Katja Drovossekova

Katja heeft een zwak voor het (vrouwen)pak

Katja Drovossekova

Foto van 'Sanne van Rij'

Sanne van Rij

7 DEC 2017

Elke week praat Metro over mode met een kenner uit het vak: van fotograaf tot ontwerper.

Standaard een pak in je kast, dat zou Katja Drovossekova (22) voor iedere vrouw willen. Saai of mannelijk is er in dat geval niet bij – haar ‘CIRCE The Label’ wordt juist gedomineerd door citroenen, roze en bordeauxrood. „Ook voor een vrouw straalt een pak kracht uit: het is The Little Black Dress van nu.”

De Amsterdamse modeonderneemster liep in 2016 stage bij een corporate bedrijf en merkte dat het vrij lastig was om leuke, professionele werkkleding te vinden. Na wat rondvraag en research bleek ze niet de enige zijn: er was zelfs een hoop vraag naar. In mei 2017 lanceerde ze daarom haar eigen label, CIRCE, dat enkel en alleen vrouwenpakken verkoopt. Feministisch vindt ze dat niet, eigentijds wél.

Foto: Angela Barendregt

Je hebt een bachelor Business Administration afgerond. Hoe rol je dan opeens de mode in?

Daar heb ik altijd al interesse in gehad: ik heb ook een stylingcursus gevolgd. Daarom ben ik vrij oplettend met betrekking tot trends. Ik spotte her en der een pak bij een designerlabel, maar niet echt bij het middensegment. Tuurlijk, H&M en Zara hebben soms een pak in hun collectie, maar die items gaan niet altijd lang mee. Goede kwaliteit voor een relatief betaalbare prijs vind je minder snel.

Hoe zet je zo’n idee dan om in een echte onderneming?

Ik volgde een ondernemersopleiding, waar een hoop mensen iets voor zichzelf beginnen. Ik heb veel met ze gepraat om te vragen naar hun aanpak. Zo kwam ik bijvoorbeeld bij een leverancier terecht en wist ik daarnaast wat ik kon verwachten. De naam van mijn bedrijf was vrij snel gevonden: ‘Circe’ is een bestaand Engels woord en staat voor een onweerstaanbare en krachtige vrouw. Dat sloot vrij naadloos aan bij het concept dat ik in gedachten had.

Foto: Circe The Label

Waarom zou je als vrouw een pak moeten hebben?

Het pak is eigenlijk net als de vrouw zelf: multifunctioneel! Je kan er zoveel kanten mee op: of je nou voor casual of formeel wil gaan. Je kan ook alleen de broek of het jasje dragen, maar bij elkaar is het al helemaal een statement. Dat past bij hoe vrouwen nu in de mode staan: minder streng, meer prints, en in sommige gevallen ook wat uitdagender. Daarnaast kan je het voor altijd in je kast laten hangen en oneindig combineren.

Je pakken zijn inderdaad vrij opvallend: roze, rood of geprint. Kan je daarmee wel een serieus bedrijf binnenwandelen?

Daarom probeer ik onderscheid in m’n pakken te maken. Ik snap best dat je citroenen of bladeren niet naar een advocatenkantoor aantrekt. De variant met streepjes of zwart is wat dat betreft weer een ander verhaal: dat kan prima. Je moet het als vrouw alleen wel durven. In de creatieve industrie wordt een pak denk ik wél altijd met open armen ontvangen.

Foto: OU Boutique Stores

Denk je dat het dragen van een pak voor een vrouw ooit net zo ‘normaal’ zal worden als voor de man?

‘Vroeger’ droeg je als vrouw een pak zodat je autoriteit kon uitstralen tegenover mannen, bijvoorbeeld in bedrijven. Pakken zijn vandaag de dag wat dat betreft al een stuk ‘normaler’ en toegankelijker: het is geen schreeuw om aandacht of anti-man, maar draagt wel een eigentijds gevoel uit. Voor sommigen is het misschien ook een hulpmiddel om je zelfverzekerder te voelen, dus ik kan alleen maar pleiten voor dat ‘normaal’ worden.

Mannenpakken zouden vaak pas écht perfect zijn wanneer ze op maat gemaakt zijn. Hoe zit dat bij jou?

Ik werk met confectiematen, dus dat is niet precies op maat. Ik probeer daarom te ontwerpen met stoffen die een stretch bevatten. In het rode pak zit bijvoorbeeld aan de achterkant een elastieken band, waardoor je meer speling qua maat hebt. Ik vind het belangrijk dat mijn pakken lekker zitten, maar wél unieke details hebben, zoals een beetje kant bij de pols en enkels of parelknopen. Ze sluiten nu in ieder geval aan bij verschillende lichaamsfiguren.

Foto: Circe The Label

Je pakken zijn relatief betaalbaar (lees: maximaal 250 euro), maar voor krachtige vrouwen van begin 20 wellicht nog wat prijzig.

Klopt, mijn doelgroep loopt eigenlijk van 22 tot en met 35 jaar. Ik verkoop vooral voor vrouwen die langzamerhand gaan afstuderen of werken en zich realiseren dat het nu mogelijk is om zo’n aankoop voor jezelf te doen. Het is een subtiele knipoog naar volwassenheid, al is het pak natuurlijk niet aan leeftijd gebonden: het staat op elke leeftijd fantastisch!

