Emma Jansen
Emma Jansen Lifestyle 5 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

Welke fabels en mythes over gezondheid en eten kloppen? Drie deskundigen geven antwoord

Door de jaren heen krijgen we hier en daar wel een fabel of mythe te horen, vaak gaan die over eten of gezondheid. Als je je boterhammenkorstjes opeet kun je mooi fluiten en van kaas krijg je nare dromen, bijvoorbeeld. Het is lastig om de waarheid van de fabels te onderscheiden. Verschillende deskundigen geven antwoord op de vraag of populaire fabels en mythes kloppen of niet.

We kennen allemaal wel de gesprekken die je met je oma of opa voerde, waarin altijd wel iets gezegd werd dat vragen opriep. Van de oudste recepten om je fysiek beter te laten voelen, tot de lieve woorden die je onzekerheden wegnamen. Er zijn verschillende mythes en fabels die we graag voor je op een rijtje zetten. We onderzoeken slechte en gekke gezondheidsadviezen.

Fabels en mythes over gezondheidsadviezen

Chocolade veroorzaakt acne

NIET WAAR: „De huid is je grootste orgaan en heeft zijn eigen bacteriën. Dus hoe beter je eet, hoe beter je huid eruitziet”, zegt Rhiannon Lambert, voedingsdeskundige en auteur van Re-Nourish: A Simple Way to Eat Well, aan The Guardian. „Een stukje chocolade heeft geen grote invloed op de gezondheid van de huid, maar chocolade met minder suiker en zuivel is beter. De hoeveelheid water die je drinkt speelt ook een grote rol bij de gezondheid van de huid. Drink minimaal zes tot acht glazen water op een dag.”

An apple a day, keeps the doctor away

NIET WAAR: „Het houdt je misschien niet weg van de dokter, maar wel van de apotheek”, zegt Dr. Hazel Wallace, voedingsdeskundige en auteur van The Female Factor. „In een studie werd gekeken naar de gezondheidspraktijken van dagelijkse appeleters en daaruit bleek dat ze minder voorgeschreven medicijnen gebruikten. Dit had meer te maken met het feit dat ze over het algemeen gezonder waren, dan specifiek met het eten van appels. Maar aangezien appels voedzaam zijn, is één per dag geen slecht idee.”

Wortelen verbeteren je zicht in het donker

WAAR: „De oranje groenten bevatten vitamine A, wat belangrijk is voor een gezond gezichtsvermogen. Het helpt namelijk bij het vormen van een pigment in het netvlies dat rodopsine wordt genoemd”, aldus Dr. Ayan Pania, auteur van The Health Fix: Transform Your Health in 8 Weeks. „Dit is nodig voor zicht bij weinig licht. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot zichtproblemen in het donker.”

Wat klopt wel en wat niet?

Je wordt verkouden als je met nat haar naar buiten gaat

NIET WAAR: „Je hebt een ontstekingsreactie als je van nat haar gaat rillen. Het is dan waarschijnlijk dat er al een virale infectie op komst is”, zegt huisarts Punam Krishan. „Maar als je verder gezond bent, word je niet verkouden. Je kan alleen verkouden worden door andere mensen, vooral bij koud weer. Virussen en bacteriën verspreiden zich gemakkelijk als we binnen opeengepakt zitten, zonder ventilatie.”

Pittige curry wekt weeën op

NIET WAAR: „De theorie hierachter is dat kruiden de darmen stimuleren om harder te werken, dus tegelijkertijd ook de baarmoeder kunnen stimuleren”, zegt Krishan. „Als je op het punt staat te bevallen, raken de darmen van nature geïrriteerd. De meeste vrouwen zullen diarree ervaren als een teken dat de baby eraan komt. Echter zal voedsel hier geen effect op hebben.”

Door het kraken van knokkels krijg je artritis

NIET WAAR: „Het krakende geluid dat je hoort wordt veroorzaakt door het snel vrijkomen van stikstofgas uit de vloeistof die onze gewrichten smeert”, zegt Pania. „Dit is niet echt schadelijk voor de gewrichten en er zijn geen aanwijzingen dat dit artritis kan veroorzaken. Het kan wel zijn dat je door overmatig kraken van de knokkels een zwelling van de handen, verminderen van grijpkracht en schade aan zacht weefsel kan veroorzaken.”

Het duurt tot zeven jaar om ingeslikte kauwgom te verteren

NIET WAAR: „Kauwgom is gemaakt van zoetstoffen, conserveermiddelen en weekmakers, die je spijsverteringssysteem grotendeels afbreekt”, zegt Lambert. „Het bevat ook kunstmatige polymeren zoals was, die in minder dan zeven dagen in je poep verdwijnen. De grotere problemen van het inslikken van kauwgom zijn een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur.”

Advies bij gezondheidsklachten

Knoflook onder je kussen helpt bij het slapen

NIET WAAR: „Knoflook bevat mineralen, waaronder vitamine B6 en selenium, maar het heeft geen enkele invloed op de slaap”, zegt Pania. Het eten van knoflook helpt wel bij het verlagen van het cholesterol en bloeddruk. Bovendien kan het je weerstand een boost geven. Je kunt wel je slaap verbeteren door grote maaltijden voor het slapengaan te vermijden. Een donkere ruimte en een vast slaapschema helpt ook.

Kaneel helpt hormonen in balans te brengen

NIET WAAR: „Sommige kleine onderzoeken toonden aan dat een natuurlijke chemische stof in kaneel, cinnamaldehyde, hormonen in evenwicht brengt. Bij vrouwen zou het progesteron worden verhoogd en het testosteron verlaagd”, zegt Lambert. „Maar de kwaliteit en de hoeveelheid kaneel die je eet, is waarschijnlijk niet genoeg. Je kunt hormonen namelijk niet in controle houden met voedsel.”

Voed een verkoudheid, verhonger een koorts

WAAR: „Je kan beter ‘voed een virus, verhonger bacteriën’ zeggen’. Voeding is belangrijk voor herstel, vandaar dat het advies om goed te eten bij een verkoudheid wordt gegeven. Koolhydraten kunnen immuunreacties tegen het virus aanwakkeren. Daarentegen hebben bacteriële infecties baat bij vasten. De reactie van het lichaam op bacteriën kan extreem zijn, dus het verminderen van koolhydraten voorkomt dat het immuunsysteem in overdrive gaat. Het is wel belangrijk om bij beide soorten ziekten genoeg water te drinken, zodat je uitdroging voorkomt”, zegt Lambert.

We drinken minder bier en wel hierom (nee, niet door inflatie)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.