5 van favoriete werkgevers van vrouwen.

Favoriete werkgevers van mannen

  1. Shell
  2. KLM
  3. Philips
  4. NS
  5. Google

Favoriete werkgevers van vrouwen

  1. KLM
  2. Google
  3. De Politie
  4. Rabobank
  5. Unilever

Zo vergroot je de tevredenheid van je werknemers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kwart hoogopgeleiden zoekt andere baan vanwege leidinggevende
Sluiten