Lifestyle

Maandag start de tweede Nationale Suiker Challenge, doe je mee?

De tweede Nationale Suiker Challenge, doe je mee?

Foto: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

29 MEI 2019

Een week lang eten zonder toegevoegde suikers. Dat is de uitdaging als je meedoet aan de tweede Nationale Suiker Challenge. Het Diabetes Fonds organiseert deze van maandag 3 tot en met zondag 9 juni.

Vorig jaar werd de eerste Nationale Suiker Challege gehouden en dat werd een groot succes. 30.000 Nederlanders deden mee en daarom gaat het Diabetes Fonds – voor een stuk bewustwording – op herhaling.

28 suikerklontjes per dag

Volgens Hanneke Dessing, algemeen directeur van het Diabetes Fonds, is in de strijd tegen diabetes type 2 aandacht voor een gezonde keuze in eten en drinken onverminderd belangrijk: „We zijn er namelijk nog lang niet. In totaal krijgen we gemiddeld 28 suikerklontjes per dag binnen. Dat is 40 kilo suiker per jaar. En dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om dagelijks maximaal 12,5 suikerklontjes (vrouwen) of 15 suikerklontjes (mannen) aan vrije suikers te consumeren. We krijgen dus iedere dag 30 procent te veel suiker binnen. Kinderen zelfs bijna 80 procent te veel, zo blijkt uit nieuwe cijfers.”

Omgeving verleidt

Het Diabetes Fonds hoopt het aantal van 30.000 deelnemers volgende week ruimschoots te overtreffen. „Dat we te veel suiker binnen krijgen is verontrustend, maar niet vreemd”, zegt Dessing. „Zolang gezonde voeding duurder is dan suikerrijke producten als frisdrank en snoepgoed, zolang fabrikanten suiker toevoegen aan producten waarvan we het niet verwachten en zolang onze omgeving ons blijft verleiden, is de gezonde keuze niet de gemakkelijkste.”

Wie mee wil doen aan de Nationale Suiker Challege kan zich gratis aanmelden op suiker-challenge.nl. Gevraagd wordt om je ervaringen te delen met de hashtag #suikerchallenge. METRO

Maandag start de tweede Nationale Suiker Challenge, doe je mee?

‘Door Suiker Challenge ging ik veel zelf koken’

De tweede Nationale Suiker Challenge komt er dus aan. Hoe verging het Manon en Melanie de vorige keer?

Ruim 60 procent van de volwassenen in Nederland voldoet niet aan de richtlijn voor vrije suikers die is vastgesteld door de Wereld Gezondheidsorganisatie. Met z’n allen eten we gemiddeld 30 procent meer vrije suikers dan het maximum dat wordt geadviseerd. 10 procent van de energie die je dagelijks binnenkrijgt, mag bestaan uit vrije suikers, zo is het advies van diezelfde Wereld Gezondheidsorganisatie. Te veel suiker is een belangrijke veroorzaker van overgewicht en mensen met overgewicht hebben een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Daar moeten we iets aan doen, zo vond het Diabetes Fonds vorig jaar. Daarmee was de eerste Nationale Suiker Challenge een feit.

Nederland gezonder

In deze week kozen consumenten bewust voor een aanbod zonder toegevoegde suikers en vroeg het Diabetes Fonds aandacht voor de inname van toegevoegde suikers in zijn algemeenheid. Het doel van het Diabetes Fonds is om Nederland gezonder te maken en diabetes te genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek naar betere behandeling en genezing van diabetes te financieren, anderzijds door de gezonde keuze makkelijker te maken.

De insteek van de Nationale Suiker Challenge draait vanaf maandag om een gezond leven voor iedereen, los van diabetes. „We willen meer bewustwording en een gezondere omgeving waarin iedereen makkelijker een gezonde keuze kan maken, met of zonder diabetes”, zo meldt het Diabetes Fonds.

Manon en de pepernoten

Manon Koningstein (31) houdt wel van uitdagingen. Als Metro de eigenaresse van een communicatiebureau belt, is zij in Indonesië. „Ja, ik kan met mijn laptop overal werken. En ondertussen ben ik hier om te surfen.” Koningstein, een voormalig Brabantse die haar vaste adres nu in Spanje heeft, zag vorig jaar ook in de eerste Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds een uitdaging en daarom deed zij mee.

