Maartje Hensen
Maartje Hensen Lifestyle 6 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Korea is de vleeshemel

Goddank zijn we geen vegetariër. Ik word er vaak van verdacht vegetariër te zijn. Schijnbaar werken mijn bleke huid en dat ik op vrouwen val niet mee. Ik heb het geprobeerd, mijn moeder heeft me een tijd enkel vegetarisch eten voorgeschoteld, maar ik hou simpelweg teveel van vlees. En Korea is de vlees-hemel. Je ontkomt er niet aan: het is overal.

Korea staat namelijk bekend om de barbecue. Met spek, heel veel spek. Al snel komen wij erachter dat de Koreaanse barbecue in veel vormen en maten bestaat. De eerste avond eten wij Koreaanse barbecue in gehaktvorm. Een paar dagen later worden er dikke lappen spek bereid – en geknipt – voor ons in een restaurant. Een andere keer zijn de lappen weer dunner en moeten we het zelf grillen. We worden door onze couchsurfing host en onze Koreaanse vriendin Melody meegenomen naar de beste lokale restaurants en eten tot we ontploffen.

Ook vertellen onze Koreaanse vrienden over de Koreaanse gebruiken bij het eten. Vorige week vertelde ik jullie over de strikte hiërarchie in Korea. Zoals de hele cultuur doordrongen is van die hiërarchie, zo is dit ook te merken bij het eten. Weet je nog dat de oudste man of de baas het meeste gezag verdient? Dat heeft tot gevolg dat iedereen jonger dan de oudste man tijdens een maaltijd zijn arm moet ondersteunen met zijn andere wanneer ze een glas bijschenken. Vervolgens moeten ze opletten dat ze bij een ‘proost’ hun glas lager houden dan de oudste man en in geen geval de oudste man aankijken. Verder moet de jongste aan tafel al het vlees bereiden (grillen, knippen en serveren). En uiteindelijk betaalt de oudste man de rekening, dat dan wel weer.

Tijdens de Koreaanse barbecue ontdekken we niet alleen het lekkere vlees en de strikte gebruiken. We ontdekken ook de heerlijke bijgerechten. En die zijn gratis! De Nederlander in ons wil er zoveel mogelijk uithalen, dus we eten zoveel mogelijk Kimchi en bestellen wel vijf extra porties. De dag daarna genieten we nog een keer van de kimchi-luchten…

Naast Koreaanse barbecue heeft Korea ook ander goddelijk eten. We ontdekken het Koreaanse street food. Onze favoriete drie zijn hotteok, bindatteok en tteokbokki. Hotteok is een zoete pannenkoek met bruine suiker, honing, pijnboompitten en kaneel. Bindatteok is een hartige mungboon (waar taugé de ontkiemde versie van is) pannenkoek met groenten. Tteokbokki is plakkerige rijst die in een pittige rode saus wordt bereid. Daarnaast is chimaek populair in Korea: kip en bier. Je kunt de KFC-achtige gefrituurde kip laten bezorgen waar je maar wil! In een park? Aan het water? Het kan allemaal! Wij hebben ervan zitten smullen bij de fonteinbrug van Seoul.

Het mag duidelijk zijn dat we hebben genoten van het Koreaanse eten, en dan vooral het vlees. Maar weet je wat grappig is? Vlees was oorspronkelijk niet de basis van een maaltijd! Sterker nog: Korea had een agrarische cultuur waarbij groente de basis was. Vlees speelde geen grote rol of was te duur. Dit is ook de reden waarom varkensvlees zo populair is in Korea: het is het goedkoopst. Koeienvlees wordt gezien als het beste vlees, maar is ook het duurste.

Zit je al te watertanden na dit verhaal? Bekijk dan ook onze eet-video!

Over de Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan en Korea! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Korea is de vleeshemel
Sluiten