Dennis Mons
Dennis Mons Films & series 19 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

Doodeng: de 10 beste horrorfilms aller tijden (volgens Rotten Tomatoes)

We naderen Halloween: hét moment waarop we vrijwillig angstig zijn (en in kostuums een leuke avond hebben). Maar als je écht angst wil ervaren, heeft Rotten Tomatoes een fijn lijstje met de tien engste films. We zetten ze op een rijtje.

Wat je angst aanjaagt is natuurlijk heel persoonlijk. De één kan niet tegen ‘jump scares’, terwijl de ander een algehele nare tendens in een film onprettig vindt zoals in Get Out (2017, 98%) of A Quiet Place (2018, 96%). Rotten Tomatoes vroeg dus aan z’n bezoekers: wat vinden jullie enge films? Hier hun top 10.

De beste horrorfilms voor tijdens Halloween

Het moge sowieso duidelijk zijn dat de films in de top tien inderdaad bijzonder creepy zijn. Sommige zijn klassiekers die wellicht de tand des tijds niet helemaal hebben doorstaan, maar toch: het zijn wél klassiekers.

#1 The Exorcist (1973) | 84%

Deze klassieker is een goed voorbeeld van het feit dat horror niet altijd de tand des tijds doorstaat. En toch is er zeker iets verontrustend in The Exorcist. Dit absolute meesterwerk van regisseur William Friedkin gaat over een meisje dat bezeten is door een demoon.

Het is aan een priester om die entiteit uit te bannen. The Exorcist was de best verdienende horrorfilm ooit en kreeg zelfs een Oscarnominatie.

Even om aan te geven hoe eng The Exporcist was: door de film ontstond massahysterie en waren er protesten. Ook werd gesteld dat mensen in het publiek misselijk werden of zelfs flauw vielen.

#2 Hereditary (2018) | 90%

Hereditary is een film waardoor je de héle tijd ongemak voelt. Het is een onmogelijk goed debuut van schrijver/regisseur Ari Aster, actrice Toni Collette kreeg bijna een Oscar voor haar rol.

De strekking van de film laten we even in het midden, maar geloof ons: dit is inderdaad een heerlijke horrorfilm die behoorlijk griezelig is.

#3 The Conjuring (2013) | 86%

Regisseur James Wan is een absolute held als het gaat om horror. Hij maakte onder andere Saw, Dead Silence en Insidious. In de film The Conjuring duikt hij op het ‘echte koppel’ Ed en Lorraine Warren, die sparren met het hiernamaals.

Patrick Wilson en Vera Farmiga spelen de hoofdrollen en weten het publiek mee te slepen in deze ‘echt gebeurde verhalen’.

#4 The Shining (1980) | 82%

Hoewel schrijver Stephen King niet te spreken was over de verfilming van zijn boek, mag The Shining zich toch echt tot de klassiekers rekenen. Mocht je onder een steen hebben geleefd: de film gaat over een schrijver die met zijn gezin op een afgelegen hotel past. En dat hotel, The Overlook, heeft nogal bizarre bewoners.

Overigens kwam er ook een serie uit met de gelijknamige naam en een vervolg, Dr. Sleep, die wél de goedkeuring van Steven King kregen.

#5 The Texas Chainsaw Massacre (1974) | 88%

Dit is absoluut een akelig meesterwerk, waarna vervolgen en reboots gewoonweg gênant bleken. De originele film is gemaakt door Tobe Hooper en hij baseerde deze deels op de seriemoordenaar Ed Gein (die de huid van zijn slachtoffers als masker gebruikte).

Het verontrustende van The Texas Chainsaw Massacre is dus vooral het feit dat het zou kúnnen gebeuren, ergens in the middle of nowhere in de Verenigde Staten.

#6 The Ring (2002) | 71%

Hoewel de remake van The Ring met Naomi Watts ook prima is, blijft het origineel uit Japan (door Hideo Nakata) toch echt beter. Desalniettemin staat de Amerikaanse versie, gemaakt door Gore Verbinski, in deze top tien. Dat is wel terecht.

Het mooie is ook: dankzij The Ring (VS) raakten meer mensen geïnteresseerd in Aziatische cinema.

#7 Halloween is de perfect horror voor… nou ja, Halloween (1978) | 96%

Deze horror moet je gewoon zien. Punt. Voor de kids onder ons: ja, onder andere Scream en andere hack & slash-horrorfilms zijn geïnspireerd door Halloween (dat wellicht weer een spinsel is op Psycho). Er zijn talloze spin-offs en dit jaar worden we getrakteerd op de laatste film: Halloween Ends (niet best, met 39%).

Fun fact: het masker dat bad-guy Michael Myers draagt is een wit geverfd masker van William Shatner uit Star Trek.

#8 Sinister is een ondergeschoven horror (2012) | 63%

Dit is een film die wellicht niet veel mensen hebben gezien, maar deze verdient zeker een plek in de horror-top tien. Regisseur Scott Derrickson ontfermt zich over deze film met Ethan Hawke in de hoofdrol. Hij speelt een schrijver die met zijn gezin een woning betrekt waar een familie is vermoord. En ja, natuurlijk er is al ‘iets’ aanwezig.

#9 Insidious (2010) | 66%

En ja hoor, daar is de terugkeer van James Wan! Volledig terecht ook, want Insidious is echt een heerlijk nare film. Het gaat over een jochie dat in coma raakt en in contact komt met een demoon. Het is aan het stel om uit te vogelen welke dat is en hoe ze het kunnen stoppen.

 

#10 De ultieme horror? IT (2017) | 86%

En natuurlijk staat er weer een film tussen die gebaseerd is op een Stephen King-boek. Het enige dat ons een beetje stoort is dat bezoekers van Rotten Tomatoes niet hebben gestemd op de originele miniserie uit 1990, aangezien acteur Tim Curry echt een angstaanjagende Pennywise neerzet.

Het waren dus grote schoenen die Bill Skarsgård als Pennywise moest vullen. En eerlijk gezegd; dat is hem uitstekend gelukt in het eerste deel van IT. Er komt zelfs een serie van op HBO

Al met al dus heerlijke films om te kijken richting Halloween!

De fetisj in House of the Dragon waar fans van walgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.