Was meedoen aan de Nationale Suiker Challenge zwaar en/of moeilijk?

Moeilijker dan ik dacht in elk geval. Ik dacht ‘ik sport veel, leef gezond, komt allemaal wel goed’. Tijdens de Challenge was ik in Denemarken en had van iemand een zak chocoladepepernoten mee gekregen. Als je niet in Nederland woont zijn pepernoten heilig natuurlijk. In de Suiker Challenge-week lagen ze op het aanrecht en daar mocht ik dus niet aan komen. Ik moet bekennen dat ik één keer gezondigd heb. Op dag vijf heb ik er eentje opgegeten. Eén! Het lastige van de week was dat je bij elk product moet kijken wat erin zit. Maar het maakt je bewust en door die week ging ik zelf heel veel koken.

Maandag start de tweede Nationale Suiker Challenge, doe je mee?

Manon Koningstein.

Deed de week ook iets met je lichaam?

Nee, ik denk dat een week daarvoor iets te kort is. Als ik het langer vol zou houden en nog bewuster ga eten, wat stiekem toch wel een ambitie is, is dat volgens mij wel het geval. Tot nu toe vertoon ik nog een soort van struisvogelgedrag.

De tweede Nationale Suiker Challenge is daarom een aanrader om mee te doen?

Ja, wat minder troep in je lijf is altijd goed. Dit is een mooie gelegenheid zou ik zeggen.

Eén keer falen is okay

Heb je een tip voor de deelnemers van volgende week? Een zak pepernoten op het aanrecht zetten?

Nee, niet dus, haha! Maar zonder gekheid: één keertje falen is okay. Maar een stuk zelfbewustzijn, etiketten leren lezen en een week zelf koken en vers eten, kan absoluut geen kwaad.

Melanie Olsthoorn (32) is wedstrijdatlete bodybuilding en maakt haar eigen voedingsschema’s. Ook zij deed aan de eerste Nationale Suiker Challege mee.

Wat was je motivatie?

Mijn belangrijkste motivatie is om, naast mezelf, ook anderen bewust te maken van wat ze eten. Ik vind het belangrijk om me goed te voelen en help anderen daar graag bij. Zo maak ik bijvoorbeeld voedingsschema’s voor de mensen in de sportschool Fit for You in Kampen. Ik lees veel over voeding om deze kennis vervolgens weer over te brengen op anderen. Alleen ga je weliswaar sneller, maar samen komen je verder. Ik vind het leuk dat je tijdens de Suiker Challenge het gevoel krijgt dat je er niet alleen voor staat, maar het echt samen met anderen doet.

Lichaam moet wennen

Hoe heb je de vorige Suiker Challenge ervaren?

Erg goed! De challenge wordt op een leuke en enthousiaste manier gebracht, waardoor je nog meer gemotiveerd raakt. Het is natuurlijk niet makkelijk om de toegevoegde suikers te laten staan, want je lichaam moet er echt aan wennen. Omdat ik weet wat suikers met je lichaam kunnen doen, was de uitdaging goed vol te houden.

Hoe gaat het sindsdien met je suikerinname en gezonde leefstijl?

De gezonde levensstijl had ik al, maar in de loop der tijd ben ik wat makkelijker omgegaan met bepaalde voedingsstoffen zoals suiker. Nu ik de Suiker Challenge heb gedaan, ben ik weer volop bezig mijn eigen eten samen te bereiden. Lekker vers koken en écht alles zelf maken zonder suiker toe te voegen, heerlijk!


Bewezen: tegen jezelf praten is goed voor je!

Foto van 'Daisy Heyer'

15 JUN 2019

Loop jij altijd lekker met jezelf te babbelen als je bijvoorbeeld alleen thuis bent, over straat loopt, aan het rommelen bent, of in bed ligt? Dat is niet gek, maar hartstikke gezond!

Althans, dat beweert therapeute Lisa Ferentz in haar nieuwe boek Finding Your Ruby Slippers: Transformative Life Lessons From the Therapist's Couch. 

