Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Lifestyle 1 feb 2019

Het perfecte plaatje? Wees eens wat vaker imperfect

Streef jij ook altijd naar perfectie? En wil je altijd het beste van het beste omdat je denkt dat zo gelukkiger zult zijn? Pak het eens anders aan. Volgens de bekende boeddhistische leermeester en international bestseller-auteur Haemin Samin moeten we niet streven naar perfectie, maar juist naar imperfectie. Uiteindelijk zul je veel gelukkiger en minder gestresst zijn als je imperfectie lief kan hebben. Maar hoe doe je dat?

De cijfers liegen er niet om. Het aantal meldingen van overspannenheid en burn-out als beroepsziekte is sinds 2012 flink gestegen. In Nederland heeft 14 procent van de mensen last van burn-out krachten. En bijna 20 procent van de volwassenen krijgt ooit in zijn of haar leven met een depressie te maken.

Wil je meer rust en geluk ervaren? Dan zul je eerst ook vrede met jezelf moeten hebben voordat je vrede kan hebben met de wereld om je heen. Volgens Haemin Sunim zijn liefde, compassie en vergeving cruciaal voor het accepteren dat niemand perfect is. Mislukking en teleurstelling zijn onderdeel van het leven en om de gebreken van anderen te accepteren, is het van belang eerst onszelf te waarderen.

Heb jij wel eens last van stress of burn-out achtige klachten? Foto: Pexels

Waarom willen we zo graag perfect zijn?

In de westerse maatschappij, waar bijna iedereen lijkt te streven naar perfectie, is het een uitdaging om dingen te accepteren zoals ze zijn. We streven allemaal naar perfectie op het gebied van werk, familie en vrienden en gezondheid. „Wanneer we ons leven eens goed bekijken, zien we van alles wat niet perfect is, als stofjes op een oude spiegel. Er zijn allerlei dingen die ons ontevreden of ongelukkig maken; onze woorden zijn vaak anders dan onze daden, onze relaties worden beperkt door onze fouten, onze zo zorgvuldige uitgekiende toekomstplannen mislukken,” schrijft de bestseller-auteur in zijn nieuwe boek.

We willen teveel dingen tegelijk en vergeten vaak aan onszelf te denken. Heamin Sunim benadrukt dat wanneer je eigen imperfectie accepteert je meer ruimte in je hoofd krijgt, minder stress zult ervaren en uiteindelijk een diepere band zult kunnen hebben met vrienden en familie.

Hoe kun je een imperfectionist worden?

Het bovenstaande klinkt geloofwaardig, maar als je altijd gewend bent om perfectie na te streven, hoe schakel je dan ineens die knop op? Voor Haemin was het zelf ook niet gemakkelijk. „Een tijdje terug was ik bezig met een opname voor de radio. Er werd mij verteld dat het beter zou zijn als ik een lage stem zou gebruiken. Toen ik het terug luisterde was ik ontevreden en ik vroeg of ik opnieuw een opname mocht maken. Daarna was ik weer ontevreden. Uiteindelijk heb ik wel vijf opnames gemaakt, totdat de producer mij vertelde dat hij geen verschil hoorde tussen de eerste en de laatste opname. Ik bleef maar doorgaan met mezelf verbeteren om aan de verwachtingen van andere te voldoen. Maar uiteindelijk werd ik er alleen maar ongelukkig van. Die eerste opname was gewoon gelijk al goed, maar ik bleef eindeloos proberen om een betere versie af te leveren.”

Haemin Sunim. Foto: Sehyen Jo

Haemin legt uit dat wij tegenwoordig zijn gewend om onszelf te negeren. „Als andere mensen je iets vragen, dan zeg je al snel ergens ja op. Terwijl je misschien eigenlijk gewoon een avond voor jezelf wilt en op de bank wilt hangen. Je verliest dan het contact met je lichaam, je voelt je echte emotie niet, waardoor je nog meer gaat stressen.” We zijn er niet meer aan gewend om op ons lichaam te vertrouwen. Denk maar aan je onderbuikgevoel. Je lichaam voelt vaak wel aan als iets niet goed.

Lief voor jezelf

We zijn allemaal geneigd om goed goed voor anderen te zijn en aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Maar vergeet niet dat je allereerst de verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zijn. Volgens de boeddhistische leermeester moeten we ons minder zorgen maken over dat een ander je niet meer aardig vindt en dat de relatie onder druk komt te staan als je uitdrukking geeft aan je gevoelens. Je moet geen totale egoïst worden, maar wees eerlijk tegen jezelf en daarmee ook tegen anderen. Haemin maakt de vergelijking met het zuurstofmasker in het vliegtuig. „Je moet eerst een zuurstofmasker bij jezelf opzetten, voordat je andere kan helpen. Om andere mensen te helpen moet je eerst in staat zijn om goed voor jezelf te kunnen zorgen.”

