Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Lifestyle 28 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Gestrest? Verhuis dan naar deze Duitse stad

Onzeker over je positie op het werk, wil jij meer waar voor je geld of meer groen in je leven? Dan wordt het misschien maar weer eens tijd om je Duits bij te spijkeren. Voor onze rust kunnen we namelijk het best direct naar Duitsland verhuizen.

De minst stressvolle stad ter wereld is…het Duitse Stuttgart! Dat blijkt uit een onderzoek naar stress in de steden. De bewoners van Stuttgart voelen zich veilig, hebben een hoge koopkracht en ervaren gendergelijkheid. De stad scoort daarentegen wat minder op het gebied van geluidsoverlast en licht. De top 3 wordt aangevuld met Luxemburg Stad en Hannover. Opvallend is dat ook andere Duitse steden, zoals München, Hamburg en Dresden, het goed doen. Zij staan alle drie in de top 20.

En Nederland?

Ook Nederland is meegenomen in het onderzoek, maar de scores zijn wel wat aan de lage kant. De eerste Nederlandse stad die wordt genoemd staat op plaats 30, dat is Amsterdam. Rotterdam komt eveneens op de lijst voor: op plek 44. Nederlanders lijken niet zo gelukkig met licht- en geluidsoverlast en – hoe kan het ook anders – het aantal zonuren.

Maar het kan altijd slechter. De Iraakse hoofdstad Bagdad komt uit de bus als de meeste stressvolle stad ter wereld, en ook Kabul (Afghanistan) kun je voorlopig beter mijden. Het enige waar deze steden goed op scoren? Het aantal zonuren.

Stress is wereldwijd probleem

Het onderzoek is uitgevoerd door de Britse wasserette-keten Zipjet. Vijfhonderd plaatsen in de wereld zijn beoordeeld op 17 factoren, zoals werkeloosheid, schuld, verkeer, openbaar vervoer en veiligheid. Op basis hiervan is een top 150 samengesteld van de minst en meest stressvolle steden.

Het doel hiervan? Bepalen hoe de meest stressvolle steden ter wereld een voorbeeld kunnen nemen aan de steden die het minst geraakt worden door stress. „Mentale gezondheidsproblemen zijn wereldwijd in opkomst en stress is zowel een trigger als een factor is die bijdraagt aan de stijging. We hopen met dit onderzoek steden te helpen die worstelen met een gestreste bevolking”, aldus managing-directeur Florian Färber.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.