Rosan de Vos
Rosan de Vos Lifestyle 30 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Hierom duiken dochters in de kledingkast van moeders

„Ik heb niets om aan te trekken”, is een zin die menig jonge vrouw in Nederland gebruikt. Maar ondanks dat deze vrouw waarschijnlijk een kledingkast heeft waar de deuren bijna niet van dicht kunnen, sneaken ze toch vaak naar de garderobe van zus of moeder. Waarom is dat toch?

Afgelopen Koningsdag droegen ook de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Koningsdag allen een kledingstuk uit de garderobe van moederlief. Toch is dit iets dat door veel mensen begrepen wordt: Koningin Maxima ziet er altijd goed uit. Maar waar komt de drang van jonge meiden vandaan, om een stuk uit de kledingkast van moeders te pakken? Ze hebben zelf toch ook gewoon een prima spijkerbroek waar ze zich in kunnen hijsen? Geeft dit een gevoel van geborgenheid?

Gemakzucht

„Er zit geen achterliggende gedachte achter. Het is luiheid, gemakzucht en jonge meiden vinden deze kleding gewoon leuk”, aldus opvoeddeskundige Marina van der Wal. „Kleding ligt simpelweg vaak in de was of is vies.”

„Het is eigenlijk ook nog eens een soort puberale alzheimer: vaak vergeten deze meiden dan de kleding weer terug te geven. Ze zien bovendien niet in of deze kleding duur is, of dat het eventueel emotionele waarde heeft. Je zou bijna kunnen zeggen dat het jammer is dat de kleding vaak gewoon heel leuk staat.”

Is dit erg?

Maar in hoeverre is dit dan erg dat dit zoveel gebeurt? Van der Wal: „Moeders klagen erover, maar ze vinden het, bewust of onbewust, wel heel eervol. Het streelt ijdelheid.”

Dus gris je de volgende keer nog iets uit andermans kast? Denk dan nog eens na en doe het vooral niet. Kun je het toch niet laten? Doe er dan heel voorzichtig mee. En je kunt altijd zeggen dat ze dit in het Koningshuis ook zo doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.