Redactie Metro
Redactie Metro Lifestyle 10 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Ayahuasca kan helpen tegen depressieve klachten

Weleens van ayahuasca gehoord? Deze drank, die oorspronkelijk door volkeren uit het Amazonegebied bij een ritueel wordt gebruikt, zou als middel tegen depressie en alcoholverslaving kunnen dienen.

Ayahuasca is een bruinroodgekleurde thee, die wordt gemaakt uit twee planten. Bij inname ervan komen gebruikers in een heftige roes terecht. Aanvankelijk moeten ze vooral veel overgeven en krijgen ze last van diarree en zweetaanvallen. Hierna treden vaak sterke hallucinaties op.

Ook in Nederland worden ayahuasca-rituelen georganiseerd. Geïnteresseerden kiezen er onder meer om dit te ondergaan omdat ze bepaalde traumatische gebeurtenissen in hun leven willen verwerken en op zoek zijn naar betekenis. Ayahuasca zou ervoor zorgen dat je de dingen weer helder ziet.

Nieuw onderzoek

Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de universiteit Exeter en University College London blijkt dat het gebruik van ayahuasca zou kunnen helpen tegen depressies en alcoholverslavingen.

De onderzoekers bestudeerden de data van meer dan 96.000 mensen die deelnamen aan de Global Drug Survey. De 527 respondenten hiervan die ayahuasca gebruikten, gaven hun welzijn een hogere score dan de andere respondenten. Dit waren groepen die andere psychedelische drugs als lsd en paddo’s gebruiken en groepen die geen psychedelische drugs gebruikten.

Daarbij werd het problematisch gebruik van alcohol van de groepen vergeleken. De respondenten die in het voorbije jaar ayahuasca gebruikten rapporteerden – alhoewel hun alcoholinname nog steeds te hoog was – minder problematisch alcoholgebruik dan de groep die andere psychedelische drugs gebruikte.

De onderzoekers concluderen dat ayahuasca als een ‘belangrijk, sterk middel’ kan dienen bij het behandelen van alcoholverslaving en depressies. Ze roepen op tot het verder doen van onderzoek om erachter te komen of het daadwerkelijk een veilig medicijn kan zijn.

Het Trimbos Instituut adviseert op de site drugsinfo.nl dat er nog te weinig wetenschappelijk bewijs is om vast te stellen dat ayahuasca psychische klachten kan verminderen. Ook zou het klachten juist kunnen verergeren, waarschuwt Trimbos. „Het kan juist ongunstig zijn voor mensen met psychiatrische problemen. Trauma’s kunnen aan de oppervlakte komen, psychoses kunnen tot uiting komen en psychische klachten kunnen verergeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.