Beautify.nl
Beautify.nl Lifestyle 26 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Zomertijd gaat in: zo voorkom je een ‘verpest’ slaappatroon

We verzetten de klok twee keer per jaar. In het najaar zetten we ‘m een uurtje terug en in de lente mag hij weer vooruit. Vannacht gaat de zomertijd weer in en dat betekent – hoe lekker – meer daglicht.

Dit gebeurt om 2.00 uur ‘s nachts en als je ligt te slapen merk je het pas als je wakker wordt. Het is niet zo gek dat we dan allemaal een soort ‘jetlagged’ gevoel krijgen – er zijn tenminste mensen die dat hebben – maar er zijn manieren om dit gevoel te voorkomen.

Wij zetten wat tips voor je op een rijtje. Oh, eerst het ezelsbruggetje over de klok voor- over achteruit (het is nog weleens een probleem): voorjaar vooruit, najaar achteruit of achterjaar achteruit zo je wilt.

Zomertijd sinds 1977

De zomertijd is officieel in 1977 in Nederland ingevoerd en in het jaar 1996 is de zomertijd ook een afspraak van de Europese Unie geworden. Deze afspraak is gemaakt omdat het daglicht beter overeenkomt met de periode waarin de meeste mensen overdag wakker zijn. Ook kunnen we hier mee bezuinigen op elektriciteit en verlichting. Deze afspraak zorgt ervoor dat we én een uur slaap verliezen én dat het soms nog licht is als we willen slapen. Hier is alles wat je moet weten over de beste manier om je voor te bereiden op deze verandering.

Dit doe je voordat de zomertijd is ingegaan

Wekker

Een uur slaap kan het verschil echt maken. Om de impact van deze zomertijd te verkleinen, kun je je alvast voorbereiden door je wekker een dag voordat de zomertijd in gaat alvast eerder te zetten. Zet je wekker daarom morgen een kwartier eerder dan je eigenlijk zou doen. Een kwartier klinkt misschien als niks, maar het zal echt helpen.

Alcohol drinken

Als je alcohol gaat drinken komend weekend, probeer dan na 22.00 uur niks meer te drinken. Alcohol heeft namelijk een grote invloed op de kwaliteit van onze slaap. Het duurt ook lang voordat het door ons systeem is gegaan.. dus als je op zaterdagavond toch iets wilt drinken, drink dan eerder op de avond.

Sport op zaterdag voor de zomertijd en zondag na de zomertijd

Door te sporten help je de ‘slaapdruk’ te verhogen die je nodig hebt om in slaap te vallen en ‘s nachts in slaap te blijven. Als de klok vooruit gaat, reageert je lichaam gevoelig op deze verandering, waardoor je slechter slaapt. Let wel op: probeer niet te kort voor het slapengaan te sporten, want dan kun je je te alert en te wakker voelen en dat helpt ook niet.

Nadat de zomertijd is ingegaan

Daglicht

Doe zodra je wekker gaat gelijk het gordijn open en stel jezelf bloot aan daglicht. Het is voor je lichaam namelijk belangrijk dat het weet of het dag of nacht is. Licht heeft invloed op het je melatonine. Dit stofje wordt ‘s avonds rond de tijd dat de zon ondergaat geproduceerd tot ongeveer middernacht en dan neemt het tegen de ochtend weer af.

Donker

Slapen in een donkere helpt ook. Zorg dat je geen last hebt van licht en geluid! Kies voor verduisterende jaloezieën, gordijnen, oordopjes en oogmaskers.

Ontspanningsoefeningen

Doordat de zomertijd in gaat kan je dus last hebben om in slaap te komen. Probeer de komende dagen een ontspanningsoefening, zoals middenrifademhaling (waarbij je drie seconden in je buik ademt, drie seconden vasthoudt en dan 5 seconden langzaam uitademt) of een spierontspannende oefening waarbij je geleidelijk elke spier van je lichaam aanspant en ontspant. Deze kunnen helpen om je hartslag te verlagen en je spieren te ontspannen waardoor je uiteindelijk ook beter slaapt.

Wil je alvast tips voor als de zomertijd straks weer teruggaat naar wintertijd? Lees die dan hier.

Dit artikel verscheen eerder bij Metro’s collega’s van Beautify.

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2022/03/cafeine-chocolade-slechter-slapen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.