Gedachten, emoties en gedragskeuzes


Deze vrouw doet echt alles voor 'Dragon Girl'-look

Foto: Instagram @amber_luke

Foto van 'Daisy Heyer'

15 JUN 2019

De 24-jarige Amber Luke is in het nieuws omdat deze dame er werkelijk van alles voor overheeft om haar 'Dragon Girl'-look te verfijnen. In totaal gaf zij al meer dan 26.000 dollar uit om zichzelf op te knappen, inclusief blauw-getatoeëerde oogballen, een gespleten tong en 'drakentanden'.

Fascinatie

Heel gek dat de dame onder de tatoeages en piercings zit, is het niet: ze is zelf piercer. Ze woont in Zuid-Wales aan de kust en ze ontwikkelde een enorme fascinatie voor tatoeages toen ze 16 jaar was en extreme lichaamsveranderingen interessant begon te vinden.


Gratis naar Malediven om zeeschildpadden te helpen

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

15 JUN 2019

Werklozen opgelet: wij hebben wellicht jouw droombaan gevonden! Je kunt zelfs twee weken gratis naar de Malediven voor deze job, inclusief kost en inwoon en je ticket terug naar huis. Enige vereiste is dat je van beesten én van zon houdt.

Het enorme luxeresort Coco Palm Dhuni is namelijk op zoek naar iemand die voor de zeeschildpadden wil zorgen in het Marine Turtle Rescue Centre, een plek waar zeeschildpadden in nood geholpen worden. Dat doe je samen met de dierenarts, Claire Petros en het houdt in dat je de schildpadden voert en bassins schoonmaakt. Daarnaast help je Petros bij operaties en leid je bezoekers die naar het centrum komen rond.

Foto ter illustratie. / Colourbox


Nieuw Insta-filter verpakt je hoofd als stuk vlees

Instagram/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

De Nederlands-Braziliaanse kunstenaar Caio Vita heeft een nieuw Instagram-filter ontwikkeld. Nu is dat op zich geen supergroot nieuws, ware het niet dat het een wel zeer apart filter betreft, namelijk Instameat.

Hoofd verpakt

Met Insta-meat kan je je eigen hoofd verpakken als een stuk vlees in een supermarktverpakking. De filter is al een behoorlijk succes. Niet alleen omdat het er grappig uitziet, maar ook vanwege de boodschap erachter.


‘Ook mannen kopen setjes lingerie voor hun vrouwen’

‘Ook mannen kopen setjes lingerie voor hun vrouwen’

Advertorial

13 JUN 2019

Janneke Schellekens heeft een missie. Zij wil met haar lingeriemerk Pavone een taboe doorbreken en zorgen dat vrouwen zich vrij, zelfverzekerd en sexy voelen. En daar helpen mannen zeker een handje bij…

„Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door mode en ontwerp”, zegt Janneke Schellekens, de vrouw achter Pavone Lingerie. „Ik hoorde allerlei vragen en klachten van vrouwen in mijn omgeving over lingerie en met dat in het achterhoofd heb ik Pavone ontwikkeld.”

Bamboe met geïntegreerd kruisje


Winnaars Social Awards: Knalpanga, Bol en #DOESLIEF

anp

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JUN 2019

De Rijksoverheid heeft woensdagavond complimenten gekregen voor het gebruik van sociale media. De overheid won drie prijzen op The Best Social Awards. ''Ze hebben zich ontzettend hard ingezet het afgelopen jaar en echt impact gemaakt'', aldus de initiatiefnemer van de prijs, Diederik Broekhuizen.

Twee awards gingen naar de samenwerking met rapper Donnie. Die had jongeren namens de overheid opgeroepen om een vuurwerkbril te dragen tijdens de jaarwisseling, met het lied Knalplanga. Dat kreeg prijzen in de categorie Beste copywriting en Beste influencercampagne. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken had de Beste Post van het Jaar: in februari tweette hij over een groot blauw brexitmonster. Daarmee wilde de overheid bedrijven waarschuwen voor het naderende Britse vertrek uit de Europese Unie.

