Katja Drovossekova

Katja heeft een zwak voor het (vrouwen)pak

Katja Drovossekova

Foto van 'Sanne van Rij'

Sanne van Rij

7 DEC 2017

Elke week praat Metro over mode met een kenner uit het vak: van fotograaf tot ontwerper.

Standaard een pak in je kast, dat zou Katja Drovossekova (22) voor iedere vrouw willen. Saai of mannelijk is er in dat geval niet bij – haar ‘CIRCE The Label’ wordt juist gedomineerd door citroenen, roze en bordeauxrood. „Ook voor een vrouw straalt een pak kracht uit: het is The Little Black Dress van nu.”

De Amsterdamse modeonderneemster liep in 2016 stage bij een corporate bedrijf en merkte dat het vrij lastig was om leuke, professionele werkkleding te vinden. Na wat rondvraag en research bleek ze niet de enige zijn: er was zelfs een hoop vraag naar. In mei 2017 lanceerde ze daarom haar eigen label, CIRCE, dat enkel en alleen vrouwenpakken verkoopt. Feministisch vindt ze dat niet, eigentijds wél.

Foto: Angela Barendregt

Je hebt een bachelor Business Administration afgerond. Hoe rol je dan opeens de mode in?

Daar heb ik altijd al interesse in gehad: ik heb ook een stylingcursus gevolgd. Daarom ben ik vrij oplettend met betrekking tot trends. Ik spotte her en der een pak bij een designerlabel, maar niet echt bij het middensegment. Tuurlijk, H&M en Zara hebben soms een pak in hun collectie, maar die items gaan niet altijd lang mee. Goede kwaliteit voor een relatief betaalbare prijs vind je minder snel.

Hoe zet je zo’n idee dan om in een echte onderneming?

Ik volgde een ondernemersopleiding, waar een hoop mensen iets voor zichzelf beginnen. Ik heb veel met ze gepraat om te vragen naar hun aanpak. Zo kwam ik bijvoorbeeld bij een leverancier terecht en wist ik daarnaast wat ik kon verwachten. De naam van mijn bedrijf was vrij snel gevonden: ‘Circe’ is een bestaand Engels woord en staat voor een onweerstaanbare en krachtige vrouw. Dat sloot vrij naadloos aan bij het concept dat ik in gedachten had.

Foto: Circe The Label

Waarom zou je als vrouw een pak moeten hebben?

Het pak is eigenlijk net als de vrouw zelf: multifunctioneel! Je kan er zoveel kanten mee op: of je nou voor casual of formeel wil gaan. Je kan ook alleen de broek of het jasje dragen, maar bij elkaar is het al helemaal een statement. Dat past bij hoe vrouwen nu in de mode staan: minder streng, meer prints, en in sommige gevallen ook wat uitdagender. Daarnaast kan je het voor altijd in je kast laten hangen en oneindig combineren.

Je pakken zijn inderdaad vrij opvallend: roze, rood of geprint. Kan je daarmee wel een serieus bedrijf binnenwandelen?

Daarom probeer ik onderscheid in m’n pakken te maken. Ik snap best dat je citroenen of bladeren niet naar een advocatenkantoor aantrekt. De variant met streepjes of zwart is wat dat betreft weer een ander verhaal: dat kan prima. Je moet het als vrouw alleen wel durven. In de creatieve industrie wordt een pak denk ik wél altijd met open armen ontvangen.

Foto: OU Boutique Stores

Denk je dat het dragen van een pak voor een vrouw ooit net zo ‘normaal’ zal worden als voor de man?

‘Vroeger’ droeg je als vrouw een pak zodat je autoriteit kon uitstralen tegenover mannen, bijvoorbeeld in bedrijven. Pakken zijn vandaag de dag wat dat betreft al een stuk ‘normaler’ en toegankelijker: het is geen schreeuw om aandacht of anti-man, maar draagt wel een eigentijds gevoel uit. Voor sommigen is het misschien ook een hulpmiddel om je zelfverzekerder te voelen, dus ik kan alleen maar pleiten voor dat ‘normaal’ worden.

Mannenpakken zouden vaak pas écht perfect zijn wanneer ze op maat gemaakt zijn. Hoe zit dat bij jou?

Ik werk met confectiematen, dus dat is niet precies op maat. Ik probeer daarom te ontwerpen met stoffen die een stretch bevatten. In het rode pak zit bijvoorbeeld aan de achterkant een elastieken band, waardoor je meer speling qua maat hebt. Ik vind het belangrijk dat mijn pakken lekker zitten, maar wél unieke details hebben, zoals een beetje kant bij de pols en enkels of parelknopen. Ze sluiten nu in ieder geval aan bij verschillende lichaamsfiguren.

Foto: Circe The Label

Je pakken zijn relatief betaalbaar (lees: maximaal 250 euro), maar voor krachtige vrouwen van begin 20 wellicht nog wat prijzig.

Klopt, mijn doelgroep loopt eigenlijk van 22 tot en met 35 jaar. Ik verkoop vooral voor vrouwen die langzamerhand gaan afstuderen of werken en zich realiseren dat het nu mogelijk is om zo’n aankoop voor jezelf te doen. Het is een subtiele knipoog naar volwassenheid, al is het pak natuurlijk niet aan leeftijd gebonden: het staat op elke leeftijd fantastisch!

