Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 nov 2018

Piloten gecrashte Lion Air ‘vochten’ tegen vliegtuig

De piloten van het gecrashte Lion Air-toestel hadden al direct na de start problemen met de besturing van het vliegtuig. Sensoren gaven verkeerde informatie, daardoor dook de neus van het vliegtuig telkens naar beneden. Meer dan 24 keer wisten de piloten het toestel handmatig weer recht te krijgen, na 11 minuten verloren zij definitief de controle over de Boeing 737 Max waarna het vliegtuig in zee stortte.

Piloten niet geïnstrueerd

Dat blijkt uit voorlopige rapporten over de crash waarover Bloomberg en The New York Times beschikken. Woensdag wordt het eerste rapport over de crash bij Jakarta waarbij 189 mensen om het leven kwamen, gepresenteerd. Het vliegtuig stortte neer op 29 oktober.

De data van de vluchtrecorder bevestigt de theorie van onderzoekers over een niet goed functionerend computersysteem in dit type Boeing. Dit systeem MCAS zou verkeerde informatie doorgeven en piloten zouden niet goed geïnstrueerd zijn wat te doen om dit systeem te overrulen. Of dit ook echt de oorzaak is van de crash moet nog blijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Piloten gecrashte Lion Air ‘vochten’ tegen vliegtuig
Sluiten