Dotan


De kleurrijkste basketbalvelden ter wereld

Het beroemdste basketbalveld is de ‘speeltuin’ Pigalle in Parijs. Foto: Amarins de Boer

Foto van 'Maartje Hensen'

12 JUN 2019

Wat is er nou leuker dan lekker een potje basketballen op vakantie? Gelukkig zijn er tegenwoordig een heel aantal kleurrijke en gezellige velden waarop je kan spelen! Het is geen geheim dat wij tijdens onze reizen de kleurrijkste plekjes opzoeken en ook al speel je liever geen basketbal: deze velden zijn ook superleuk om te fotograferen. Van Parijs tot aan Chili – dit zijn de leukste basketbalvelden ter wereld!

Pigalle Duperre – Parijs, Frankrijk

Het beroemdste basketbalveld is de ‘speeltuin’ Pigalle in Parijs. Met knallend roze, geel, paars en blauw is dit veld haast de nieuwe Eiffeltoren geworden. In 2017 werd dit veld ontworpen en geverfd door het Franse modemerk Pigalle (dat tegelijkertijd een bijpassende collectie uitbracht, slim!) in samenwerking met Nike en fotografie studio Ill-Studio. Het kunstproject is voornamelijk opgezet om kinderen weer lekker buiten te laten spelen. En daar zijn ze goed in geslaagd – het zijn niet alleen kinderen die hier nu graag naartoe komen!


De haken en ogen van Netflixen in het buitenland

Netflix/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

De kans is groot dat jij de komende maanden naar het buitenland gaat. Lekker op vakantie, misschien met het vliegtuig. Dan is het lekker om je Netflix die je van thuis gewend bent mee te nemen. Dat kan ook, maar wel tot op zekere hoogte.

Het is natuurlijk de vraag of je Netflix wel wil kijken op vakantie. Voor de een is de vakantie een moment om juist eindelijk wel even voor een goede serie te gaan zitten, maar als je juist in Nederland al veel Netflix kijkt en je echt even helemaal weg wilt zijn, dan wil je misschien even geen rode N op je telefoonscherm zien. Dat is natuurlijk aan jou, maar mocht je wel willen Netflixen, dan is dat zeker een mogelijkheid.

Netflixen in het vliegtuig


#98 Wat als er iets helemaal mis is met de baby?!

Je kent het wel toch, van die ziekenhuisgangen en wachtkamers... ik word er zo naar van! / Unsplash

Foto van 'Maud'

10 JUN 2019

Maud heeft na het vreemdgaan van Jelle wat ze zag op Koningsdag enorme liefdesverdriet. Ze wordt de hele week gesteund door haar zwangere vriendin Rochella, die een rots in de branding blijkt te zijn. Zij brengt Maud dan ook op het idee om een drankje te gaan doen met Zwart Jasje, die uiteindelijk Tommy blijkt te heten. Maar als Maud aankomt bij haar date, wordt ze gebeld door Rochella, die schreeuwt aan de telefoon en niet rechtstreeks tegen Maud praat. Maud is totaal in paniek en vertrekt halsoverkop met Tommy naar haar huis, waar Rochella zich waarschijnlijk bevindt. En als ze binnenkomt blijkt haar angst gegrond: Rochella ligt in het bloed op de grond. 

„Roch, lieverd! Hey ik ben het, Maud.” Ik kniel neer bij Rochella. Ze ziet er slapjes uit, maar ze lijkt wel bij bewustzijn. Ik pak haar hand vast en vertel haar dat het goedkomt. „Ik ben het Maud", herhaal ik nog maar eens. „Je bent in mijn huis in Amsterdam."

Ik besluit maar lukraak te gaan lullen. Ik heb ooit gehoord dat dat goed werkt bij mensen die in shock zijn, in coma liggen, gewond zijn... noem het maar op. In ieder geval bij mensen die in een noodsituatie zitten en rustig moeten blijven en dit lijkt me toch wel een noodsituatie en dus een vrij legitieme reden om een beetje te gaan lopen lullen. „Naast mij staat Tommy, Zwart Jasje weetje wel. Ik ging met hem op date, maar toen belde jij. Hey, hey Roch... Het komt goed. We gaan je helpen.”


