Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Lifestyle 28 nov 2018 / 06:30 uur

5 tips op weg naar het ‘Plastic-pact’

Plastic gescheiden inzamelen doen we in ons land al best goed, maar ongeveer de helft van dat afval zorgt toch nog voor een plastic berg. Deze week maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) bekend dat zij een ‘plastic-pact’ tussen overheid en bedrijfsleven wil regelen. Over 7 jaar moeten álle wegwerpverpakkingen kunnen worden hergebruikt. Hier alvast 5 ‘minder-plastic-tips’.

1 Breng het weg

Het meest voor de hand liggend: scheid je plastic afval net als je glas en papier, zoek even de gemeenteregeltjes op en breng het naar de ’plastic-bak’. Heel veel Nederlanders doen dit trouw, maar dan hebben we het nog steeds over de helft van de bevolking. Daar valt een plasticvrije wereld te winnen.

5 tips op weg naar het ‘Plastic-pact’
Foto: Nils van Houts | ANP

2 Kijk thuis eens rond

Met een ’rondje huis’ zie je veel! Gebruik de plastic tas alleen nog om plastic in te zamelen. Koop wasbare wattenschijfjes en een herbruikbare waterfles. Zelfs in theezakjes zit plastic. Een thee-ei en losse thee? Prima alternatief toch?

5 tips op weg naar het ‘Plastic-pact’
Foto: Colourbox

3 Samen opruimen

In Nederland zijn heel wat initiatieven om samen plastic op te ruimen. Plastic uit de Amsterdamse grachten vissen bijvoorbeeld (Plastic Whale, dat er weer plastic boten van maakt). Nederlands Schoon doet ook veel en heeft al 228.000 ’supporters’.

5 tips op weg naar het ‘Plastic-pact’
Foto: Martijn Beekman | ANP

4 Huidverzorging

Je denkt er niet snel aan, maar in veel huidverzorgingsproducten zitten schadelijke stoffen. Zo bevatten scrubs duizenden mircoplastics, net als reguliere shampoos en tandpasta. Wie er bewuster mee wil omgaan: kijk op Hollandandbarrett.nl. In meer dan 200 gezondheidswinkels vind je de kracht van natuurlijke ingrediënten. Zonder plastic!

5 tips op weg naar het ‘Plastic-pact’
Foto: Holland & Barrett

5 De uitdaging

Ga je voor goud, dan is plasticvrij boodschappen doen de uitdaging. Amsterdam heeft één plasticvrije winkel (makkie), maar verder is het goed googlen geblazen voor tal van tips. Maar: het kán.

5 tips op weg naar het ‘Plastic-pact’
Foto: Koen van Weel | ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 tips op weg naar het ‘Plastic-pact’
Sluiten