Laura Saija
Laura Saija Opvoeding 11 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Opvoedvraag: ‘Is het een goed plan om als co-ouders samen op vakantie te gaan?’

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Laura Saija, hoofdredacteur van Famme en J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Lianne: „Is het een goed plan om als co-ouders samen op vakantie te gaan?”

Laura schiet te hulp.

Opvoedvraag: is het een goed plan om als co-ouders samen op vakantie te gaan?

„Hi Laura,

Mijn ex en ik gingen twee jaar geleden uit elkaar. Samen hebben we twee kinderen van vijf en zeven jaar. Gelukkig kunnen we het goed met elkaar vinden en gaat het co-ouderschap tot nu toe prima. Het lijkt ons leuk om deze zomer samen naar Frankrijk op vakantie te gaan met de kinderen. Is dit een goed plan of is dat verwarrend voor ze?

– Lianne”

Het antwoord

„Hi Lianne,

Wat fijn dat jullie het na de scheiding nog goed met elkaar kunnen vinden. Een vakantie samen kan zeker gezellig zijn. Maar voor de kinderen kan het wel verwarrend zijn. Als jullie het namelijk goed met elkaar kunnen vinden op vakantie, is het lastig voor ze om te begrijpen dat het in het dagelijks leven niet goed gaat. Ze zullen zich afvragen waarom jullie dan niet weer met z’n allen in één huis kunnen wonen. Vooral jonge kinderen, in jullie geval kinderen van vijf en zeven jaar, zullen dit onduidelijk vinden.

Als jullie jaarlijks samen met de kinderen op vakantie willen gaan, moet je er ook rekening mee houden dat er een ander in het spel kan komen. Jullie zijn gescheiden, dus het is mogelijk dat één van jullie een nieuwe partner tegen het lijf loopt. De nieuwe partner wil waarschijnlijk ook op vakantie. Gaat dat samen? Zo niet, hoe zorg je ervoor dat de nieuwe partner de ‘gezinsvakantie’ niet verpest in de ogen van de kinderen?

Een vakantie samen is dus zeker mogelijk als jullie het goed met elkaar kunnen vinden. Houd alleen wel rekening met de consequenties en met de behoeften en gevoelens van de kinderen.

Succes!”

Andere artikelen over opvoeding vind je hier.

  Ook jouw opvoedvraag stellen? Meld je aan!

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor de redactie van Metro en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  Opvoedvraag: ‘Mijn kleinzoon weigert zijn schoenen uit te doen bij mij thuis’

   

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Het beste van Metro in je inbox 🌐

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

  Reacties