NSMBL.nl
NSMBL.nl Lifestyle 21 sep 2020

Amsterdam Fashion Week 2020: de hoogtepunten op een rij

Dit weekend stond de Nederlandse modewereld in het teken van de Amsterdam Fashion Week 2020. De redactie van NSMBL was aanwezig bij de shows om nieuwe trends en jonge ontwerptalenten te spotten.

Dit waren de hoogtepunten tijdens de Amsterdam Fashion Week 2020.

Amsterdam Fashion Week 2020

Van donderdag 17 tot en met zaterdag 19 vond de september-editie van Amsterdam Fashion Week plaats. Door het coronavirus moesten de modeweken over de hele wereld zich aanpassen. Zo kwam de Amsterdam Fashion Week ook met een aangepaste agenda om Nederlands talent een podium te bieden.

Naast fysieke shows waren er ook digitale intiatieven. Daarnaast was er deze Amsterdam Fashion Week voor het eerst een podcast, waarin werd gesproken met verschillende designers en ondernemers over duurzaamheid, innovatie en ondernemen tijdens de coronacrisis. Kortom: er was weer genoeg te zien en beleven. Wij praten je bij.

Opening in Wassenaar

2020 had een primeur. Voor het eerst werd Amsterdam Fashion Week namelijk niet in Amsterdam geopend, maar in Wassenaar. De openingsavond vond plaats in Museum Voorlinden in samenwerking met het internationaal succesvolle jassen- en tassenlabel KASSL.

Verschillende zalen van het prachtige museum – wat sowieso een bezoekje waard is – werden omgetoverd naar KASSL’s unieke identiteit. Want dat het geen standaard merk is dat je gegarandeerd op een catwalk ziet, werd na de opening wel duidelijk. KASSL vroeg hun creatieve cirkel om artworks te maken, met als inspiratie de geschiedenis van het merk.

En zo zagen we elf kunstwerken. Allemaal gemaakt op basis van de klassieke regenjassen en de pillow bag-tassen, waar het Nederlandse merk bekend om staat. Je kunt de tentoonstelling The Pillow Sofa van Kassl x MullerVanSeveren, gecureerd door art director Bob Verhelst nog zien tot en met 22 september. Bereid je maar voor op een XXL Pillow Bag, die Kassl maakte met Camille Serra.

Duran Lantink

Vorig jaar tijdens de Amsterdam Fashion Week zagen we de Nederlandse designer Duran Lantink al samenwerken met Batavia Stad Fashion Outlet. Deze samenwerking vond ook deze editie weer plaats. Vrijdag 18 september werd de dag gestart met het talentenprogramma Visions Of.

Voor wie zich afvroeg of outletkleding op de catwalk past, heeft Duran Latnink x BSFO gemist. Deze editie verruilde Duran zijn rol als ontwerpen voor de rol als curator. Tien talenten werden geselecteerd die hun werk mochten tonen in Visions Of. De presentatie werd gehouden in het oude V&D-gebouw in Amsterdam. En die locatie past precies bij het thema van het talentenprogramma: de cancel culture.

Het resultaat? Een feest voor je ogen. We zagen onder andere kleding (ontworpen door Michiel van Maaren) die verdween zodra er water op kwam, wat werd laten zien door modellen met volgeladen waterpistolen.

Bodil Ouédraogo in het Stedelijk Museum

Tijdens Amsterdam Fashion Week hoef je geen traditionele shows (wie daar wél zin in had, kon zijn hart op bij de show van Natan in filmmuseum Eye) te verwachten. Ontwerper Bodil Ouédraogo was daar maar al te blij mee. In het Stedelijk Museum maakte zij een gouden combinatie an beeld, beweging en geluid. Op de kleren van de vijf dansers én de achterwand werd de eindexamenfilm van Bodil laten zien.

Niet alleen een originele, maar ook een hele toffe manier om een film te laten zien. De film gaat over de rituelen rondom de grand boubou, de traditionele dracht uit Burkina Faso (waar de film ook werd opgenomen).

Ronald van der Kemp’s Army of Love

De guerilla-show Army of Love van Ronald van der Kemp mag niet ontbreken in het lijstje hoogtepunten. Op vrijdagavond zag je op het terras van het Amsterdamse Hotel de l’Europa de film Status Quo. Op het balkon zag je performen Jelle Haen. Een hele beleving.

AFW podcast

Tijdens deze september-editie van Amsterdam Fashion Week vonden er – net als eerdere edities – ook AFW Talks plaats. Dit keer wel in een nieuw jasje, namelijk podcasts. Tijdens Amsterdam Fashion Week kon je een reeks podcasts met toptalenten binnen de mode-industrie luisteren.

De modeweek geeft hiermee jonge, inspirerende professionals een podium. Verschillende hosts gingen in gesprek met mensen uit de industrie voor ongeveer veertig minuten per podcast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amsterdam Fashion Week 2020: de hoogtepunten op een rij
Sluiten