Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 16 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Filmrecensie Ik Wist Het met Sigrid ten Napel: veel liever wordt het niet

Je hebt lieve films en écht lieve films. Ik Wist Het is er eentje in de laatste categorie. Vooral dankzij hoofdrolspeelster Sigrid ten Napel. Maar voor je bang wordt van een zwijmel-walhalla waar de zoetigheid al te zeer vanaf druipt: Ik Wist Het is ook gewoon een leuk verhaal van een prima cast.

En dat verhaal is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Chantal van Gastel uit 2014. Grote Nederlandse romcoms krijgen regelmatig de aandacht van Metro. En daarom is Ik Wist Het deze keer de Filmrecensie van de Week.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Waar gaat Ik Wist Het over?

In deze romantische komedie zien we de wat eigenzinnige Mia (Sigrid ten Napel). Ze is het type ‘nog geen man aan de haak geslagen, daardoor een beetje ongelukkig en balend van haar werk’. Geluk bij een ongeluk: ze krijgt voorspellende dromen, al weet ze dat eerst zelf nog niet.

Puur op intuïtie begint ze een eigen bloemenwinkel, Mia’s Bloemen Atelier. Daar komt ze ook de man van haar dromen tegen. Letterlijk, want daar had ze namelijk over gedroomd. Het is tosti-verkoper Feo (Tarikh Janssen), die zijn tostiwagentje vaak voor Mia’s winkel parkeert en leeft met de waan van de dag. Maar ja, we hebben het hier wel over een romcom, dus er moet wat mis gaan. Dat gebeurt door de komst van Axel (Steef de Bot), een serieuzer en meer behoudend heerschap. Axel helpt Mia met het maken van vlogs voor haar website. Vanaf dat moment wordt zij heen en weer geslingerd tussen twee mannen die ‘het’ allebei weleens zouden kunnen zijn.

Mia moet een beslissing nemen, al is zij er steeds van overtuigd dat meneer Tosti de ware is. Of laat zij de beslissing over aan haar voorspellende gave? Die winkel loopt overigens prima. Lekker makkelijk wel als je droomt wat voor bloemen mensen graag willen hebben.

Ik Wist Het Sigrid ten Napel Steef de Bot
Sigrid ten Napel en Steef de Bot als Mia en Axel. Foto: WW Entertainment

Schitterende Loes Luca en Sigrid ten Napel

Mia heeft in Viola haar eerste werkneemster, Viola. Loes Luca heeft van de rol – een vrouw waar ook wat mee gebeurt – iets moois gemaakt. Maar ja, stelt Loes Luca ooit teleur, of ze nou in een film, een tv-serie of op het toneel te zien is? Sigrid ten Napel is de gedroomde – we houden het dromen er maar in – hoofdrolspeelster. Ze heeft al zoveel gedaan, waarbij de serie Penoza en de film die de succesreeks voor eens en altijd afsloot (Penoza: The Finale Chapter, best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van 2019) het meest in het geheugen zitten. Of straks misschien zaten. Ik Wist Het draait namelijk eens helemaal om Ten Napel en die pakte de kans met beide handen aan. Ze straalt op het witte doek.

Verder wordt de cast in deze leuke film onder meer gevormd door prima namen als Javier Guzman, Victoria Koblenko, Melissa Drost en Toprak Yalçiner. We zien ook een verrassend gezicht: Rob Dekay, u weet wel: die Mol uit Wie Is De Mol? 2020.

Ik Wist Het Sigrid ten Napel
Sigrid ten Napel (Mia) en Tarikh Janssen (Feo). Foto: WW Entertainment

Voorspellende gaven: slim gedaan

Mia de voorspellende gaven geven, dat heeft de schrijfster van het boek van acht jaar geleden slim gedaan. En ook scenarioschrijver René Molenaar en regisseur Jamel Aattache konden daar natuurlijk alle kanten mee op. Eigenlijk zijn de ideeën daarbij onuitputtelijk. Heerlijk toch, dat je twee mensen elkaar kunt laten ontmoeten en een van de twee dan kan laten zeggen: „Hé, ik zag je toch bij die brand?” Terwijl de ander alleen maar de wenkbrauwen fronst en denkt: ‘Brand?…’

Ja, Ik Wist Het is een lekkere wegkijk-film. Leuke timing om de titel in De Week van de Liefde uit te brengen. Misschien dat de ongemakkelijke stiltes tussen Feo en Alex wel héél ongemakkelijk aanvoelen. Aan de andere kant: de talloze dames die deze film gaan zien zullen daar misschien juist wel van smullen.

Beoordeling uit 5: 3,5.

Metro’s filmrecensie van de week lees je elke woensdag rond 18.00 uur. Op donderdag verschijnen nieuwe titels altijd in de Nederlandse bioscopen (een enkele keer op woensdag). Verslaggever Erik Jonk kiest er wekelijks eentje uit.

Deze dames dingen naar het hart van Bachelor Thomas van der Vlugt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.