Leonie Collombon
Leonie Collombon Reizen 20 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Hiken voor beginners: de mooiste routes dichtbij huis (inclusief onmisbare tips)

Menig natuurliefhebber wandelt zijn of haar hele leven al, maar sinds de coronapandemie is wandelen en hiken hipper dan ooit. Oók onder het grote publiek. Een stadswandeling of een snel ommetje in het park is echter iets anders dan een urenlange wandeling in de bergen. Wie grootste plannen heeft, kan het beste klein beginnen met een route dichtbij huis, want ook in eigen land en buurlanden van Nederland vind je genoeg hiken voor beginnerswandelingen.

Naar de andere kant van Europa vliegen voor een wandelvakantie is, als je het Metro‘s collega’s van Bedrock vraagt, overbodig wanneer je net begint met hiken. Je weet immers nog niet of de hobby wel iets voor jou is en bovendien zijn er genoeg fijne routes dichterbij huis. In Duitsland of het Zuiden van Nederland, om maar iets te noemen. Juist omdat deze routes niet tot de allerhoogste bergtoppen leiden, zijn ze ideaal voor beginnende wandelaars.

Hiken voor beginners: Kalmthoutse Heide, België

In België vind je het natuurgebied de Kalmthoutse Heide, dat doet denken aan onze eigen Veluwe. Hier zijn maar liefst 25 wandelingen uitgestippeld. De kortste route begint al bij 1,7 kilometer, maar je kunt ook dagenlang over de heide wandelen door meerdere routes achter elkaar te doen. Met een beetje geluk waan je je veel verder van huis wanneer je wilde paarden of andere wilde bewoners van het park tegenkomt.

Sint-Pietersberg in Maastricht, Nederland

Zuid-Limburg is bij uitstek de plek om te beginnen met wandelen. Het hoogteverschil stoomt je klaar voor de hogere bergen waar je wellicht van droomt en het uitzicht doet regelmatig denken aan een landschap dat ook in Zuid-Frankrijk niet zou misstaan. Rondom de Sint-Pietersberg in Maastricht ligt een route van 10,8 kilometer, waarbij de prachtige natuur gecombineerd wordt met cultuur dankzij de mergelgroeve langs de route.

Nationaal Park de Eifel, Duitsland

Voor de echt hoge bergen moet je iets dieper Duitsland in, maar op een kleine drie uur rijden vanaf Nederland vind je Nationaal Park de Eifel waar je als beginner prima aan je hoogtemeters komt. De Eifelsteig is de populairste route van het park, maar die is met z’n 314 kilometer minder geschikt voor nieuwkomers in de hikewereld. De Struffeltroute, de Narzissenroute of de Wasserlandroute zijn allemaal fantastische opties die variëren van zes tot zestien kilometer per route.

De Heuvelrughike in Utrecht, Nederland

Er een buitenlandse vakantie aan vast plakken is leuk, maar binnen onze eigen landsgrenzen zijn er ook genoeg hikes die ideaal zijn voor beginners. De Heuvelrughike loopt, de naam zegt het al, over de Utrechtse Heuvelrug en strekt zicht uit over zo’n honderd kilometer. De al geoefende wandelaar kan de tocht in vijf dagen tijd lopen, maar je kunt er ook voor kiezen slechts een deel van de route te lopen. Klein beginnen!

Rocher du Hat in de Ardennen, België

Ook de Belgische Ardennen bewijzen dat je niet naar de andere kant voor Europa hoeft om de hoogte inte gaan. Rocher du Hat wordt door velen bestempeld als de wandeling met de mooiste uitzichten van de Ardennen, en dat uitzicht bereik je al door slechts vijf kilometer te lopen. De perfecte hike voor beginners dus!

Onmisbare tips om te beginnen met hiken

  • Begin klein. Je hoeft niet meteen een zesdaagse tocht door de Alpen te doen; ook een route dichterbij huis waarbij je aan het einde van de middag gewoon weer met de auto richting huis of hotel rijdt, kan fantastisch zijn. Zo’n dagtocht biedt ontelbaar veel voordelen voor beginners. Je hoeft immers geen loodzware kampeerspullen mee te slepen en kunt bovendien ‘s avonds comfortabel uitrusten in de luxe van een bed. Zo raak je niet overmoedig en laat je je lichaam wennen aan de kunst van het hiken.
  • Trek goede schoenen aan, zelfs als je twijfelt of het hiken wel iets voor je is. Met schoenen waar je na een kilometer of twee al blaren van krijgt, is de kans klein dat je van de wandeling geniet. Hetzelfde geldt voor een rugzak en wandelkleding. Comfort is behoorlijk belangrijk wanneer je jezelf in het zweet werkt. Zelf aanschaffen hoeft natuurlijk niet meteen, huren of lenen van een vriendin/zus/buurvrouw met dezelfde maat kan ook prima.
  • Neem voldoende eten en drinken mee. Een inkoppertje, maar midden op de trail met een droge keel en een hongerige buik staan, is voor niemand fijn. Vooral water is belangrijk als je eerste hike in een warm en droog gebied is.
  • Zorg voor een kaart en/of opgeladen telefoon. Hoewel verdwalen in Nederland nog niet zo’n ramp is – de paden zijn hier immers duidelijk aangegeven, kan de weg kwijt zijn in het buitenland een ander verhaal zijn. Een veilige hike vergt wat voorbereiding.

De bijzondere bijeenkomsten over de hele wereld: Rainbow Gatherings

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.