Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Lifestyle 28 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Statische haren? Met deze tips kom je er vanaf

Leuk hé, die winter? Elke ochtend mag je drie lagen kleding uit de kast halen en je haar hoef je eigenlijk ook niet te doen, want door de kou staat je haar alle kanten op.

De statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar, bijvoorbeeld als twee stoffen met elkaar in wrijving komen. Zo ontstaat er een elektrische lading. Normaal vloeit die lading gelijk de aarde in, maar soms lukt dat niet.

Meer last in de winter

Waarom hebben we er in de winter meer last van? Heel simpel: droge lucht is één van de grootste oorzaken van statische elektriciteit en in de winter is de luchtvochtigheid nu eenmaal lager dan in de zomer. Ook zetten we de verwarming graag op volle toeren en ook dat zorgt ervoor dat de lucht droger wordt. Statisch haar heeft te veel negatief geladen deeltjes. Het haar kan vanwege droge lucht onvoldoende vocht opnemen en wordt statisch.

Statische haren? Met deze tips kom je er vanaf
Uitgedroogd haar is statischer dan gehydrateerd haar. Föhn het dus niet te vaak. Foto: Pexels

Wat doe je er aan?

  • Let op de kleding die je draagt. Lekker warm, al die knitwear, maar erg bevordelijk voor je coupe is het niet. Wollen, nylon en synthetische kleren zorgen voor extra negatieve lading. Vooral op koude dagen met een lage luchtvochtigheidsgraad. Kies voor katoen of een mix met katoen. 
  • Bestuif je haar en kleding met een beetje water. Watermoleculen trekken de positieve en negatieve ladingen die zich ophopen op je lichaam aan, waardoor die vervelende schokjes minder waarschijnlijk zijn. Gebruik niet te veel water, want dat gaat bevriezen.
  • Hydrateer! Dat natmaken werkt eigenlijk alleen totdat je haar weer droog is. Zorg er dus voor dat je haar goed gehydrateerd is. Uitgedroogd haar is statischer dan goed gehydrateerd haar. Was en föhn het niet te vaak, daarvan droogt het namelijk uit. Kies voor verzorgende oliën en haarproducten met siliconen, die leggen een beschermend laagje over je lokken.
Statische haren? Met deze tips kom je er vanaf
De gemakkelijkste optie? Was je haar minder vaak. Kan je mooi langer in bed blijven liggen. Foto: Pexels
  • Geen plastic haarborstel. Ja, ook plastic zorgt voor een extra statisch kapsel. Gebruik dus liever een metalen kam of borstel met natuurlijke haren. Deze zorgen ervoor dat de elektrische lading uit je haar wordt gehaald. Vermijd ontvettende haarproducten zoals droogshampoo.
  • Draag ingelopen schoenen met een leren zool. Rubberen zolen maken dat je elektrische lading opbouwt.
  • De gemakkelijkste optie? Stel je wasbeurt zo lang mogelijk uit. Zo maakt je hoofdhuid meer oliën aan wat voorkomt dat je haren de hoogte in wapperen. En die extra minuten kun je mooi gebruiken om iets langer in je warme bedje te blijven liggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.