Katja Drovossekova

Katja heeft een zwak voor het (vrouwen)pak

Katja Drovossekova

Foto van 'Sanne van Rij'

Sanne van Rij

7 DEC 2017

Elke week praat Metro over mode met een kenner uit het vak: van fotograaf tot ontwerper.

Standaard een pak in je kast, dat zou Katja Drovossekova (22) voor iedere vrouw willen. Saai of mannelijk is er in dat geval niet bij – haar ‘CIRCE The Label’ wordt juist gedomineerd door citroenen, roze en bordeauxrood. „Ook voor een vrouw straalt een pak kracht uit: het is The Little Black Dress van nu.”

De Amsterdamse modeonderneemster liep in 2016 stage bij een corporate bedrijf en merkte dat het vrij lastig was om leuke, professionele werkkleding te vinden. Na wat rondvraag en research bleek ze niet de enige zijn: er was zelfs een hoop vraag naar. In mei 2017 lanceerde ze daarom haar eigen label, CIRCE, dat enkel en alleen vrouwenpakken verkoopt. Feministisch vindt ze dat niet, eigentijds wél.

Foto: Angela Barendregt

Je hebt een bachelor Business Administration afgerond. Hoe rol je dan opeens de mode in?

Daar heb ik altijd al interesse in gehad: ik heb ook een stylingcursus gevolgd. Daarom ben ik vrij oplettend met betrekking tot trends. Ik spotte her en der een pak bij een designerlabel, maar niet echt bij het middensegment. Tuurlijk, H&M en Zara hebben soms een pak in hun collectie, maar die items gaan niet altijd lang mee. Goede kwaliteit voor een relatief betaalbare prijs vind je minder snel.

Hoe zet je zo’n idee dan om in een echte onderneming?

Ik volgde een ondernemersopleiding, waar een hoop mensen iets voor zichzelf beginnen. Ik heb veel met ze gepraat om te vragen naar hun aanpak. Zo kwam ik bijvoorbeeld bij een leverancier terecht en wist ik daarnaast wat ik kon verwachten. De naam van mijn bedrijf was vrij snel gevonden: ‘Circe’ is een bestaand Engels woord en staat voor een onweerstaanbare en krachtige vrouw. Dat sloot vrij naadloos aan bij het concept dat ik in gedachten had.

Foto: Circe The Label

Waarom zou je als vrouw een pak moeten hebben?

Het pak is eigenlijk net als de vrouw zelf: multifunctioneel! Je kan er zoveel kanten mee op: of je nou voor casual of formeel wil gaan. Je kan ook alleen de broek of het jasje dragen, maar bij elkaar is het al helemaal een statement. Dat past bij hoe vrouwen nu in de mode staan: minder streng, meer prints, en in sommige gevallen ook wat uitdagender. Daarnaast kan je het voor altijd in je kast laten hangen en oneindig combineren.

Je pakken zijn inderdaad vrij opvallend: roze, rood of geprint. Kan je daarmee wel een serieus bedrijf binnenwandelen?

Daarom probeer ik onderscheid in m’n pakken te maken. Ik snap best dat je citroenen of bladeren niet naar een advocatenkantoor aantrekt. De variant met streepjes of zwart is wat dat betreft weer een ander verhaal: dat kan prima. Je moet het als vrouw alleen wel durven. In de creatieve industrie wordt een pak denk ik wél altijd met open armen ontvangen.

Foto: OU Boutique Stores

Denk je dat het dragen van een pak voor een vrouw ooit net zo ‘normaal’ zal worden als voor de man?

‘Vroeger’ droeg je als vrouw een pak zodat je autoriteit kon uitstralen tegenover mannen, bijvoorbeeld in bedrijven. Pakken zijn vandaag de dag wat dat betreft al een stuk ‘normaler’ en toegankelijker: het is geen schreeuw om aandacht of anti-man, maar draagt wel een eigentijds gevoel uit. Voor sommigen is het misschien ook een hulpmiddel om je zelfverzekerder te voelen, dus ik kan alleen maar pleiten voor dat ‘normaal’ worden.

Mannenpakken zouden vaak pas écht perfect zijn wanneer ze op maat gemaakt zijn. Hoe zit dat bij jou?

Ik werk met confectiematen, dus dat is niet precies op maat. Ik probeer daarom te ontwerpen met stoffen die een stretch bevatten. In het rode pak zit bijvoorbeeld aan de achterkant een elastieken band, waardoor je meer speling qua maat hebt. Ik vind het belangrijk dat mijn pakken lekker zitten, maar wél unieke details hebben, zoals een beetje kant bij de pols en enkels of parelknopen. Ze sluiten nu in ieder geval aan bij verschillende lichaamsfiguren.

Foto: Circe The Label

Je pakken zijn relatief betaalbaar (lees: maximaal 250 euro), maar voor krachtige vrouwen van begin 20 wellicht nog wat prijzig.

