Redactie Metro
Redactie Metro Lifestyle 10 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Tanden bleken blijft populair in Nederland

Steeds meer mensen in Nederland zijn op zoek naar een betrouwbare manier om hun tanden witter te maken, blijkt uit onderzoek van Marktdata.nl. Hoewel tanden van nature een beetje gelig zijn, worden witte tanden toch als veel mooier gezien.

Uit bovenstaand onderzoek blijkt onder andere dat de Nederlandse consument in de afgelopen drie à vier jaar online vaker heeft gezocht op het laten bleken van tanden en het laten plaatsen van facings. In Nederland kun je terecht bij diverse klinieken om dergelijke behandelingen te laten uitvoeren, maar zorg altijd dat je voor een kliniek gaat die zich houdt aan de Europese regels en hygiënevoorschriften.

Online meest gezocht op tanden bleken

Marktdata.nl heeft onder andere bekend gemaakt dat Nederlanders het meest op het zoekwoord ‘tanden bleken’ zochten in de periode tussen 2016 en het eind van 2018. Maandelijks wordt hier maar liefst gemiddeld 15.000 keer op gezocht, wat 103% meer is dan in 2016. Een bijzondere opvallende verandering, want waarom wil men vandaag de dag liever witte tanden dan een aantal jaren geleden? Een van de redenen die we hiervoor kunnen geven, is de rol van social media. Bekende figuren, zoals influencers en filmsterren, gaan steeds vaker samenwerkingen aan met klinieken die dergelijke behandelingen voor tanden bleken aanbieden. Die witte tanden ziet de Nederlandse consument vervolgens langskomen, waarna een deel van de bevolking getriggerd wordt om die zelfde witte tanden te willen hebben. De online wereld speelt dus een grote rol bij wat de consument wil.

Tanden bleken blijft populair in Nederland

Ook facings blijven populair

Naast het laten bleken van tanden zijn facings ontzettend populair in Nederland. Het onderzoek van Marktdata.nl laat ons zien dat de groei op het zoekwoord ‘facings tanden’ het grootst is tussen 2016 en het eind van 2018. Op dit zoekwoord werd maar liefst 127% meer gezocht. Het zoekwoord ‘facings’ staat op de tweede plek met 119%, waarna ‘tanden bleken’ met 103% op nummer drie staat. Ieder jaar zijn er ongeveer 40.000 facings-behandelingen die daadwerkelijk worden uitgevoerd, volgens de Koninklijke Nederlands Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De organisatie vertelt hier ook bij dat deze cijfers in de afgelopen vijf jaar redelijk hetzelfde zijn gebleven. Er wordt dus online wel meer naar facings gezocht, maar de drempel om het ook echt te doen ligt vaak toch iets te hoog. Tanden bleken is voor velen net iets toegankelijker en vaak ook een stuk goedkoper dan het laten plaatsen van facings.

Valse beloftes bij tanden bleken bij kliniek

Ook interessant om bij de cijfers van bovenstaand onderzoek te benoemen is het feit dat er in 2016 meer gezocht werd op ‘thuis tanden bleken’ dan in 2019. Dat is niet heel gek: goedkope producten die witte tanden beloven maken over het algemeen hun verwachting minder waar dan wanneer je dat bij een professionele kliniek laat doen. Ook waarschuwt expert Joost Roeters, hoogleraar Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, voor valse beloftes bij het laten bleken van je tanden. Hij heeft het in een eerder interview met Metronieuws juist over klinieken waar je je tanden kunt laten bleken in plaats van zelf je tanden te bleken. Volgens hem zijn er namelijk honderden klinieken in Nederland waar je voor veel geld weinig effect krijgt. Hij raadt het bijvoorbeeld aan om naar een tandartskliniek te gaan of om onder toezicht van een tandarts thuis aan de slag te gaan. Dergelijke methodes zijn weliswaar iets duurder, maar zorgen er wel voor dat je tanden echt witter worden. Liever langer genieten van witte tanden na een duurdere behandeling dan keer op keer goedkope behandelingen laten doen en er niets van zien.

Tanden bleken blijft populair in Nederland

Andere manieren van tanden bleken

Zijn er dan geen andere manieren om op een natuurlijke wijze je tanden te laten bleken? Er is geen literatuur die bewijst dat tanden witter worden door het eten van knapperige groenten en fruit, ook al denken sommige mensen daar anders over. Nils van Calcar van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam vertelde eerder aan Vrouw dat het poetsen met gepureerde aardbeien, een geprakte banaan of ander fruit zeer schadelijk is voor je tanden. Online lees je daar diverse tips over, maar pas op. De kans is heel groot dat het je tanden blijvend beschadigt. Wil je dat je tanden zelf echt witter worden, dan is bleken met waterstofperoxide de enige bewezen werkzame optie. Alleen in tandheelkundige praktijken mag men binnen de EU gebruik maken van een bleekmiddel met maximaal 6 procent waterstofperoxide. Als dat onder goede begeleiding wordt gebruikt, dan is het bleken van tanden met waterstofperoxide in principe niet slecht voor de tanden en zorgt het daadwerkelijk voor wittere tanden. Wist je dat je ook gewoon aan de slag kunt gaan met een elektrische tandenborstel? Poets minstens twee keer per dag je tanden met een elektrische tandenborstel en je creëert natuurlijke witte tanden, hoewel dit wel tijdelijk is. Kies hierbij voor ‘gewone’ tandpasta: in tandpasta speciaal voor witte tanden zit te veel schuurmiddel en in andere speciale tandpasta’s juist te weinig voor een mooi resultaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.