Je bent net afgestudeerd. Ga je jezelf nu fulltime op het pak storten?

Ik ga in april eerst een master in Italië volgen richting fashion branding. Ik hoop daar nog meer kennis op te kunnen doen voor mijn label en stiekem wat tips te mogen ontvangen van docenten, die allemaal in de mode-industrie werken. Wellicht geeft het zelfs ruimte om een markt in Italië op te zetten, wie weet. Als het pak ergens zou moeten werken, is het immers daar wel.

Foto: Angela Barendregt


Log in om een reactie te plaatsen

Views

6

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Handig: als je de koelkast opent en meteen op de restjes wordt gewezen. / Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 09:04

Wie wil er nu niet 145 euro, ofwel 41 kg goed voedsel besparen? Dat kun je doen door minder eten weg te gooien. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden.

Slim inkopen

Zo krijg je je volgende vlucht 3 stoelen voor jezelf

Zo krijg je je volgende vlucht 3 stoelen voor jezelf

Ga je binnenkort vliegen? Lees deze tip dan goed, want het zou goed kunnen dat je het jezelf een stuk comfortabeler kunt maken. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Vliegreizen zijn niet altijd even fijn. Vooral je medepassagiers kunnen een flinke bron van irritatie zijn. De ene keer is de man naast je verkouden, de andere keer is het koppel naast je zo klef dat je je ongemakkelijk begint te voelen. Maar met deze truc (gedeeld door een multimiljonair) kan dat verleden tijd zijn.

„First class vliegen? Dat is niet nodig", vertelt gebruiker regoapps op Reddit. „Ik boek gewoon een economy class-ticket in het midden van een rij van drie stoelen."

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Zou je graag willen leren schilderen maar vind je jezelf niet artistiek genoeg? Daar hebben ze daar nu een oplossing voor gevonden. Er bestaan nu schilderlessen, genaamd 'sip and paint'. Kun je onder het genot van een wijntje jezelf op het doek laten gaan.

Anders dan anders

'Mohsin is al 1000 dagen op wereldreis'

Mohsin is al in 48 verschillende landen geweest. Foto: Instagram @mohsinopwereldreis

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

GISTEREN

Tot aan zijn 20e was Mohsin Amdaouech alleen nog maar op vakantie geweest in Marokko. Op zijn 25e ging hij 13 maanden op wereldreis. Het reizen beviel hem goed, zo goed dat de inmiddels reisblogger al 1000 dagen van zijn vrijheid aan het genieten is.

Na zijn studie commerciële economie wilde Mohsin graag een mooie wereldreis maken. „Hoi, ik ben Mohsin, ik heb 16.500 euro gespaard, ik ga op reis en kom pas terug als ik nog 2 euro over heb. Volg mijn reis en like mijn pagina”, schreef hij op zijn Facebookpagina Mohsin op Wereldreis. Binnen 24 uur had Mohsin op Wereldreis, zoals hij op zijn pagina's heet, al 2000 volgers en dat zijn er inmiddels meer dan 80.000. Mohsin heeft inmiddels 48 landen bezocht en zal voorlopig nog wel even op reis blijven. Duizend dagen op reis, wie droomt daar nou niet van? We spreken de globetrotter als hij net is aangekomen in Cusco, een stad in Peru. Hij slaapt de komende twee weken bij een gastgezin en gaat Spaans leren.

Hulde! Dit zwangere model siert de cover van Vogue

Foto van 'Sanne van Rij'

Sanne van Rij

8 DEC 2017

Weinig zo mooi als een zwangere vrouw op de kiek, vinden wij zo. Vogue Nederland denkt daar precies hetzelfde over. Zo wordt de cover van hun januari/februarinummer gesierd door model Rose Bertram, de vriendin van Neerlands voetballer Gregory van der Wiel.

Allereerste exemplaar

Kersttrui nog altijd immens populair

Ho ho ho, tijd voor (de) kerst(trui). / Toa Heftiba, Unsplash

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

7 DEC 2017

Met de kerst in aantocht start - naast de zoektocht naar leuke kersttrends voor in de boom - ook de jacht naar die ene perfecte, spuuglelijke kersttrui. Want dat het fleurig gekleurde kledingstuk nog steeds in de mode is, dat is een feit. De kersttrui is voor de derde kerst op rij niet meer weg te denken uit ons kerstritueel.

Dat de oh zo foute, maar toch zo leuke trui, ook dit jaar weer populair is, blijkt uit cijfers van webwinkel Beslist.nl. Die signaleert dat ongeveer een miljoen Nederlanders op zoek zijn naar het perfecte, afzichtelijke exemplaar. De foute kersttrui is bezig aan een flinke opmars en de vraag ernaar is met maar liefst 360 procent gestegen in vergelijking met 2014, toen de kersttrui nog niet mainstream was.

5 x de mooiste kersthotels

Pak je koffers en go! Waar vier jij de kerst? Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

7 DEC 2017

Wat ga jij doen met kerst? Mocht je lekker een paar dagen weg willen en nog op zoek zijn naar een sprookjesachtigi hotel? Droom dan even weg bij deze prachtige kersthotels!

Fairmont Scottsdale Princess, Scottsdale, Arizona