Thom Voogt
Thom Voogt Binnenland 5 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Regen, regen en nog eens regen: bevrijdingsfestivals ontruimd of stilgelegd

Helaas geen zonovergoten Bevrijdingsdag dit jaar. Eerder het tegenovergestelde. Ieder jaar vinden er op 5 mei verschillende bevrijdingsfestivals plaats waar de vrijheid gevierd mag worden. Het slechte weer gooit dit jaar op veel plaatsen roet in het eten. Goed nieuws voor menig festivalganger: waarschijnlijk wordt het vanavond op veel plekken droog.

Traditiegetrouw vond gisteren de dodenherdenking plaats op verschillende locaties in het land. Zo ook op de Dam in Amsterdam. Daar hield presentatrice Dieuwertje Blok een toespraak, die vol lof werd ontvangen.

Gevolgen voor bevrijdingsfestivals

Het bevrijdingsfestival in Zwolle heeft vanwege de slechte weersomstandigheden tijdelijk stilgelegen. Dat heeft de organisatie gemeld. De pauze was gelukkig van korte duur. Na een kwartier kon het programma weer worden hervat. Een uur voor de stillegging werd op het festival in Zwolle het bevrijdingsvuur ontstoken door minister-president Mark Rutte en zangeres Froukje. Daarmee gingen alle bevrijdingsfestivals in Nederland officieel van start.

https://twitter.com/riverhab1t/status/1654485688954281985

In Groningen is ervoor gekozen om het bevrijdingsfestival in het Stadspark te ontruimen vanwege het naderende weer. De brandweer in Groningen waarschuwt voor „extreem slecht weer” dat richting de provincie trekt. „Bij deze een waarschuwing voor jullie, zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen. Wees goed voorbereid”, laat de brandweer Groningen weten op Twitter.

https://twitter.com/BRWGroningen/status/1654460348248780801

De meeste regen trekt vrijdagmiddag als een strook over Noord-Brabant, via het midden van het land naar het noordoosten. WeerOnline verwacht in die regio nog 10 tot lokaal 30 millimeter regen. Ook kan er mogelijk onweer en wat hagel voorkomen.

5 mei concert op de Amstel

In de avond wordt het waarschijnlijk beter. Naar verwachting zijn de meeste buien dan voorbij. Eerst zal het in het westen droog worden en later ook in het oosten van het land. Een gelukje voor de hoofdstad waar vanavond het jaarlijkse 5 mei concert op de Amstel plaatsvind. Om 20.55 uur is het nog een graad of 14 in Amsterdam en „met een mooie zonsondergang op de achtergrond is het buiten heel aangenaam”, verwacht het weerbureau. Het wordt gedurende het concert wel een paar graden kouder. Zeker als de zon onder is, kan het nog vrij fris aanvoelen. „Een extra jasje meenemen is dus zeker geen slecht idee.”

Tijdens het concert zullen onder meer Trijntje Oosterhuis en Wibi Soerjadi optreden.

https://twitter.com/KNMI/status/1654477588893425665

Bevrijdingsdag: zoveel Nederlanders die nu nog leven maakten de bevrijding mee

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.