 De beste manier om een compliment te ontvangen

De beste manier om een compliment te ontvangen

Complimenten ontvangen kan lastig zijn, maar met deze tips ben je binnen no-time een expert!

Foto van 'Lisa en Shirah'

10 JUN 2019

Een compliment krijgen is altijd leuk. Maar hoe kun je hier nu het beste op reageren? Deze stappen helpen je complimenten te ontvangen.

1. Wuif het compliment niet weg

De eerste belangrijke stap is een compliment volledig leren ontvangen. Hierbij is het de kunst om het niet weg te wuiven of af te zwakken. Een bekend voorbeeld is zeggen dat iets goedkoop of oud is als iemand je een compliment geeft over een kledingstuk. Ook kun je geneigd zijn meteen een compliment terug te geven, terwijl je de ander niets verplicht bent. Besef dat het niet arrogant is om een compliment te ontvangen. Het laat juist zien dat je andermans positieve mening over jou kunt accepteren.


In deze Schotse kastelen kun jij gewoon overnachten

The Atholl Palace in Schotland is welliswaar niet heel goedkoop, maar zeker niet onbetaalbaar voor een paar nachtjes. / Booking.com

Foto van 'Daisy Heyer'

10 JUN 2019

Het is maandag 10 juni 2019 niet alleen Pinksteren, maar ook Dag van het Kasteel. Leuke bijkomstigheid van Schotland, is dat je er vrij gemakkelijk als een echte prinses in een kasteel kunt overnachten. En wie wil dat nou niet? Metro zet de mooiste kasteelpareltjes voor je op een rijtje.

Kincraig Castle Hotel

Kincraig Castle Hotel. / Booking.com


5 plekken waar je écht een gin-tonic moet drinken

Foto van gin-tonic. / Peter Fazekas, Pexels.

Foto van 'Daisy Heyer'

8 JUN 2019

Het is zaterdag 8 juni 2019 internationale gin-tonic dag en dat moet gevierd worden. Hoe? Door één van de beste gin-tonic bars van Nederland te bezoeken. Welke dat zijn? Metro heeft er 11 voor je op een rijtje gezet waar je als liefhebber deze zaterdagavond echt naartoe moet. Of tijdens een van de 364 andere dagen natuurlijk!

Gin Fizz – Tilburg


Groot protest tegen cruiseschepen in Venetië

Foto van Venetië ter illustratie. / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

8 JUN 2019

Toeristen? In Venetië zijn ze het duidelijk een beetje zat, die overload aan mensen. Het kan zelfs wel eens hele gevaarlijke situaties veroorzaken en dat zorgt voor protesten. Duizenden mensen hebben zaterdag in Venetië opgeroepen voor een verbod van grote cruiseschepen. Aanleiding van dit protest was de aanvaring van het grote cruiseschip MSC Opera met een toeristenboot een week eerder. Daarbij vielen vier gewonden.

Geen grote schepen

Volgens Italiaanse media liepen zo'n 5000 demonstranten door de stad met spandoeken en borden met leuzen als 'houd de grote schepen uit de kanalen'. De demonstratie was georganiseerd door de protestgroep 'Geen grote schepen'.


Ook Almeerders op de camping van Almere

Ook Almeerders op de camping van Almere

Dochter Jeanine en moeder Tineke Fokkens, op een van de steigers van camping Waterhout. / Femmy Weijs

Foto van 'Erik Jonk'

7 JUN 2019

In een serie besteedt Metro aandacht het ruim 40 jaar jonge Almere. Deze keer: de eerste recreatieondernemers die er twintig jaar geleden Camping Waterhout begonnen. Erik Jonk

Het ligt amper buiten het centrum van Almere, maar eenmaal rijdend tussen het groen en de Noorderplassen - Metro is op weg naar camping Waterhout – ben je de stad bijna al vergeten. Eenmaal de Schateilandbrug gepasseerd is dat definitief. We zijn opeens gevoelsmatig op vakantie op een gloedjenieuwe camping, waaraan nog de laatste hand wordt gelegd.

