Judith Tielemans
Judith Tielemans Lifestyle 16 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Kunnen huisdieren onze emoties aanvoelen? Dit zegt de wetenschap

Dat mensen al snel een band aanvoelen met hun trouwe viervoeter is één ding dat zeker is, maar hoe zit het eigenlijk met empathie? Begrijpt een huisdier je gevoel, of is het grote kletskoek? Metro zoekt het uit en duikt de wetenschap in.

De Veterinärmedizinische Universität Wien stelde de proef op de som in een studie met honden. Om te testen of de beestjes menselijke emoties herkennen, werden ze getraind een foto van blij of boos te herkennen. Als de honden het goed hadden, werden ze beloond met een snoepje. Wat blijkt? De honden wisten precies wanneer een vreemde een boos of blij gezicht opzette.

Troostende huisdieren

Een blij gezicht konden honden voor 70 tot 80 procent aan de hand van alleen de ogen herkennen. Een woedend gezicht bleek wat moeilijker: dat kan er op wijzen dat de honden liever van boze mensen wegblijven. We kunnen het ze niet kwalijk nemen.

Daar komt nog eens bovenop dat honden extra aandacht besteden aan iemand die huilt. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2020, dat in het Canadese tijdschrift Journal of Experimental Psychology verscheen. Om dit te onderzoeken keken wetenschappers naar de reactie van een hond wanneer hun eigen baasje of een vreemdeling lachte of huilde. En ja hoor: wanneer iemand moest huilen, besteedde een hond meer aandacht aan diegene. Lief!

Ook katten blijken vol empathie

En hoe zit het dan met katten? Moriah Galvan en Jennifer Vonk van de Oakland University deden onderzoek naar twaalf kattenbezitters en hun huisdieren. En ook hier geldt: wanneer het baasje een boos gezicht trok, reageerden de katten anders dan wanneer ze een vrolijke uitstraling vertoonden.

Spinnen, kopjes geven en op schoot kruipen. Dat deden de katten vooral wanneer ze hun baasje met een lachend gezicht zagen. De onderzoekers constateerden dat de katten in verhouding meer tijd wilden besteden met een lachend baasje, dan met een boze.

Slaapt je huisdier bij jou in bed? Opgepast, het kan gevaarlijk zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.