Daisy Heyer
Daisy Heyer | LinkedIn Lifestyle 20 aug 2018 / 16:48 uur

Ook Lowlands ging over op duurzaam

Het festivalseizoen is in volle gang. Fervent festivalbezoeker zal gemerkt hebben dat het bij Nederlandse festivals lang niet meer alleen maar gaat om de muziek en goed geluid: nee ook onze gezondheid en de toekomst van de planeet zijn stukken belangrijker geworden en dat zie je terug, ook tijdens het feesten. Lowlands gaf daarin het afgelopen weekend het goede voorbeeld voor veel andere festivals. Want wie voor duurzaamheid gaat, kon het krijgen!

Culinair met oog op de toekomst

Zo kon je op Lowlands culinair eten, met als inspiratiebron een blik op de verre toekomst: in Brasserie 2050 at je ‘eten van de toekomst’. Nee, geen eten gefabriceerd door robots, uit een 3D-printer en kunstmatig, maar wél ingrediënten die we op dit moment misschien nog niet (zo vaak) tegenkomen, maar die we in de toekomst veel vaker zullen moeten gaan eten.

Etende festivalbezoekers in Brasserie 2050. / Lowlands

Wat er op het menu stond? Onder andere een Blini met kaviaar. Maar dan niet de kaviaar die wij kennen, maar gemaakt van zeewier. En we kunnen je vertellen dat dat net zo heerlijk (of misschien wel lekkerder!) was. Er was ook ruimte voor een beetje vlees, maar met de nadruk op een beetje: in de Steak Tartare zat deels vlees afkomstig van natuurgrazers uit de Flevopolder en het andere deel was paprika. Net zo vullend, net zo lekker, en toch stukken vriendelijker voor de toekomst.

Minder vlees, wel eiwitten

Minder CO2-uitstoot betekent volgens Brasserie 2050 ook minder vlees, maar hoe we dan aan onze eiwitten komen? Politicologen maken zich heel erg zorgen over hoe we straks op eerlijke wijze onze eiwitbronnen binnen krijgen en voorspellen zelfs dat er in de toekomst wereldwijd conflicten kunnen ontstaan. Een gevecht om eiwitten dus? Mooi niet: een van de lekkerste gerechten uit het restaurant was de Bourguignon Sans Boeuf, waarbij de boeuf dus gewoon peulvruchten en bonen waren.

Asfalt en Green Ghetto’s

Wat Lowlands verder nog aan duurzaamheid deed? Een hele hoop. Er is asfalt op het festivalterrein aangelegd zodat er minder rijplaten nodig waren. Dat scheelde weer 35 ritten met vrachtwagens die rijplaten komen brengen en laat dat nou weer een hele bak aan CO2-uitstoot schelen. En Lowlands denkt verder op de lange termijn, want er is speciaal voor Lowlands een loods gebouwd waar materialen opgeslagen kunnen worden die alleen tijdens het festival nodig zijn. Scheelt ook weer zo’n 150 vervoersbewegingen per jaar!

Meer duurzame acties: alle eettentjes werken met 100 procent biologisch afbreekbaar disposables (dus bordjes en bestek), afval wordt gescheiden en Lowlands heeft zelfs een heuse ‘Green Ghetto’s’ opgericht: campings waar mensen die graag op een schone camping staan zelf hun plekje schoonhouden. Dat betekent: afval opruimen en geen tenten en dergelijke achterlaten.

Je schommelt toch even lekkerder als je duurzaam bezig bent op Lowlands. / ANP

Grootse plannen

Als we dan nog verder vooruit kijken zijn er nog meer grootse plannen voor het festival: op dit moment is het voor het festival niet mogelijk om elektriciteit te gebruiken via het vaste stroomnet, omdat de infrastructuur ontbreekt. Maar volgens de organisatie zijn er vergevorderde plannen om die vaste infrastructuur wél aan te leggen. En als dat zo is, belooft Lowlands over te gaan op groene stroom. We hopen het!

Volg Metrolifestyle_NL op Instagram voor jouw dagelijkse portie travel, beauty, lifestyle, food en mode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ook Lowlands ging over op duurzaam
Sluiten