Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 21 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Het succes van OneFit: ‘Netflix voor sportscholen’

Maandag zweten op de yogamat, woensdag je agressie botvieren op een boksbal, vrijdag baantjes trekken in het zwembad en op zaterdag bootcampen in het park, met één abonnement. Het kan met OneFit, de ‘Netflix voor sportscholen’.

Oprichters Serge Brabander en Camille Richardson zijn zelf geen fitnessgoeroe’s, maar vonden het gek dat er nog geen flexibele, onbeperkte sportabonnementen bestonden. Ze besloten het in 2013 met behulp van een investeerder zélf maar op te zetten. Met succes, want volgens Camille Richardson is het aantal gebruikers van de dienst inmiddels „een getal met meer dan vier nullen”.

Volgens de website is OneFit het grootste health- en fitnessnetwerk van Nederland en zijn er nauwelijks opzeggers. Maar is het wel doeltreffend om op maandag te zwemmen en op woensdag te boksen, als je spieren wil opbouwen of wat kilo’s kwijt wil raken? Metro deed navraag bij twee sporttrainers.

‘Minder excuses’

De Rotterdamse personal trainer Rick Mari doet sinds een halfjaar mee aan OneFit en biedt er zijn bootcamplessen aan. „Ik denk dat dit abonnement een goede laagdrempelige manier is voor mensen om te gaan sporten. Omdat er zoveel mogelijk is, blijft het leuk. En heb je dus ook minder excuses om niet te gaan”, aldus de trainer.

En volgens Mari worden je spieren zeker blij van de afwisseling. „Het hangt er natuurlijk vanaf wat je doel is, maar variatie zorgt ervoor dat je spieren zich blijven ontwikkelen. Zelfs als je elke week een totaal andere sport doet.” Volgens de Rotterdamse trainer is een combinatie van yoga en krachttraining of yoga en hardlopen in het bijzonder goed, net als mixjes van cardio, rek- en strekoefeningen.

Het succes van OneFit: ‘Netflix voor sportscholen’
Foto: OneFit

Hoe zit het met geld?

De sportschoolhouders en clubs die aangesloten zijn bij OneFit, krijgen per bezoek betaald. „Dat bedrag ligt iets lager dan wat wij zelf vragen voor een les. Maar omdat we meer bezoekers krijgen, maakt dat niet uit”, legt Mari uit.

Maar is het onbeperkt sporten geen bedreiging voor de diensten van bijvoorbeeld personal trainers? Volgens trainer Wouter van Ommen niet. „Wij zijn ervoor om mensen een zetje in de rug te geven om hun doelen te realiseren. Wanneer mensen ons niet nodig hebben en door eigen motivatie gaan sporten, dan kunnen wij dat alleen maar toejuichen.”

Focus aanbrengen

Van Ommen is ook enthousiast over het feit dat via OneFit zoveel verschillende sporten te beoefenen zijn. „Maar als je gerichte doelstellingen wil behalen of je techniek wil verbeteren in een bepaalde tak van sport, dan raad ik toch aan om je te focussen op één à twee sporten.” Volgens de Amsterdamse personal trainer boek je dan sneller progressie en haal je je sportdoelen ook eerder. „En dat succes zorgt er dan weer voor dat mensen het sporten leuk gaan vinden en het zo ook beter vol gaan houden.”

Het succes van OneFit: ‘Netflix voor sportscholen’
Foto: Colourbox

Volgens oprichter Camille Richardson is de variatie de reden van het succes van OneFit. „Ik heb zelf jarenlang professioneel gebasketbald. Om mijn voetenwerk te verbeteren, deed ik ook andere sporten. Het afwisselen heeft een positief effect.”

OneFit is vooralsnog alleen te gebruiken in de grote steden: Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en voor de Duitsers in Keulen. In de Nederlandse steden zijn in totaal meer dan 300 sportscholen aangesloten. Volgens Richardson zijn er vooralsnog geen concrete plannen voor uitbereiding in Nederland, maar „Eindhoven zou misschien een goede toevoeging kunnen zijn”.

De spelregels

Je kunt zo vaak sporten als je wilt, maar per 30 dagen maximaal vier keer bij één specifieke locatie. Voorheen kregen OneFit-leden een pas opgestuurd waarmee ze à la de ov-chipkaart konden inchecken bij de locatie. Dat gaat nu ook via de app, waarmee je vlak voor de workout incheckt. De bevestiging hiervan laat je zien aan de sportbalie.

Toch geen zin om te sporten? Je kunt je aanmelding tot twee uur voor de sessie annuleren. Daarna wordt er tien euro in rekening gebracht als je niet op komt dagen. Aan het onbeperkt sporten zit wel een prijskaartje vast dat hoger is dan de meeste sportschool-abonnementen: per maand betaal je 59 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.