Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 6 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Tim Douwsma: Drugs? In mijn dorpje dronken we bier

Als je niet wist dat de film waargebeurd is, zou je het misschien niet geloven. Een talentvol baanwielrenner en tegelijkertijd geniale scheikundestudent experimenteert in de jaren zeventig met zelfgemaakte drugs en besluit dit naar Scandinavië te smokkelen. Hij wordt meteen in z’n kraag gevat en belandt in een Zweedse gevangenis waaruit hij ontsnapt. Op de fiets keert hij terug naar Nederland en wordt zo’n goede baanrenner, dat hij kans maakt op de Olympische Spelen. Ben je er nog? Het wordt nog gekker: deze sportman, Paul Rood, krijgt gewetenswroeging. In plaats te jagen op een Olympische plak, besluit hij zijn straf in Zweden toch uit te zitten. Tegenwoordig heeft Rood een afkickkliniek.

Opgeleid tot acteur

Regisseur Steven de Jong heeft dit gekke en vrij onbekende verhaal vertaald tot Spaak. Tim Douwsma (29) maakt met de hoofdrol, in de film Luuk Meijer geheten, zijn debuut. Wie meteen roept ‘dat die tv-presentator en zanger zo nodig weer wat moet’: Douwsma heeft een opleiding tot filmacteur gedaan (en als sportieveling ook het CIOS trouwens). Naast de Fries maken onder meer ook Jack Wouterse, Saskia Elise, Raymond Thiry (vreselijke vader), Valerie Pos en Aart Staartjes als de wielercoach deel uit van de cast.

Tim Douwsma: Drugs? In mijn dorpje dronken we bier

„Ik had wel wat kleinere rollen als in Nieuwe Tijden gespeeld, maar Spaak was een bijzondere ervaring voor me. We gingen er zó vol in, waanzinnig. Artistiek gezien heeft dit me het meest geprikkeld.” Wie de film ziet, snapt dat ‘er vol ingaan’ wel. Wat voor capriolen Douwsma op de racefiets in smalle Zweedse straatjes allemaal heeft moeten uithalen… Het gevoel om met je lichaam op het asfalt te stuiteren, is hem nu wel bekend. „Ik ben er redelijk ongeschonden uitgekomen. Een wonder.”

Oranje Leeuwinnen

„Toevallig is mijn carrière met zingen en presenteren een heel andere kant op gegaan”, zegt Douwsma. „Maar de wens om weer te acteren bleef altijd. Deze kans wilde ik niet laten liggen. Mensen zeggen wel dat ik me meer op iets moet focussen, maar door mijn diversiteit heb ik zulke toffe dingen mogen doen.” Met een grote lach blikt hij vervolgens terug op de presentatieklus tijdens de huldiging van de Oranje voetballeeuwinnen. „De smaak heb ik door Spaak wel te pakken. Elke dag kwam ik met een grote glimlach van de set, ook als dan ’s avonds in het theater nog de musical Grease moest spelen.”

Tim Douwsma: Drugs? In mijn dorpje dronken we bier

Steven de Jong heeft het verhaal met een roadmovie willen vertellen. Douwsma: „Af en toe was het zelfs guerrilla. In de trein, waar je eigenlijk niet mag filmen en tijdens achtervolgingen in Zweden was het camera laten draaien en gaan.” Een fanatieke wielrenner is hij niet (‘dat kijk ik’), maar een beetje mountainbiken in de bossen doet hij graag. „Er zijn zondagochtenden waarop ik 90, 100 kilometer pak.”

Geen wijzend vingertje

‘What drugs can do you can do better’ is de ondertitel en meteen ook de boodschap van Spaak. In de film gaat de vriendin van Douwsma’s personage (Saskia Elise) volledig aan verdovende middelen ten onder. De acteur vindt de boodschap prima. „Omdat het geen vervelend wijzend vingertje is geworden. Ik heb best wat mensen naar de kloten zien gaan door drugs, maar in mijn inner circle heb ik gelukkig geen zware gebruikers. Mensen die door harddrugs veranderen en instabiel worden, daar heb ik niets mee. Zelf? Nee. Tim Douwsma komt uit een Fries dorpje waar alleen maar heel veel bier werd gedronken. Toen ik in Amsterdam kwam wonen moest ik er al aan wennen dat er in wc’s gerookt wordt.”

Tim Douwsma: Drugs? In mijn dorpje dronken we bier
Raymond Thiry als vreselijke vader van Luuk Meijer.

Nieuwe single

En nu? „Er speelt van alles”, zegt Douwsma. „Wel weer op afzonderlijke gebieden.” Eigenlijk is hij alleen maar blij dat hij als ‘Fries joch’ allemaal prachtige dingen mag doen. Hij denkt even na. „Hm, deze film heeft me toch wel veel energie gegeven. Het was mooi om de diepte eens op te zoeken. Als ik vanaf nu alleen maar films zou moeten maken en dat misschien ook in het buitenland zou mogen doen: heel graag. De werkelijkheid is echter dat ik binnenkort een nieuwe single uitbreng, haha.”

Spaak draait vanaf donderdag 7 september in de bioscoop.

Tim Douwsma: Drugs? In mijn dorpje dronken we bier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tim Douwsma: Drugs? In mijn dorpje dronken we bier
Sluiten