Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Lifestyle 19 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Mijn kind mag alleen water mee naar school, moet ik daar in mee gaan?’

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Metro deelt iedere week het dilemma van een lezer. Deze week: Sabrina (34), wier dochter alleen limonade lust – iets wat op haar toekomstige school niet is toegestaan.

„O, wat wist ik het allemaal goed toen ik nog geen kind had. Een speen? Die ging ik never nooit gebruiken, veel te slecht voor het gebit. Tijdens het avondeten wilde ik ook geen gedoe, mijn kind zou gewoon eten wat de pot schaft. Drinken? Water of thee vond ik een prima én gezonde keuze.

Een eigen wil

Maar ja, inmiddels zijn we vijf jaar verder en ben ik daar toch veel minder stellig in geworden. Komt door Isa, mijn bijna-kleuter van 3,5 jaar. Ze is een vrolijk en ondernemend meisje, maar heeft écht een eigen wil. Dat zat er al vroeg in. Ik was zo’n moeder die haar dreumes als een strijkplank uit de supermarkt moest dragen omdat ze geen snoepje kreeg. Maar geloof me, na vijf van die tantrums ging ik de zesde keer overstag. Dat geldt voor meer opvoedissues, want van de speen heeft ze ook pas op late leeftijd afscheid genomen – alle speentactieken ten spijt. Ook het avondeten is niet per se het gezelligste moment van de dag. Ik heb het een paar keer gedaan hoor, zonder avondeten naar bed. Vaak hoor je dat kinderen dan wel bijtrekken. Isa niet, die hield het lang vol. Omdat ik dat niet over mijn hart kon verkrijgen en ik wilde dat ze in elk geval íets at, geef ik nu toch maar vaak een boterham met pindakaas of wat droge pasta.

Fase

Het is vermoeiend, en ik heb met terugwerkende kracht schaamte richting andere ouders dat ik zo veroordelend was. Tegelijkertijd probeer ik mezelf voor te houden dat het een fase is – op haar achttiende eet ze heus wel beter dan nu. En in de tussentijd wil ik gewoon niet teveel strijd – want los van alles geniet ik volop van mijn dochter.

Alleen dat drinken dus, dat is een ding. ‘Gewoon’ water krijg ik er niet in bij haar. Ik heb veel geprobeerd: stukjes fruit in het water, van die speciale druppels die een smaakje aan je water geven, thee… Maar Isa wil per se limonade. In veel gevallen krijgt ze dat dus ook, onder het mom: ze moet toch vocht binnenkrijgen.

Dilemma: drinken

En daar zit het probleem, want over een halfjaar gaat Isa naar school. En diezelfde school heeft een soort zero-sugar policy. In de broodtrommel mogen alleen gezonde snacks, pakjes drinken zijn uit den boze. Ik wist het natuurlijk al langer – toen ik Isa inschreef had ik me uiteraard in haar school verdiept, maar toen was dat limonade-probleem nog niet zo extreem aan de orde. Overigens zijn er steeds meer scholen die zo’n gezond beleid voeren, en eerlijk: ik kan ook niet anders dan erachter staan.

Advies

Alleen vrees ik dus wel voor Isa. Moet ik meegaan in het beleid van de school? Maar wat als ze daar nou ook weigert om water te drinken? Of moet ik dan toch maar limonade geven, met het risico dat ik de school op mijn dak krijg? Misschien maak ik het allemaal veel zwaarder dan het is en komt het vanzelf goed, maar het is wel iets waar ik me druk om maak – en tegelijkertijd liever nog niet aan denk. Een paar tips kunnen dus geen kwaad.”

Vorige week

Vorige week gaven Metro-lezers advies aan Arthur, die te maken heeft met een stagiair met een nogal sterke lichaamsgeur. Moet hij daar iets van zeggen? Laura zegt: „Als je het maar op een respectvolle manier doet, niet iedereen kan daar iets aan doen. Het kan ook iets lichamelijks zijn.” Shannon vindt: „Als ik stink, heb ik liever dat iemand er iets van zegt. Zolang het maar op een normale manier is en vooral één op één, dus niet dat je het zo hard roept dat iedereen het kan horen.”

Ellen spreekt vanuit haar eigen ervaring: „Ik heb zelf ook veel te maken met sterk ruikend zweet. Op het moment dat iemand je erop aanspreekt is dat even slikken, maar dan kun je er ook iets mee doen. Net als iets tussen je tanden hebben, een gulp die open staat, dat wil je weten. Daar wil je niet zelf achter komen na een paar uur. Zelf heb ik sinds een paar jaren een goede deocrème die de lichaamsgeur heeft helpen afnemen. Geen spray meer, en in de zomer verkleed ik me gewoon drie keer per dag. En er is verschil tussen werkzweet, stress zweet en zweet door medicatie. De laatste twee ruiken veel meer. Dus laat het hem weten, hij zal blijven zweten, maar er zijn wel wat oplossingen.”

Wil je nog meer adviezen van onze lezers lezen? Check dan onze Facebookpost:

„Ik vind het hoogstens ongemakkelijk, want wie ben ik om daarover te oordelen?"

Posted by Metro Holland on Wednesday, October 12, 2022

Dilemma: ‘Mijn stagiair ruikt behoorlijk naar zweet, moet ik daar iets van zeggen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.