Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Lifestyle 26 jul 2018 / 14:35 uur

Hitte op een festival? Zo kom je de dag door

Na een aantal regenachtige festival seizoenen hebben we eindelijk een beetje mazzel met het weer. Maar wat doe je aan naar een festival als het zo extreem warm is? En als je eenmaal op het festival bent wat kun je dan het beste drinken en hoe zit het met het gebruik van drugs? Metro vroeg de experts om raad.

Zwemkleding naar een festival kan

Laten we bij het begin beginnen. Wat doe je aan? Een aantal weken geleden heb je misschien al leuk een outfit samen gesteld met leren boots of dr. Martens (dames) of een nieuw jurkje met lange mouwen, maar met deze temperatuur wil je eigenlijk het liefst in je zwemkleding naar een festival. „Wat je steeds vaker ziet zijn mannen die een zwembroek dragen. Niet zo’n korte strakke Speedo, maar van die hippe grote shorts. Leuk met een t-shirt erop en beter dan zweterige blote torso’s,” zegt BN’er-stylist Kelly Huijsman tegen Metro.

Zwemkleding naar een festival? Mannen kunnen een grote zwem short best combineren met een t-shirt. Foto: Colourbox

„Ook vrouwen kunnen een bikini-topje combineren, vooral leuk met een wijder vallend topje erover. Bij winkels als Topshop heb je ook veel van die bodystockings. Trendy en leuk met een kort broekje"

Zonneklep op en gaan

Met die extreme warmte is het extra belangrijk om je hoofd te beschermen. Komt goed uit, want petjes en en hoedjes zie je veel op festivals. „Ook zonnekleppen bij vrouwen worden steeds populairder en die beschermen je ogen." Neem voor s’ avonds wel een jasje mee, maar laat de rest van je spullen in een kluis. „Laat die zware tas maar thuis, want je wilt zo min mogelijk meesjouwen. Kies voor een buideltasje (fanny)pack, die zijn weer helemaal hot.”

https://www.instagram.com/p/BjrMN1YDiAm/

Oké het kleding dilemma is opgelost, bijna ready to party.

Goede voorbereiding

Op warme dagen als deze is het belangrijk dat je veel water drinkt. Maar hoe veel? Personal trainer Martin van Dongen adviseert normaal om 2 á 3 liter water te drinken. „Als mensen veel zweten, tijden het sporten bijvoorbeeld, dan adviseren wij 0,5 liter water per 30 min dat je sport.  Op een festival loop en dans je veel, je zweet meer dus zorg dat je van tevoren genoeg water drinkt. Maar ook weer niet teveel,” zegt hij tegen Metro.

Probeer elk uur een glas water te drinken. Foto: Colourbox

Compenseer alcohol gebruik met eiwitrijke producten

Wil je verstandig ontbijten/lunchen? Kies dan voor een eiwitrijk ontbijt. Grote kans dat je op een festival een beetje alcohol drinkt en om de alchoholconsumptie, die veel al uit koolhydraten bestaat te compenseren is het aan te raden om voor eiwitten te kiezen. „Alcoholische consumpties: wijn, bier of sterke drank gemixt met frisdrank bevatten al redelijk wat koolhydraten. Verstandig dus om je koolhydraat-eiwit-vet in balans te houden. Kies op festivals dus voor eiwitrijke producten zoals vis of vlees. Voor vegetariërs is het iets moeilijker, maar steeds vaker verkopen ze op festivals ook proteïne drankjes. Of ontbijt van te voren met eiwitrijke producten. Een omelet met huttekasse bijvoorbeeld.”

Lunch van tevoren met een goede salade met eiwitrijke producten zoals vis (tonijn, zalm), kip of huttekase. Foto: Pexels

Je hebt iets luchtigs aan, genoeg gedronken, goed gegeten. Je bent op het festival en je wilt dansen en een drankje! Moeten we nog ergens rekening mee houden? „Een festival moet wel leuk blijven he, dus drink vooral waar je zin in hebt. Pas gewoon een beetje op, want van alcohol moet je vaker plassen, waardoor je onbewust misschien last kunt krijgen van uitdroging verschijnselen. Daarom: genoeg water blijven drinken tussendoor."

Martin geeft nog als extra tip dat het heel belangrijk is om je goed in te smeren: „Als je alcohol drinkt gaan je bloedvaten open staan en dan kun je eerder verbranden."

Vergeet niet om tussen het dansen door ook een beetje rust te pakken. Liefst ergens in de schaduw. Foto: Pexels

Stimulerende middelen verhogen je lichaamstemperatuur

Slimmer is natuurlijk om geen drugs te gebruiken, maar mocht je nou toch kiezen voor stimulerende middelen dan is het maar beter om te weten hoe waar je op moet letten. „Eigenlijk zou ik zeggen: doe het een keertje niet. In Nederland hebben we zoveel festivals, mocht je dan toch zo graag eens gebruiken doe het dan een keer als het wat minder warm is. Gebruik je toch? Reduceer je dosis,” zegt Ferry Goossens, expert uitgaansdrugs van het Trimbos-instituut aan Metro. 

Waar ga jij dit weekend heen? Foto: Pexels

Pas op voor oververhitting

„Zeker stimulerende middelen als XTC, speed, cocaïne zorgen ervoor dat je hartslag omhoog gaat. Hierdoor gaat ook je temperatuur omhoog en krijg je het sneller warm. Als je dan in de zon staat te dansen heb je het risico dat je eerder overhit raakt. Vooral bij XTC is dit een gevaar.” Mocht je iemand zien die te heet wordt, dan adviseert Ferry Goossens om naar de EHBO te gaan. „Schroom niet om langs de EHBO te gaan als je je niet lekker voelt worden, in Nederland zullen ze niet oordelen over drugsgebruik.”

„Verder is het belangrijk om voldoende rust te pakken. Door de drugs merk je het niet, maar je lichaam raakt sneller uitgeput. Ga af en toe even in de schaduw zitten.”

Ook met drugs gebruik geldt weer: drink voldoende. „Normaal moet je per uur ongeveer 1 glas water drinken, drink nu net iets meer. Maar drink ook weer niet teveel, want dan word je onwel. Wees er bewust van dat je met XTC minder goed kunt plassen, dus je lichaam houdt het water vast.” Ook al heb je er misschien niet heel veel trek in, zorg toch dat je genoeg blijft eten.

Hou je hoofd koel

Mocht je drugs gebruiken let dan wel even op met dat hippe hoedje of petje. „Via je hoofd raak je namelijk veel warmte kwijt. Als je iets op je hoofd hebt, dan kun je die warmte niet kwijt. Als je een pet draagt kies dan voor een pet met gaatjes, dan heb je toch wat ventilatie.

And last but not least: veel plezier!

Sunshineenglitter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hitte op een festival? Zo kom je de dag door
Sluiten