Je bent net afgestudeerd. Ga je jezelf nu fulltime op het pak storten?

Ik ga in april eerst een master in Italië volgen richting fashion branding. Ik hoop daar nog meer kennis op te kunnen doen voor mijn label en stiekem wat tips te mogen ontvangen van docenten, die allemaal in de mode-industrie werken. Wellicht geeft het zelfs ruimte om een markt in Italië op te zetten, wie weet. Als het pak ergens zou moeten werken, is het immers daar wel.

Foto: Angela Barendregt


Log in om een reactie te plaatsen

Views

6

Naar Berlijn? Je kan straks weer Airbnb gebruiken

Airbnb keert weer terug in Berlijn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 15:59

Van plan om Berlijn eens te bezoeken? Dan kan je vanaf mei 2018 weer gewoon gebruikmaken van Airbnb. In de Duitse hoofdstad wordt per mei 2018 het verbod op de dienst namelijk opgeheven, zo heeft de deelstaatregering besloten.

In Berlijn was het al sinds mei 2016 niet meer mogelijk om gebruik te maken van de online marktplaats waarom mensen appartementen, huizen en kamers te huur kunnen aanbieden. De precieze reden voor het opheffen van het verbod is voorlopig nog niet bekendgemaakt.

Paradijs op aarde: drie Thaise eilanden
Likeability of 5

Camera videoParadijs op aarde: drie Thaise eilanden

Foto van 'Maartje Hensen'

Maartje Hensen

GISTEREN

Nog nooit van ons leven hebben we zulk helder water gezien. Zonder duikbril kunnen we makkelijk – en vrij scherp – meters onder water zien. Bizar! We reizen af naar de hemelse Thaise eilanden Koh Chang, Ko Mak & Ko Kut. We zien vooral heel veel strand, maar ook watervallen, olifanten en nog veel meer! Het is werkelijk het paradijs op aarde.

9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Camera video9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Leonie ter Veld

Foto van 'Leonie ter Veld'

Leonie ter Veld

GISTEREN

Je komt thuis uit werk of studie en hebt weinig zin én tijd om in de keuken te staan om een lekkere maaltijd in elkaar te knutselen. Wie kent het niet tegenwoordig? Mijn naam is Leonie ter Veld en ik heb er mijn beroep van gemaakt om mensen zoals jou te inspireren om lekker te eten, maar dat wel echt binnen no-time op tafel te toveren. Want lekker en gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, lang te duren of bijzonder duur te zijn.

Al jaren inspireer ik dagelijks studenten voor een makkelijke en snelle maaltijd op mijn eigen website gewoonwateenstudentjesavondseet.nl en de komende weken ga ik dit ook via Metro doen. Verwacht handige tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven. Oh en niet alleen in geschreven tekst, óók in video! Ik ga namelijk om de week een korte video voor je maken met daarin de tofste tips en recepten. Check hier alvast de eerste:

48 uur in Antwerpen: eigenlijk niet genoeg

Antwerpen in de winter is zo leuk, dat wij tijd te kort kwamen. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

12 DEC 2017

All I want for Christmas is.. een gezellig weekendje weg! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Vanaf Amsterdam ben je met de Thalys binnen een uur en een kwartier op Antwerpen Centraal.

Een stedentripje naar Antwerpen is altijd wel een goed idee, maar tijdens de feestdagen is Antwerpen nog tien keer leuker. Wij waren 48 uur in Antwerpen! En de eerste tip: 48 uur is eigenlijk te weinig in deze tijd van het jaar...

Inge Welvaert heeft de oplossing voor al je blunders

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

12 DEC 2017

Een pikante foto naar je baas, het eten van je schoonmoeder beledigen of tegen een glazen deur aanlopen. Het zijn blunders die we allemaal kennen van de verhalen maar we hopen dat ze ons nooit overkomen. En als dat wel gebeurt, wat moet je dan? Inge Welvaert is expert in blunders begaan en heeft de oplossingen gebundeld in Het Blunderboek.

„Blunders maken zit in mijn genen!”, lacht Welvaert. „Het idee voor dit boek was al lang aan het broeien, het gaat over mijn dagelijks leven. Ik ben iemand die constant gekke situaties meemaakt. Daar heb ik enorm de humor van leren inzien.” De Belgische is niet de enige die goed is in het begaan van blunders. „Het zit in de vrouwelijke genen van onze familie, mijn moeder en zus hebben er ook last van.”

Even wat anders dan de Alpen? Hier kun je ook skiën

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

11 DEC 2017

Nu Nederland wit kleurt door het winterse weer, krijgen we steeds meer zin om de sneeuw in het buitenland te ontdekken. En dan het liefst op ski’s of per snowboard. Dat kun je natuurlijk in de Alpen doen, maar je kunt ook iets verder kijken. Wij zetten een aantal bijzondere skilocaties op een rij.

Lofoten (Noorwegen)

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Handig: als je de koelkast opent en meteen op de restjes wordt gewezen. / Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

11 DEC 2017

In samenwerking met: Voedingscentrum

Wie wil er nu niet 145 euro, ofwel 41 kg goed voedsel besparen? Dat kun je doen door minder eten weg te gooien. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden.