Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Lifestyle 25 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Vlees eten raakt vanzelf weer in de mode’

We moeten met zijn allen minder vlees eten. Het zou niet goed zijn voor je gezondheid en ook het milieu heeft eronder te lijden. Inmiddels weten we het wel zo’n beetje. Het voedingscentrum besloot echter deze boodschap nog eens extra onder de aandacht te brengen door middel van de campagne ‘er is meer dan vlees’. Want wat blijkt: veel mannen eten nog steeds te veel vlees.

Een enquête uitgevoerd onder duizend Nederlanders liet eerder al zien dat 74 procent van de mannen zichzelf tot ‘echte vleeseters’ bestempelen. En niet lang na de lancering van de campagne stroomden de verontwaardigde reacties van mannen binnen op sociale media. Maar wat is dat nu toch met vlees en mannen. Waarom is het zo moeilijk om af en toe in plaats van vlees, vis, of een vleesvervanger te eten? Metro vroeg het voedingspsycholoog drs. Diana van Dijken-Bonestroo.

Ouderwetse patronen

Van Dijken-Bonestroo benadrukt meteen de verschillen tussen mannen en vrouwen. „Als je tegen een vrouw zegt: ‘Dat is misschien niet zo verstandig, want dat is niet goed voor je’ dan gaan vrouwen daar van nature over nadenken. Zij gaan zich dan afvragen waarom dat zo is.” Mannen lijken zichzelf toch voornamelijk te herkennen in de rol van jager. Hij moet voor het eten; dus het vlees zorgen. „Dat zit echt in de genen. Mannen zijn van jongs af aan nou eenmaal doller op vlees dan vrouwen en houden bovendien graag vast aan ouderwetse patronen.”

Hoewel een maaltijd niet meer per se uit aardappels, groente, vlees hoeft te bestaan, een stuk vlees naast wat rijst of pasta wordt net zo goed gewaardeerd. Zolang er maar een stuk vlees op het bord ligt. „Mannen houden van barbecuen en gourmetten. Dat zij zich niet zo makkelijk laten weerhouden van het eten van vlees bleek dus al uit reacties op social media ( zie hieronder een greep uit het aanbod), maar valt ook op te maken uit de reacties van onze lezers, nadat wij ze vroegen wat ze vonden van de campagne.

https://twitter.com/maurice7310/status/1065590164339216384

Naast een enkele positieve reacties, van onder andere Berend Kluijfhout, die liet weten dat elke dag vlees wat hem betreft echt niet nodig is. Vinden lezers vooral dat het voedingscentrum te vaak haar richtlijn aanpast. „Als ik gewoon vlees blijf eten dan raakt het vanzelf weer in de mode” aldus Eduard Wustenveld.  Phillip Actor benadrukt dat minder vlees eten niet de oplossing is, maar dat vlees juist duurder moet worden gemaakt zodat we stoppen met het eten van kiloknallers. „Dat is de echte oplossing.”

Zo’n vaart zal het niet lopen

Ook Van Dijken-Bonestroo denkt niet dat de campagne van het centrum gaat werken. „Waar vrouwen denken: ‘als het echt zo slecht is moet ik er misschien eens over na gaan denken’, denken mannen: ‘we doen het al zo lang, zo’n vaart zal het wel niet lopen’.” Wel benadrukt Van Dijken-Bonestroo het een goed initiatief te vinden. „De campagne zal niet één, twee, drie lopen, maar je moet ergens beginnen.” Ze haalt als voorbeeld de anti-rook campagne uit de jaren negentig aan. „Ook toen hoorde je veel argumenten als ‘mijn buurman heeft heel zijn leven gerookt en is negentig geworden’.”

Volgens Van Dijken-Bonestroo zal er ook dit keer veel tijd overheen gaan. „Waarschijnlijk zijn we over een jaar of twintig zo ver dat we met zijn allen minder vlees eten. Als het zo makkelijk zou zijn, zouden we ten slotte niets meer doen wat slecht is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.