Metro
Metro Lifestyle 3 jan 2020 / 13:49 uur

Dit is waarom de Italiaanse Vogue geen foto’s zal publiceren

In de nieuwste editie van de Italiaanse Vogue zul je geen foto’s terugvinden. Het modetijdschrift heeft namelijk besloten het magazine een stukje ecovriendelijker te maken.

Dat de mode-industrie ontzettend vervuilend is weten we al langer. Hetzelfde geldt voor modetijdschriften. Denk maar eens aan al die fotoshoots die nodig zijn voor het vullen van het blad.

Volgens Emanuele Farnetti, hoofdredacteur van het blad, zijn die alles behalve duurzaam. „Voor één editie zijn 150 mensen, 20 vluchten, een dozijn treinritten en 40 wagens nodig die voortdurend stand-by staan.” Farnetti vervolgt dat er tevens lichten nodig zijn die minstens 10 uur aanstaan. „Ook hebben we te maken met voedseloverschotten van de cateringbedrijven, massa’s plastic om de kleren in te pakken en elektriciteit om de batterijen van telefoons en camera’s op te laden.”

View this post on Instagram

*NO PHOTOSHOOT PRODUCTION WAS REQUIRED IN THE MAKING OF THIS ISSUE A preview of the January 2020 Vogue Italia Special Issue on newsstands January 7th @DelphineDesane @DelphineDesaneStudio featuring @AssaBaradjiofficial in @Gucci Cover 3 of 7 *** "All of the covers, as well as the features of our January issue, have been drawn by artists, ranging from well-known art icons and emerging talents to comic book legends, who have created without travelling, shipping entire wardrobes of clothes or polluting in any way. The challenge was to prove it is possible to show clothes without photographing them. This is a first, Vogue Italia has never had an illustrated cover: and as far as I know no issue of Vogue in which photography is not the primary visual medium has ever been printed. Thanks to this idea, and to these artists' process, the money saved in the production of this issue will go towards financing a project that really deserves it: the restoration of @FondazioneQueriniStampalia in Venice, severely damaged by the recent floods.” @efarneti See more via link in bio. Full credits: #AssaBaradji @heroesmodels Editor in chief @efarneti Creative director @ferdinandoverderi Fashion @franragazzi @robertaninapinna Casting directors @pg_dmcasting @samuel_ellis @ DM Fashion Studio #VogueValues

A post shared by Vogue Italia (@vogueitalia) on

Primeur

Het voelde voor Farnetti niet langer goed om zich daar schuldig over te voelen zonder daar iets aan te doen. Het resultaat was een januari-nummer met alleen maar illustraties, gemaakt door bekende artiesten en opkomende talenten. Het was een primeur; de Italiaanse Vogue had nooit eerder een illustratie op de cover staan.

Bijkomend gevolg was dat het bespaarde geld gedoneerd kon worden aan de restauratie van de Fondanzione Querini Stampalia, een culturele instelling in Venetië dat te kampen had met zware overstromingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is waarom de Italiaanse Vogue geen foto’s zal publiceren
Sluiten