Iris Hermans
Iris Hermans Duurzaamheid 14 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Veel aandacht voor ‘s werelds eerste levende doodskist: ‘Loopt-ie zelf het graf in?’

Gloednieuw in uitvaartland: begraven worden in een levende kist, ontworpen door een Delftse startup. Het lichaam wordt ‘gecomposteerd’ en vormt zo de voedingsbodem voor nieuw leven. Afgelopen week was de eerste uitvaart.

„We hadden verwacht dat het een beetje opgepikt zou worden, of in elk geval gehoopt, maar niet dat de telefoon de hele tijd zou blijven gloeien!”

Living Cocoon

Biodesigner Bob Hendrikx heeft net een radio-interview gedaan en iets daarvoor een interview met een internationaal designplatform, en over zeven minuten weer een. Veel tijd heeft-ie dus niet, maar zelfs al in luttele minuten weet de 26-jarige het bijzondere product dat zijn startup Loop ontwikkelde, vol enthousiasme over te brengen. Hij zou zelfs waarschijnlijk de grootste crematie-fan om weten te turnen naar een begrafenis.

Maar dan wél in de Living Cocoon, een levende doodkist gemaakt van mycelium, dat hij „de recycler van de natuur noemt”. Kort gezegd wordt het lichaam in de Living Cocoon gecomposteerd, ruimt het giftige stoffen op en levert het een voedingsbodem op voor (nieuwe) bomen en planten. Over nieuw leven gesproken.

foto van Living Cocoon
De Living Cocoon zorgt voor nieuw leven.

Flyer in enge kistenboek

Onlangs stopten de (oud-)studenten van TU Delft hun flyer in „een boek vol met verschrikkelijk enge kisten” bij uitvaartverzorging De Laatste Eer in Delft, een van de onderzoekspartners van Loop. „En toen heeft iemand ons uitgekozen.”

Afgelopen week was daar dan die allereerste uitvaart met de levende kist. Erg indrukwekkend, blikt Hendrikx terug. Hij was dan wel niet aanwezig op de begrafenis zelf, wel nam hij van tevoren een kijkje bij de kist. Hij ontmoette er een nabestaande. „Een bijzonder moment, waar twee hele andere perspectieven samenkwamen. Hij had zijn moeder verloren, ik was bezig met het project.” Toch hebben ze samen even „leuk gepraat over de cycle of life”, vertelt de optimistische ontwerper, want daar bleken ze beiden groot voorstander van. „Dankzij deze kist, kan zijn moeder terug naar de natuur en straks leven als een boom. Het was een hoopvol gesprek.”

Lees ook: uitvaarttrends, zoals zachte lijkwades en andere troostende schoonheid

Grapje doodskist

De reacties op het unieke ontwerp zijn overwegend positief. „Mensen zien de meerwaarde ervan, zeker in deze tijd.” En er worden ook grapjes gemaakt, zegt hij met een lach. „Loopt de kist ook zelf het graf in?, vragen ze me dan.”

Géén grap is dat ze subsidie voor hun duurzame project hebben gekregen. Niet meer dan logisch, wat Hendrikx betreft. „Deze innovatie moet worden gestimuleerd, omdat het om een groot maatschappelijk probleem gaat.” Want de reguliere laatste rustplaats leidt nu nog tot tot veel vervuilde grond, legt hij uit. „En dat is niet goed voor ons drinkwater.” Prijskaartje levende kist: nu nog tussen de 1250 en 1500 euro. „We hopen dat we het straks voor iedereen bereikbaar kunnen maken en dat dit het nieuwe normaal wordt.”

Bob gaat voor spar

Of hij ten slotte zelf ook begraven wil worden in deze kist, later als hij dood is? „Ja tuurlijk!”, roept Hendrikx het uit. Ook hij wil een boom worden en hij weet al precies welke. „Ik hoop dat ik uiteindelijk een hele mooie douglasspar word.” Een toepasselijke keuze van de jonge ontwerper. „Dat vind ik echt een supercoole boom, die voor veel goeds op aarde zorgt.”

Over Bob Hendrikx

Tijdens zijn afstuderen in het Material Lab op Industrial Design Engineering ontwikkelde Bob Hendrikx zijn visie voor het gebruik van levende materialen. „Op dit moment leven we in nature’s graveyard. Ons gedrag is niet alleen parasitair, het is ook nog eens kortzichtig. We degraderen organismen tot dode, vervuilende materialen, maar wat als we ze in leven zouden houden? Stel je voor: een huis dat ademt en een T-shirt dat met je meegroeit”, liet hij eerder aan TU Delft weten.

Tijdens de Dutch Design Week presenteerde hij een levende woning, waarna hij op een nieuw idee kwam toen een bezoeker vroeg: ‘Kan ik dan mijn oma laten liggen?’. En zo geschiedde (De kist althans, niet desbetreffende oma).

Kijkje in de kist?

Een exemplaar van een mogelijk toekomstig ontwerp van de Loop Living Cocoon zal vanaf 21 september te zien bij de expositie (Re)Design Death in het Cube Design Museum in Kerkrade. Hier hebben bezoekers de mogelijkheid om de levende doodskist te voeren en zo bij te dragen aan de groei van het bos om de kist heen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel aandacht voor ‘s werelds eerste levende doodskist: ‘Loopt-ie zelf het graf in?’
Sluiten