Het is gemakkelijk om jezelf met andere mensen te vergelijken, maar vaak baseer je die dingen op verkeerde dingen. Neem bijvoorbeeld social media, je ziet bij een vriend/vriendin misschien een vakantiefoto van een heel mooi uitzicht en je denkt goh ik wil daar ook heen. „Ik had dat zelf toen ik een mooie foto vanaf een berg in Vancouver had gemaakt. De foto was prachtig. Maar wat je niet zag op de foto is dat ik er vier uur over had gedaan om de berg te beklimmen, ik was moe en hongerig en zat onder de vliegen. Maar al die ‘strugges’ zag je niet terug op de foto. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je moet stoppen om jezelf met andere te vergelijken. Er zijn veel dingen die je niet ziet, die je onbewust een negatief gevoel kunnen geven.”

Laat je niet misleiden door mooie foto's op social media. Foto Vancouver: Pexels

Laat je kwetsbaarheid zien

Omdat we zo graag perfect willen zijn, zijn we bang geworden om te falen. Open je hart en show je kwetsbaarheid. Juist door zo open en eerlijk te zijn zul uiteindelijk een diepere connectie met iemand kunnen maken. Niemand is perfect, dus grote kans dat iemand anders zich misschien juist herkend in jouw ‘zwaktes’.

Goed in één ding

Je wilt misschien stoppen met roken, meer sporten, gezonder eten en minder alcohol drinken. En dan ben ook nog net begonnen met een nieuwe baan. Je bent misschien geneigd om veel dingen tegelijk te doen, voor de een kan dat heel goed werken, maar het kan er ook voor zorgen dat je vast loopt. In zijn eerste boek beschrijft Haemin dat je met kleine stapjes uiteindelijk meer kunt bereiken. „Als je leert om één sport goed te beoefenen, wordt het gemakkelijker om een andere sport te beoefenen. Als je één vreemde taal vloeiend leert spreken, kun je gemakkelijker een andere taal leren. Wees niet jaloers op mensen die goed zijn in veel dingen. Zorg dat je eerst goed bent in één ding, en al snel zul je goed zijn in twee of drie dingen.”

Negatieve gedachten kunnen ervoor zorgen dat je je ook slechter gaat voelen en zelfs gaat handelen naar die negatieve gedachtes. „Laat je gedachten positief blijven, want je gedachten worden je woorden. Laat je woorden positief blijven, want je woorden worden je gedrag.”

Vijf minuten pauze

Sunim’s boek staat vol met tips over hoe we rust kunnen vinden. Maar om te beginnen willen we graag een tip die we dagelijks kunnen uitvoeren om dat ene moment van rust te vinden. „Geef meer om jezelf, om je gedachten maar ook om je lichaam. Hoe druk je dag ook is, neem de tijd om even een rondje te lopen, ga even ergens alleen een kopje koffie drinken, loop een rondje door je favoriete winkel. Probeer dit gedurende dag te doen, in plaats van einde van de dag als je misschien al helemaal uitgeput bent.

Boek Houden van dingen die niet perfect zijn

Haemin Sunim is een boeddhistische monnik, geboren in Zuid-Korea. Voor zijn studie verhuisde hij naar de Verenigde Staten en studeerde aan Berkeley, Harvard en Princeton. Op zijn 25ste ging hij het klooster in en werd hij opgeleid als monnik. „Je kan nog zoveel leren uit de boeken, ik was ook geïnteresseerd in een persoonlijke en spirituele ervaring.” Daarna doceerde hij Boeddhisme aan Hampshire College en schreef twee boeken. Zijn eerste boek Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt is in meer dan dertig talen vertaald en was een van de populairste boeken van het afgelopen jaar. Begin dit jaar in zijn tweede boek Houden van dingen die niet perfect zijn verschenen. Een gids voor meditatie, maar ook voor het overwinnen van de uitdagingen van het dagelijks leven.

Wil je meer weten over hoe je een imperfectionist kan worden? Of wil je Haemin Sunim zelf zien spreken? Dit weekend is hij in Nederland. Op zaterdag 2 februari en zondag 3 februari organiseert The School of Life in Amsterdam een lezing met Haemin Sunim.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het perfecte plaatje? Wees eens wat vaker imperfect
Sluiten