Vertrouwde plek verlaten


Binnen 42 min weet je of er een tweede date in zit

Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUN 2019

Vaak heb je maar een paar seconden nodig om er achter te komen over je iemand wel ziet zitten. Maar als het dan tot een tweede date komt, hoe lang heb je dan nodig om te besluiten of we iemand nog voor een tweede keer willen zien?

Volgens onderzoek onder 1000 vrijgezellen van de Nederlandse datingapp The Inner Circle duurt het 42 minuten en 29 seconden voordat we besluiten of we iemand nog een tweede keer willen zien. Een op de vijf vrijgezellen geeft aan zelfs binnen tien minuten te weten of er al een tweede afspraakje inzit.

Probleem: lang chatten in plaats van afspreken


De introverte Jessica leefde een jaar als extravert

Als introvert heb je meer tijd alleen nodig / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

6 JUN 2019

Wat doe je als je introvert en op dat moment ongelukkig bent? Jessica Pan besloot een jaar lang als extravert persoon te leven. „Ik was benieuwd of het altijd maar ‘nee’ zeggen tegen alles mijn kwaliteit van leven zou beïnvloeden.”

Verlegen en teruggetrokken

Pan - van origine Amerikaanse maar nu wonende in Londen - beschrijft zichzelf als introvert en verlegen. Als ze op een dieptepunt in haar leven komt, die niet wordt veroorzaakt door haar introversie maar door andere omstandigheden, besluit ze haar leven een jaar lang om te gooien. „Het label ‘introvert’ gebruikte ik graag als excuus om overal nee tegen te zeggen. Ik wilde dat geluksgevoel dat een extravert heeft ook voelen.” Aan de hand van een bucket list deed ze een jaar lang dingen die ze anders nooit zou doen. Zoals praten met vreemden. „Dat is in Londen sowieso al iets wat mensen niet doen, dat maakte het nog lastiger.”


Voor heel even kaassoufflés bij McDonald's

Exterieur van McDonalds Amsterdam Zuidoost. / ANP

Foto van 'Metro'

5 JUN 2019

Goed nieuws voor fans van de kaassoufflé. Sinds dinsdag kun je namelijk ook bij de McDonald’s terecht voor dit smeuïge kaashapje. Je moet er wel snel bij zijn, want het kaashapje is maar twee maanden verkrijgbaar.

Het gaat om mini-kaassoufflés, verkrijgbaar in een sharebox of los. In de sharebox zitten tevens chicken tenders en kipnuggets. Bestel je ze los, dan komen ze in een doosje van vier stuks.

In bijna elk filiaal


50 jaar Pride: dit zijn de beste feestjes deze zomer

Pixabay

Foto van 'Kasper Hermans'

5 JUN 2019

Het Pride-seizoen is officieel begonnen! En niet zomaar een Pride-seizoen, maar een heel bijzondere: dit jaar is het officieel 50 jaar geleden dat de rellen bij Stonewall Inn in New York plaatsvonden, die de aanleiding waren voor een eerste Pride-viering van de LHBT+-gemeenschap. Pride is dus niet begonnen als een feestje, maar als protest. LHBT’ers besloten op te komen voor gelijke rechten, maar dan natuurlijk wel fabulous, zoals homo’s dat zo goed kunnen. Wij zetten de leukste Pride-vieringen deze zomer – over de hele wereld – voor je op een rijtje!

WorldPride in NYC

De hele maand juni is Pride-maand in Amerika en omdat het dit jaar 50 jaar geleden is dat het gevecht voor homorechten in New York begon, viert de stad dit jaar Pride extra uitbundig. De grootse Pride-march vindt plaats op 30 juni.


Ruik jij al fris? Microsoft komt met Xbox douchegel

XBOX/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 JUN 2019

Als je een hevige sessie Fortnite of FIFA uit je gamehol kruipt, dan ruik je niet altijd even fris en kan een douche nemen geen kwaad. Microsoft ontwikkelt (daarom?) speciaal voor de gamefanaten een Xbox-douchegel.

Body spray

Het bedrijf van Bill Gates heeft de handen ineen geslagen met AXE, zo weet GameSpot. Het gaat daarbij niet alleen om douchegel, maar er moet ook een body wash, body spray en deodorant op de markt komen.