Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 26 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Is het als starter nog mogelijk een huis te kopen? 4 tips

Hoe realistisch is het nog om als starter een droomhuis te kopen? We vragen het aan Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland, de grootste digitale makelaar in Nederland. „We zien dat het nog steeds mogelijk is bij onze klanten, maar het is er niet makkelijker op geworden”, zegt hij.

Heeft hij tips om als starter wel een huis te kopen? Of kunnen we beter wachten tot de huizenprijzen weer gaan dalen? „Zonder eigen geld kom je er niet”, zegt Gijs. „Of dat nou spaargeld is of een bijdrage van je ouders.” Maar daarnaast is er gelukkig wel een aantal tips waar jij je voordeel uit kunt halen.

Tips om een huis te kopen als starter

Het is dus nog wel mogelijk om als starter een huis te kopen. Maar hoe pak je dit het best aan op deze oververhitte markt?

1. Bereid je goed voor

Allereerst raadt Gijs aan om van tevoren heel scherp voor ogen te hebben wat je wensen zijn en wat je kunt lenen. „Je moet in deze markt snel kunnen schakelen, dus zorg dat je goed voorbereid bent”, aldus de directeur van Makelaarsland. „Weet hoe het proces werkt. Het is namelijk één van de belangrijkste beslissingen in je leven, maar met deze markt moet je snel kunnen reageren.”

Makelaarsland heeft een biedgids gemaakt die je van A tot Z door het proces meeneemt. Denk je al genoeg kennis te hebben? Check het dan even met de kennisquiz.

2. Vergeet de gunfactor niet

Daarnaast is het slim om een motivatiebrief in te leveren en eventueel een praatje te maken met de verkoper zelf. „Niet elke verkoper gaat voor het hoogste bod”, vertelt Van Wijgerden. „Er speelt ook altijd een gunfactor mee.”

Reken je niet meteen rijk als je een motivatiebrief meestuurt, maar het zou zomaar eens kunnen dat de verkoper van het huis waar je je volgende bod op doet, dit heel belangrijk vindt.

3. Wel of niet een aankoopmakelaar?

„30 procent van de mensen neemt een aankoopmakelaar in de hand om ‘ertussen te komen’, blijkt uit een korte steekproef”, zegt de deskundige. „Maar het tussenkomen alleen vind ik geen goede reden om er één in te schakelen, dat moet niet de kern zijn. Je schakelt de aankoopmakelaar in voor zijn kennis en deskundigheid. Het is iemand die je kan helpen met het bod. Niet alleen qua snelheid, maar ook om een realistisch bod te doen.”

Toch hoef je volgens Van Wijgerden niet per se een aankoopmakelaar in te schakelen. „Als je kijkt naar de NVM-cijfers blijkt dat nog steeds 70 procent van de mensen een huis koopt zonder aankoopmakelaar”, zegt hij.

4. Is overbieden nodig?

Hoe hoger de vraagprijs is van een woning, des te minder groot is de kans dat je flink moet overbieden. Toch liegen de cijfers er niet om: in het afgelopen jaar is er namelijk in meer dan driekwart van de gevallen meer geboden dan wat een huiseigenaar voor een woning vroeg. Een jaar eerder was hier nog ‘maar’ bij de helft van de biedingen sprake van, blijkt uit interne data van Makelaarsland.

Hoeveel je precies moet overbieden, kan Van Wijgerden niet zeggen. „We krijgen die vraag vaak, maar je ziet van alles voorbijkomen tegenwoordig: huizen met een vraagprijs van 650.000 euro waar 20.000 euro wordt overboden, maar ook een stuk goedkopere huizen, waar opeens een ton boven de vraagprijs wordt geboden.”

Wachten tot de prijzen gaan dalen?

Veel starters hopen er stiekem op dat de huizenprijzen gaan dalen. Het kan toch niet voor altijd zo hard blijven stijgen? „Helemaal goed voorspellen kunnen we het nooit. Maar waarschijnlijk zullen ze voorlopig blijven stijgen. De reden dat de huizenprijzen zo hoog zijn, is namelijk dat er een groot woningtekort is. Die huizen hebben we niet zomaar gebouwd.”

Zakt de moed je in de schoenen als je dat leest? Dan heeft Van Wijgerden ook nog een beetje goed nieuws: „Ik denk niet dat er een daling komt in de nabije toekomst, maar wel dat de stijging afvlakt. De prijzen zullen dan minder hard stijgen.”

Dit artikel verscheen ook bij Metro’s collega’s van Manners.

Bouwen, bouwen, bouwen, maar milieuclubs willen dat Schiphol dan krimpt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.