Klopt, mijn doelgroep loopt eigenlijk van 22 tot en met 35 jaar. Ik verkoop vooral voor vrouwen die langzamerhand gaan afstuderen of werken en zich realiseren dat het nu mogelijk is om zo’n aankoop voor jezelf te doen. Het is een subtiele knipoog naar volwassenheid, al is het pak natuurlijk niet aan leeftijd gebonden: het staat op elke leeftijd fantastisch!

Je bent net afgestudeerd. Ga je jezelf nu fulltime op het pak storten?

Ik ga in april eerst een master in Italië volgen richting fashion branding. Ik hoop daar nog meer kennis op te kunnen doen voor mijn label en stiekem wat tips te mogen ontvangen van docenten, die allemaal in de mode-industrie werken. Wellicht geeft het zelfs ruimte om een markt in Italië op te zetten, wie weet. Als het pak ergens zou moeten werken, is het immers daar wel.

Foto: Angela Barendregt


Log in om een reactie te plaatsen

Views

6

Dit zijn de mooiste zwembaden ter wereld

Ubud Hanging Gardens, Bali, Indonesië

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Nu de echte winter toch echt is aangebroken kunnen we natuurlijk de mooiste ski-oorden of ijsparadijsen voor je op een rijtje zetten. Doen we ook, maar geef toe: velen van ons willen nu veel liever ergens op de wereld in een prachtig zwembad liggen. De mooiste baden op deze planeet? Die zet Metro voor je op een rijtje.

Four Seasons Safari Lodge, Serengeti, Tanzania

Combinatie gin en tonic hoeft niet veilig en saai

Combinatie gin en tonic hoeft niet veilig en saai

Met de feestdagen gin en tonic op tafel?

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

15 DEC 2017

Even niet zo’n zin in wijn tijdens Kerstmis? De feestdagentip 2017 is een originele gin-tonic.

„Jongens, mag ik nu een gin-tonic om het te vieren?” Anouk, coach van The Voice Holland, had onlangs gelijk dorst toen zij een ‘mooi talent’ had binnengehaald. De maand november was het, toen 2 miljoen kijkers het de zangeres hoorden roepen. Voor wie altijd dacht dat (gin-)tonic een typisch zomerdrankje is voor op het terras: dat mag, maar liefhebbers drinken het frisse drankje met de bittere smaak het hele jaar door. Speciaal voor al die liefhebbers die moeite hebben om iets buiten de standaardcombinaties van gin en tonic te bedenken, komt Fever-Tree met ideeën om je uit te leven tijdens het kerstdiner of op oudjaarsavond.

Etiquette: zo worden feestdagen een lust en geen last

Etiquette: zo worden feestdagen 'n lust en geen last

Proosten met Kerst en Oud en Nieuw: hieronder lees je de regeltjes.

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

15 DEC 2017

Ben jij het type dat opziet tegen (diners tijdens) de kerstdagen en de onvermijdelijke nieuwjaarsrecepties?

In samenwerking met Anne-Marie van Leggelo van Etiquettebureau.com helpt Metro je een handje. Met een reeks aan etiquette-regels kom je keurig voor de dag en worden de feestdagen geen last maar een lust. Hoe laat ga je naar een kerstdiner en hoe hoort de nieuwjaarskus nou eigenlijk?

Hierom kan je rietjes beter niet té vaak gebruiken

Foto van 'Sanne van Rij'

Sanne van Rij

15 DEC 2017

Of je ‘m nou in je smoothie of gin-tonic stopt: het rietje wint anno 2017 nog steeds terrein. De streepjes, stipjes en sterretjes maken het tot een geliefd product van nu, ondanks de plasticverspilling die daarmee aan je milkshake kleeft.

Oppepper voor je drankje

Wat je vrijdag aan moet? Een kersttrui!

Deelnemers aan de foute-kerssttruienborrel in het Hilton in 2016. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

14 DEC 2017

Wat je vrijdag aan moet naar werk? Een kersttrui! Het is vrijdag 15 december namelijk Foute Kersttruiendag. Maar lang niet iedereen durft zo'n fout exemplaar naar werk aan te doen.

Dit jaar nog een exemplaar

Zes fantastische feitjes over truffel

Foto van 'Metro'

Metro

14 DEC 2017

Ben je al hard aan het nadenken over wat je wil maken met kerst? Wij ook. Een van onze favoriete ingrediënten is truffel. Maar wat is truffel nou eigenlijk? Oil & Vinegar hielp ons aan zes fantastische feitjes.

Een delicatesse

Voor een prikkie naar New York met Norwegian Air. / ANP

Voor een prikkie naar New York met Norwegian Air

Norwegian Air vliegt van Amsterdam naar New York. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

14 DEC 2017

New York-liefhebbers opgelet! Binnenkort vlieg je voor een prikkie naar de stad die nooit slaapt. Het Parool schrijft dat prijsvechter Norwegian aankomend voorjaar vier keer per week op en een neer gaat vliegen tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Van Amsterdam naar New York