Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 feb 2019

Staat niet aansprakelijk voor Srebrenica

De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad dat Dutchbat niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de moord op de moslimmannen die in 1995 uit de enclave Srebenica werden geleid.

Het hof in Den Haag bepaalde eerder dat de Staat verantwoordelijk was voor ongeveer 350 van de omgekomen mannen, de laatsten die door Bosnisch-Servische troepen werden weggevoerd van de VN-compound. Dat vonnis kan volgens de AG niet in stand blijven. De Hoge Raad doet waarschijnlijk medio april uitspraak en hoeft het advies van de AG niet te volgen.

Voorkomen van chaos

De AG erkent het verweer van de Staat dat Dutchbat opereerde in een oorlogssituatie en onder grote druk en dreiging van wapengeweld beslissingen moest nemen. De Nederlandse militairen hielpen met de afscheiding van de mannen door met voertuigen een sluis naar de bussen te vormen, om zo chaos te voorkomen.

Volgens de AG kan niet zonder meer worden gezegd dat dat onrechtmatig was. „Dit was alleen anders geweest als Dutchbat wist of had moeten weten dat de mannen met zekerheid de dood of een onmenselijke behandeling tegemoet gingen. Dat was niet het geval.”

Ook als de mannen op de compound hadden mogen blijven, hadden ze een groot risico gelopen om te worden gedood of onmenselijk te worden behandeld, stelt de AG. Ze zouden onder erbarmelijke omstandigheden zijn achtergebleven, terwijl Dutchbat zich misschien moest terugtrekken en er geen bevoorrading was.

Opmerkelijk advies

Niet alleen de Staat maar ook de zogeheten Moeders van Srebrenica zijn tegen het oordeel van het hof in cassatie gegaan. De Moeders strijden er al jaren voor dat de Staat verantwoordelijkheid erkent voor de dood van alle meer dan 7000 mannen en jongens die door Bosnisch-Servische troepen zijn vermoord. De AG adviseert de Hoge Raad om de cassatie van de Moeders te verwerpen.

De advocaat van de Moeders van Srebrenica zei het advies van de AG opmerkelijk te vinden. „De raad stelde de Staat in 2013 aansprakelijk voor de dood van een elektricien en de vader en de broer van een tolk. Het is naar mijn mening onbestaanbaar als dat niet ook zou gelden voor al die honderden en duizenden die onder dezelfde omstandigheden zijn omgekomen”, stelt Marco Gerritsen. Hij vertegenwoordigt de Moeders, een groep van ruim 6000 nabestaanden.

Gerritsen benadrukt dat de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal niet hoeft te volgen. „Dat doet de raad in een derde van de zaken niet. En dit is zo’n bijzondere zaak, dat ze dat niet zomaar zullen doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Staat niet aansprakelijk voor Srebrenica
Sluiten